Τα αρπακτικά εκβιάζουν και απειλούν

Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι πολλοί νόμιζαν στο θέμα των εκποιήσεων και τη συμπεριφορά των Τραπεζών έναντι των δανειοληπτών. Οι εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες Τράπεζες αντί να αναγνωρίσουν τα σφάλματά τους τα οποία οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή ζητούν και τα ρέστα. Με επιστολές που στέλλουν σωρηδόν σε δανειολήπτες απειλούν, εκβιάζουν και οδηγούν στα δικαστήρια μεγάλο αριθμό πελατών τους που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Επί πλέον και η Κυβέρνηση φαίνεται από την πλευρά της να προβαίνει σε χειρισμούς που διευκολύνουν τις τράπεζες στο κυνηγητό που εξαπέλυσαν κατά των δανειοληπτών. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση και πολλοί είναι εκείνοι που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η οικονομική κατάσταση στην οποία τράπεζες και πολιτικές αποφάσεις οδήγησαν την Κύπρο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους δανειολήπτες να χειριστούν χρέη που μέχρι πριν μερικά χρόνια αναγνώριζαν και αποπλήρωναν κανονικά. Τώρα η κρίση δεν τους επιτρέπει να καταβάλουν τις δόσεις τους. Προέχει η επιβίωση. Τόσο απλά. Γιατί κυβέρνηση και τράπεζες δεν θέλουν να κατανοήσουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί τόσος κόσμος; Είναι καιρός να συνέλθουν όλοι και πρωτίστως οι διευθύνοντες και διοικούντες τις τράπεζες. Να δώσουν περιθώριο στους δανειολήπτες να ορθοποδήσουν. Να προβούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων. Να πάψουν να εκβιάζουν και να απειλούν. Οι εκποιήσεις περιουσιών δεν είναι η καλύτερη λύση. Δεν συμφέρει κανένα μέρος από τους ενδιαφερομένους. Ούτε τις ίδιες τις τράπεζες. Γι’ αυτό επιβάλλεται να βάλουν νερό στο κρασί τους και να βοηθήσουν με τη γενικότερη στάση τους στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Μόνο έτσι θα ωφεληθούν και οι ίδιες παίρνοντας πίσω τα χρήματα που δάνεισαν κατά τρόπο άσοφο και σκανδαλώδη. Ήταν η πολιτική των τραπεζών να δίνουν με τον πιο εύκολο τρόπο δάνεια ακόμα και σε άτομα χωρίς εισοδήματα που οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση νοικοκυριά αλλά και εθνική οικονομία. Η Κυβέρνηση, η Βουλή, οι πολιτικές δυνάμεις στο σύνολό τους θα πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους στις τράπεζες και να αποτρέψουν την επιδρομή σε βάρος άτυχων ανθρώπων που δεν ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία βιώνουμε. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν το δράμα που ζουν πολλές οικογένειες που στερούνται πολλά από εκείνα που μέχρι χτες θεωρούνταν αυτονόητα. Δεν έχουν χρήματα να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να τους προσφέρουν τα απαραίτητα και καθημερινά. Ας μη τους σπρώξουν στην πλήρη απόγνωση κατάσχοντας ουσιαστικά και τα σπίτια τους. Είναι εύκολο να αντιληφθούν τι σημαίνει για τον Κύπριο η οικογενειακή εστία. Αν οι τράπεζες και όποιοι άλλοι θέλουν να εισπράξουν χρήματα ας αποταθούν στους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν δισεκατομμύρια και μπορούν να πληρώσουν. Ας πάρει μέτρα η Κυβέρνηση να επαναπατριστούν τα τεράστια κεφάλαια που επιτήδειοι με χίλιους τρόπους φυγάδευσαν στο εξωτερικό. Θα δουν τότε ότι οι εκποιήσεις δεν είναι απαραίτητες και αποτρέπουν έτσι και πολλά δράματα που σίγουρα θα ακολουθήσουν αν αρχίσει το ξεπούλημα σπιτιών.

Υ.Γ.:

  1. Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες έχουν τεράστιο μέρος ευθύνης για τα δεινά που υφίσταται η κυπριακή κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ούτε το μέγεθος της ευθύνης τους ούτε και σε ποια τραγική κατάσταση έχουν φέρει χιλιάδες οικογένειες του τόπου. Αντί λοιπόν να απολογηθούν προς τα θύματά τους, αντί να ζητήσουν έλεος προχωρούν στο καταστροφικό τους έργο. Επιζητούν επιμόνως να προχωρήσουν σε εκποιήσεις περιουσιών, να εκδιώξουν από τα σπίτια τους νοικοκυραίους και οικογένειες, για να εισπράξουν τα δάνεια που έχουν παραχωρήσει με τους γνωστούς τρόπους και τις γνωστές μεθόδους. Όλοι γνωρίζουμε πώς όχι πολλά χρόνια πριν οι τράπεζες εκλιπαρούσαν τους πολίτες να δανειστούν. Πρόσφεραν δάνεια περιτυλιγμένα σε ελκυστικό χαρτί πολυτελείας για να δελεάσουν τους πελάτες τους.
  2. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, εκατοντάδες δανειολήπτες οργανώνονται για μαζικές αγωγές εναντίον τραπεζών για υπερχρεώσεις.