Διεθνή

Σχέδιο Ισραήλ για «εσπευσμένη απομάκρυνση» των αμάχων από τη Ράφα

Στη Ράφα έχουν καταφύγει κάπου ενάμισι εκατομμύριο Γαζαίοι

Ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε σχέδιο για την «εσπευσμένη απομάκρυνση» του άμαχου πληθυσμού από τις «ζώνες των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Bενιαμίν Νετανιάχου, που συνεχίζει να διατρανώνει πως είναι αποφασισμένος να διατάξει επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει κάπου ενάμισι εκατομμύριο Γαζαίοι.

Ο στρατός «παρουσίασε στην Kυβέρνηση πολέμου σχέδιο για την εσπευσμένη απομάκρυνση των πληθυσμών από τις ζώνες των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και σχέδιο για τις μελλούμενες επιχειρήσεις», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού Πρωθυπουργού σε λακωνική ανακοίνωσή του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση καταγράφεται ενώ αναμένεται ισραηλινή χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου έχει καταφύγει το μεγαλύτερο μέρος του εκτοπισμένου πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου, σε ακραία επισφαλείς συνθήκες. Ο κ. Νετανιάχου χαρακτηρίζει την πόλη το «τελευταίο οχυρό» του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Παρά τις πολλαπλές προειδοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ επιμένει ότι θα διεξαχθούν επιχειρήσεις στην πόλη, πάνω στα κλειστά σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο.

Η επίθεση δεν θα «καθυστερήσει» ακόμα κι αν κλειστεί συμφωνία για δεύτερη ανακωχή, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Εξαπολύοντας την επιχείρηση αυτή το Ισραήλ θα απέχει «μερικές εβδομάδες» από την «απόλυτη νίκη» επί της Χαμάς, διαβεβαίωσε.

Ενώ οι συνομιλίες για δεύτερη ανακωχή ξανάρχισαν στο Κατάρ, έγιναν νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, ενώ μαίνονταν μάχες στην κατά μεγάλο μέρος της ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις, μερικά χιλιόμετρα βορειότερα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, η διέλευση της οποίας υπόκειται στην έγκριση του Ισραήλ, φθάνει κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέσω Αιγύπτου στη Ράφα. Όμως οι παραδόσεις στο βόρειο τμήμα του θυλάκου είναι στην πράξη αδύνατες, εξαιτίας των καταστροφών και των μαχών.

Αντιπρόσωποι του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Χαμάς ξανάρχισαν την Κυριακή διαπραγματεύσεις στη Ντόχα που θα ακολουθήσουν «συναντήσεις στο Κάιρο», σύμφωνα με το Αλ Καχέρα, τηλεοπτικό δίκτυο που θεωρείται συνδεδεμένο με τις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

ΚΥΠΕ