Κόμματα

ΔΗΣΥ: Εμφύλιος πόλεμος και αιμορραγία

Δημόσια κτυπήματα πάνω από τη μέση και παρασκηνιακά κτυπήματα κάτω από τη μέση

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το κόμμα της Πινδάρου, με τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει να απειλεί τον ΔΗΣΥ να υποστεί άλλη μια ήττα στις επικείμενες εκλογές.

Μετά την ήττα των προεδρικών εκλογών και τα περί αποστατών ο Δημοκρατικός Συναγερμός χωρίστηκε σε στρατόπεδα, με την Αννίτα Δημητρίου να προσπαθεί να ενώσει το κόμμα πριν οξυνθεί ακόμη περισσότερα η κατάσταση και τεθεί εκτός ελέγχου.

Αφορμή για να σταματήσει να διενεργείται υπόγεια ο εμφύλιος και να βγει στην επιφάνεια υπήρξε η αντιπαράθεση μεταξύ των Συναγερμικών για την επιλογή του Κωστάκη Κωνσταντίνου ως υποψήφιου Περιφερειάρχη της Πάφου.

Ο πόλεμος άρχισε, τα εμπόλεμα μέρη αρματώθηκαν και η Αννίτα Δημητρίου έχει στηθεί στον τοίχο και δέχεται τα πυρά, ανταπαντώντας με σκληρή δουλειά και αγώνα ώστε να ενώσει τον κόσμο του Συναγερμού.

Μέγα ερώτημα αποτελεί αν ο Νίκος Αναστασιάδης, αρωγός του κόμματος και υποστηρικτής της Αννίτας, έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Το πικρό ποτήρι της ήττας των Προεδρικών

2022 και ο ΔΗΣΥ αποφασίζει να κατέβει στις προεδρικές εκλογές με υποψήφιο τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης λίγο νωρίτερα παραιτείται από Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, με σκοπό να διεκδικήσει το χρίσμα.

Μαζί του τάσσεται στα «κρυφά» -λέμε τώρα- μερίδα Συναγερμικών στελεχών. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάνει λόγο για αποστάτες και πισώπλατα χτυπήματα μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Χαμένος από τις προεδρικές εκλογές: Ο ΔΗΣΥ!

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μπόρεσε να συγχωρέσει τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που στάθηκε δίπλα στον «αποστάτη» Νίκο Χριστοδουλίδη και όχι δίπλα του.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά και οι πληγές στον ΔΗΣΥ είναι ακόμη ανοιχτές, κι όπως φαίνεται δύσκολα θα κλείσουν.

Η Αννίτα Δημητρίου βρέθηκε ανάμεσα σε Συμπληγάδες - από τη μια ο Αβέρωφ Νεοφύτου και από την άλλη Νίκος Αναστασιάδης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Η διαρροή των ψηφοφόρων δεν έχει τέλος, ενώ την ίδια ώρα τα στελέχη να κονταροχτυπιούνται πλέον δημόσια.

Μπορούν να λυθούν τα προβλήματα αυτά; Υπάρχει ελπίδα για τον ΔΗΣΥ;

Περί διαγραφών ο λόγος

Θρυαλλίδα για να ξεσπάσει ο πόλεμος ήταν, όπως αναφέραμε και πριν, η επιλογή του Κωστάκη Κωνσταντίνου ως υποψήφιου Περιφερειάρχη της Πάφου. Κόκκινο πανί για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που θεωρεί αποστάτη - Χριστοδουλιδικό, τον Κωστάκη Κωνσταντίνου. Από την άλλη, όμως, η επιλογή του κερδίζει το ποσοστό των Αναστασιαδικών και Χριστοδουλιδικών, με την ηγεσία του κόμματος να προσπαθεί να ενώσει το κόμμα και να φέρει πίσω τους ψηφοφόρους που «έχασε» στις Προεδρικές.

Από τη μια, οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Πέτρος Δημητρίου, Κρις Τριανταφυλλίδης και Δημήτρης Στυλιανού και από την άλλη, οι Αννίτα Δημητρίου, Γιαννάκης Κασουλίδης και Ευθύμιος Δίπλαρος βγήκαν στο ρινγκ της δημόσιας αντιπαράθεσης.

Η Πρόεδρος του κόμματος, επί ματαίω προσπαθεί νυχθημερόν να ενώσει το κόμμα, αν και εργάζεται σκληρά με τον Ευθύμιο Δίπλαρο. Σε συνέντευξή της είπε πως ορισμένοι στέκονται απέναντι και πυροβολούν, αναφερόμενη στις δημόσιες παρεμβάσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Κρις Τριανταφυλλίδη.

