Παραπολιτικά

Υπόθεση όλων η μεταρρύθμιση

«Θα πρέπει να ανάψουμε τις μηχανές, όλοι μαζί, για να εφαρμόσουμε με επιτυχία τη μεταρρύθμιση», ήταν το μήνυμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά την έκτακτη σύσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα προβλήματα που αναφύονται στην πορεία προς τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια σύσκεψη που έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα, αφού τα προβλήματα και τα εμπόδια στην εφαρμογή αυτής της τεράστιας μεταρρύθμισης όχι μόνο φώναζαν, αλλά ούρλιαζαν εδώ και καιρό.

Εν πάση περιπτώσει, έστω και καθυστερημένα, καλούνται όλοι να ανάψουν τις μηχανές τους, όπως είπε και ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, για να ξεκινήσει μια μεγάλη κοινή προσπάθεια ώστε η μεταρρύθμιση να υλοποιηθεί από την πρώτη Ιουλίου. «Κοινή προσπάθεια» είναι οι λέξεις-κλειδιά για την επιτυχία του εγχειρήματος. Κυβέρνηση, Βουλή και οι υφιστάμενες δημοτικές Αρχές οφείλουν να συνεργαστούν με αποφασιστικότητα και χωρίς αμφιταλαντεύσεις για να μπορέσουν να απολαύσουν οι δημότες τις ποιοτικότερες και φθηνότερες δημοτικές υπηρεσίες που τους είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί.

Τους φαντάζομαι, μάλιστα, να τραγουδούν όλοι μαζί το... δημοτικό άσμα της κλεφτουριάς του Εικοσιένα (μιας και πλησιάζει και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου):

«Ο γέρο Δήμος πέθανε,

ο γέρο Δήμος πάει»!

Εννοώντας, βεβαίως, τους παλιούς Δήμους που αποχαιρετούμε για πάντα, για να τους διαδεχθούν οι νέοι που δημιουργούνται με τη μεταρρύθμιση.

Ωστόσο, μαζί με τον γέρο Δήμο που πέθανε (για την ακρίβεια δεν πέθανε ακόμα, είναι στα τελευταία του), θα πρέπει να θάψουμε και τις νοοτροπίες του παρελθόντος και τις μικροπολιτικές τακτικές και την αλληλοεπίρριψη ευθυνών για τυχόν αποτυχίες και αστοχίες στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Η υλοποίηση της μέγιστης κοινωνικής κατάκτησης, εκείνης του ΓεΣΥ, που πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη της προηγούμενης Κυβέρνησης και όλων των κομμάτων, είναι ένας καλός οδηγός και πρότυπο για την επιτυχή εφαρμογή και της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά σύμπτωση, ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την υλοποίηση του ΓεΣΥ, ως Υπουργός Υγείας τότε, είναι ο ίδιος που επιφορτίζεται σήμερα, ως Υπουργός Εσωτερικών, με το έργο της μεγάλης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλοι έχουν καθήκον να τον βοηθήσουν να επιτύχει. Όλοι έχουν ψηφίσει τη μεταρρύθμιση και όλοι οφείλουν να την στηρίξουν. Αλλιώς, θα νοσταλγούμε τον... «Γέρο Δήμο» που πέθανε.

ΜΠΟΞΕΡ