Επιχειρείν

Το ΤΕΠΑΚ είναι ο μεγάλος νικητής του CFA Research Challenge 2024

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο μεγάλος τελικός του CFA Institute Research Challenge 2024, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 στα γραφεία της Deloitte στη Λευκωσία, καταφέρνοντας να κερδίσει για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον φοιτητών και κοινού.

Ο διαγωνισμός CFA Research Challenge διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Society Cyprus) και έχει ως στόχο την προαγωγή της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και της αποτίμησης μετοχών, αλλά και τη σύνδεση της θεωρητικής γνώσης με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.

Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η οποία συγκέντρωσε συνολικά την υψηλότερη βαθμολογία στη γραπτή εργασία και παρουσίαση και η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά στον θεσμό. Στον τελικό συμμετείχαν επίσης οι ομάδες του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι φοιτητές κλήθηκαν να αναλύσουν την εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία Energean PLC και να αποτιμήσουν την αξία των μετοχών της, παρουσιάζοντας την πρότασή τους για αγορά, πώληση ή διατήρηση των μετοχών της, ενώπιον ειδικής επιτροπής, αποτελούμενης από εγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς αναλυτές (CFA Charterholders) με πολύχρονη σχετική πείρα. Να σημειωθεί ότι όλες οι ομάδες εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση ενός μέντορα, ο οποίος κατέχει τον τίτλο του CFA Charterholder.

Οι νικητές του τοπικού CFA Institute Research Challenge θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό, απ’ όπου θα προκύψει η ομάδα που θα συμμετάσχει στον τελικό διεθνή διαγωνισμό. Παράλληλα, η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε ακόμα έναν διαγωνισμό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι με τη συμμετοχή ομάδων από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Deloitte προσέφερε ως έπαθλο στους φοιτητές της νικήτριας ομάδας την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα καλοκαιρινής απασχόλησης του οργανισμού, ενώ θέσεις σε προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης παραχώρησαν στους συμμετέχοντες φοιτητές και οι άλλοι χορηγοί του διαγωνισμού.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Research Challenge and University Relations του CFA Society Cyprus, Νίκος Ποταμάρης, πρόκειται για ένα καινοτόμο διαγωνισμό με διεθνή εμβέλεια, αφού σε αυτόν συμμετέχουν περισσότερα από 1000 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Στην Κύπρο, τόνισε ο κ. Ποταμάρης, ο διαγωνισμός CFA Research Challenge, ό οποίος έχει καταστεί πλέον θεσμός, πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, παρέχοντας στους Κύπριους φοιτητές τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να μάθουν βέλτιστες πρακτικές για την ανάλυση και αποτίμηση μετοχών, με την καθοδήγηση επαγγελματιών του κλάδου.

Παράλληλα, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε οι φοιτητές να αφομοιώσουν ηθικές αξίες και πρότυπα συμπεριφοράς ως μελλοντικοί επαγγελματίες στο χρηματοοικονομικό τομέα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Research Challenge and University Relations του CFA Society Cyprus.

Platinum Sponsors: Deloitte Cyprus

Gold Sponsors: Eurobank Cyprus, PwC Cyprus, Bank of Cyprus, EY Cyprus, XM

Internship Sponsors: Grant Thornton, Resolute Asset Management