Αναλύσεις

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Απαραίτητες ενέργειες το συντομότερο για το Ριζοκάρπασο

«Εμείς με κάθε ευκαιρία βρισκόμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη»

Η Κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες το συντομότερο σε σχέση με το θέμα του περιστατικού στο Ριζοκάρπασο, δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις ενέργειες των Τούρκων στο Ριζοκάρπασο και για την αντίδραση της Κυβέρνησης, είπε ότι «οι ενέργειες της Κυβέρνησης ήταν άμεσες από την αρχή, έχουμε ενημερωθεί, διερευνώνται όλα τα στοιχεία και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες το συντομότερο δυνατόν».  

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για νέο περιστατικό με τον κατοχικό στρατό στην Άχνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «διερευνώνται οι όποιες πληροφορίες κατά πόσο αυτές ευσταθούν».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεότερο για το θέμα της Πύλας, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «εμείς με κάθε ευκαιρία βρισκόμαστε σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη και επαναλαμβάνουμε αυτό που από την αρχή είχαμε πει ότι η πλήρης εφαρμογή όλων των προνοιών της Συναντίληψης είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων».

Ερωτηθείς αν η απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Μαρία 'Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ έχει αναφερθεί στη Συναντίληψη κατά τις επαφές της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι επαφές της ήταν περισσότερο για να ενημερωθεί για τις θέσεις των δύο πλευρών.

"Αναμένουμε την 11η Μαρτίου που θα είναι και η πρώτη συνάντηση με τον Πρόεδρο για να συζητηθούν περαιτέρω τα θέματα. Είναι ένα θέμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος προσωπικά, έχει μεταφέρει και έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως για το όφελος που θα επέλθει από την εφαρμογή της Συναντίληψης", ανέφερε.

Κληθείς εξάλλου να πει αν η κ. Ολγκίν θα μεταβεί εκτός από το Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι κάτι που υπήρχε στις σκέψεις της, αλλά σημείωσε, το πρόγραμμά της  ανακοινώνεται επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη.

"'Ομως, στο πλαίσιο των επαφών της υπήρχε αυτή η πρόθεση από πλευράς της", ανέφερε.

ΚΥΠΕ