Παραπολιτικά

Ένας μαθητικός «Αϊνστάιν» made in Cyprus

Να και μια είδηση που σε γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον του τόπου. Μαθητές της Σχολής Pascal Education, υπό την καθοδήγηση καθηγητή τους, κατάφεραν να φτιάξουν ένα μικρό θαύμα. Κατασκεύασαν το πρώτο συνομιλητικό ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης για την εκπαίδευση, που το ονόμασαν «Αϊνστάιν Τζούνιορ». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Σχολής, ο «Αϊνστάιν Τζούνιορ» αντιπροσωπεύει «ένα σημαντικό άλμα προόδου στον τομέα της εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Αυτό το καινοτόμο συνομιλητικό ρομπότ δημιουργήθηκε για να επανασχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές αλληλεπιδρούν με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και για να υποστηρίζει το ταξίδι τους στη μάθηση».

Η ανάπτυξη του εκπληκτικού αυτού ρομπότ δημιούργησε συνεργασία με πολλά σχολεία και εκατοντάδες μαθητές. Και μάλιστα τώρα κάνει και διεθνή σταδιοδρομία, έχοντας κερδίσει την προσοχή του διεθνούς κοινού και συνδέοντας μαθητές και δασκάλους απ' όλον τον κόσμο.

Ο Ελπιδοφόρος Αναστασίου, ο εκπαιδευτικός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση των μαθητών στο συγκεκριμένο έργο, εξέφρασε υπερηφάνεια για το επίτευγμα καθώς και ενθουσιασμό για το μέλλον της εκπαίδευσης με την τεχνητή νοημοσύνη. Κι εμείς, με τη σειρά μας, να συγχαρούμε θερμά τα παιδιά και τον κύριο Ελπιδοφόρο για τα... ελπιδοφόρα μηνύματα που μας έστειλαν!

Και εκφράζοντας τον θαυμασμό μας για όσα πέτυχαν με ζήλο, σκληρή δουλειά, όραμα, αφοσίωση και πολύ ταλέντο αυτά τα παιδιά, δεν μπορούμε, την ίδια ώρα, να μη φέρουμε στο μυαλό μας ότι αυτό το Κράτος, έχοντας στη διάθεσή του τεράστιους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, κατάφερε να έχει στο παθητικό του μια τεράστια αλυσίδα από κραυγαλέες αποτυχίες.

Από πού να ξεκινήσουμε και πού να σταματήσουμε; Από τους κρατικούς server που πλημμύρισαν; Από την κατάρρευση του συστήματος e-justice; Από την αποτυχία της εφαρμογής του συστήματος απενεργοποίησης κινητών στις Φυλακές; Από το τερματικό στο Βασιλικό, όπου πληρώσαμε 500 εκατομμύρια, δεν έχει τελειώσει ούτε το μισό και μας ζητάνε και άλλα 200 εκατομμύρια;

Και να σκεφτεί κανένας ότι δεν χρειάζεται και η ιδιοφυία ενός... Αϊνστάιν για να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις. Χρειάζονται απλώς ικανότητα, ορθή κρίση και αίσθημα ευθύνης από αυτούς που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Αλλά δυστυχώς δεν...

ΜΠΟΞΕΡ