Παραπολιτικά

Οι Μουσταφάδες ήρθαν χιλιάδες χρόνια μετά...

Το μόνιμο όνειρο του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, είναι να δει τα Βαρώσια να μετατρέπονται σε Λας Βέγκας της Μεσογείου. Το θέμα ξανάφερε στην επικαιρότητα το δημοσίευμα της βρετανικής «Daily Express», σύμφωνα με το οποίο ξένοι δισεκατομμυριούχοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα μεσογειακό Λας Βέγκας, στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης. Το δημοσίευμα συνέπεσε με επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Τατάρ στη σκλαβωμένη πόλη, συνοδεύοντας Βρετανούς φιλότουρκους βουλευτές. Ο ίδιος ο ψευδοπρόεδρος δήλωσε ότι με τους βουλευτές αυτούς δεν συζήτησε το θέμα της μετατροπής των Βαρωσίων σε Λας Βέγκας.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο παπαγάλος του Ερντογάν δεν έχει μονίμως στο μυαλό του ένα βαρωσιώτικο Λας Βέγκας.

Όταν ήταν ψευδοπρωθυπουργός, πάλι είχε ξετυλίξει το όνειρό του να κάνει τα Βαρώσια πρωτεύουσα των καζίνων και του τζόγου! Και, μάλιστα, για να προσδώσει γκλαμουριά στην ιδέα του, είχε δηλώσει ότι «παλαιότερα το Βαρώσι ήταν μια πόλη που προσέλκυε διασημότητες όπως η Μέριλιν Μονρόε και η Σοφία Λόρεν». Βέβαια, εγώ δεν θυμάμαι να είχε έρθει καμιά φορά η Μέριλιν Μονρόε στην Αμμόχωστο. Αλλά και να ήρθε, πού έμεινε; Έμεινε σε κάποιο ξενοδοχείο στην κοσμοπολίτικη πόλη που είχαν δημιουργήσει με τον μόχθο, την εργατικότητα και τον οραματισμό τους οι Ελληνοκύπριοι. Δεν έμεινε σε κανένα χάνι που έχτισαν οι απόγονοι του Λαλά Μουσταφά.

Παρ’ όλα αυτά, ο γενικός διευθυντής του Εβκάφ, Μουσταφά Τουμέρ, ισχυρίστηκε ότι το 95% της κλειστής πόλης των Βαρωσίων ανήκει στο μουσουλμανικό αυτό θρησκευτικό ίδρυμα και ότι βρήκαν και σχετικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο κατακτητής της Αμμοχώστου, το 1571, Λαλά Μουσταφά, είχε αγοράσει τη γη εκεί με δικά του χρήματα! Λες και χρειαζόταν να πληρώσει κιόλας, τη στιγμή που πήρε μούχτιν τα κατακτημένα εδάφη της πόλης, ανεμίζοντας απλώς το γιαταγάνι του. Αλλά ο Τουμέρ επεστράτευσε αυτό το γελοίο επιχείρημα, ότι ο Λαλά αγόρασε με δικά του λεφτά τα Βαρώσια, για να δώσει «νομιμότητα» στον ισχυρισμό του ότι σχεδόν ολόκληρη η πόλη ανήκει στο Εβκάφ.

Τι λες, ρε Μουσταφά; Η βαρβαρότητα δεν νομιμοποιεί την ιδιοκτησία. Κι αν θέλεις να μιλήσουμε για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, εμείς έχουμε αρχαιότατα κκοτσιάνια, που αποδεικνύουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι αυτοί ήταν ο Τεύκρος ο Τελαμώνιος, ο Ευαγόρας, ο Ονήσιλος και άλλοι. Οι Μουσταφάδες ήρθαν χιλιάδες χρόνια μετά.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