Από την άλλη ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως έκαναν σημαιοφόρους τους αποστάτες, εκείνους που τορπίλισαν την ενότητα και υπονόμευσαν την παράταξη, φωτογραφίζοντας την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ να στηρίξει Κωστάκη Κωνσταντίνου.

Στη μάχη υπέρ Αβέρωφ και ο Κρις Τριανταφυλλίδης, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κόμματος, που σε ανάρτησή του έγραψε πως για όλα φταίει ο Νίκος Αναστασιάδης, για να λάβει απάντηση διά στόματος Ευθύμιου Δίπλαρου, Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ, ο οποίος σημείωσε πως ο κ. Τριανταφυλλίδης θα μπορούσε να παρευρεθεί στο Πολιτικό Γραφείο να ακούσει όσους μίλησαν και να δει από πρώτο χέρι τις δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης στήριξε Αννίτα Δημητρίου και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως η ενότητα είναι πάνω απ’ όλα. Ζήτησε από τον κόσμο του ΔΗΣΥ να στηρίξει τη νέα ηγεσία και να αφήσουν πίσω τους όσα έγιναν στις Προεδρικές του 2023, που οδήγησαν στην ήττα του κόμματος.

Στο πλευρό του Αβέρωφ ο Πέτρος Δημητρίου, πρώην υφυπουργός παρά τω Προέδρω στη διακυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και στέλεχος του ΔΗΣΥ, που ανέφερε ότι «φταίμε αυτόν που προδώσαμε γιατί δεν στηρίζει αυτούς που τον πρόδωσαν».

Γύρνα πίσω…

Σύμφωνα με πηγές της «Σ», πολλά στελέχη από τον πυρήνα του κόμματος προσπάθησαν και προσπαθούν να μιλήσουν με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Ιωάννης Κασουλίδης, με τον ίδιο, ωστόσο, να αρνείται πεισματικά.

Αδήριτη ανάγκη να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι Αννίτα Δημητρίου και Αβέρωφ Νεοφύτου και να βρουν το γιατρικό στο «απόστημα», που φαίνεται να έχει σπάσει, για το καλό του ΔΗΣΥ.

Η ηγεσία προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και να ευχαριστήσει όλες τις μεριές χάριν της ενότητας.

«Ανάμεσα στους υποψήφιους των Ευρωεκλογών είναι και άτομα κοντά στον κ. Νεοφύτου, ακόμη και το θέμα του Κωστάκη, που θα μπορούσε να μην τεθεί καν προς συζήτηση, το θέσαμε σε ψηφοφορία», αναφέρει πηγή στη «Σ».

«Το κόμμα αιμορραγεί»

Ο Νίκος Αναστασιάδης προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να σβήσει όσες φωτιές μπορεί. Ο τέως ΠτΔ φέρεται να επισήμανε και στον Δήμαρχο της Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, πως η επιλογή Κωστάκη Κωνσταντίνου ήταν η πλέον συμφέρουσα και για τον ίδιο, καθώς δεν θα τον έχει απέναντί του. Μιλώντας στα στελέχη του κόμματος έφερε και το παράδειγμα της υποψηφιότητας του Αλέκου Μαρκίδη απέναντι στον Γλαύκο Κληρίδη, επισημαίνοντας ότι το κόμμα αιμορραγεί και πρέπει να υπάρξει ενότητα για να σωθεί.

Ωστόσο θα χρειαστεί να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας για την Αννίτα Δημητρίου, που ανέλαβε το κόμμα σε μια δύσκολη στιγμή και ταυτόχρονα βάλλεται από τους άλλοτε υποστηρικτές της.

Από άρνηση σε άρνηση

Όσο πιο πολύ προσπαθεί η Πινδάρου να πλησιάσει τον Αβέρωφ, τόσο αυτός απομακρύνεται. Τι κι αν στελέχη του κόμματος προσπαθούν να του αλλάξουν γνώμη, η προδοσία φαίνεται πως αποτελεί ασυγχώρητο αμάρτημα για τον κ. Νεοφύτου.

Στους κύκλους του κόμματος συζητείται πως ίσως επιστρέψει με την προοπτική να διεκδικήσει την προεδρία το 2028, με τον ίδιο ωστόσο να έχει κλείσει τ’ αφτιά του στην κραυγή απόγνωσης από το κόμμα. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν ο κ Νεοφύτου στείλει αλλού το 3-4% των ψήφων, θα επηρεάσει ακόμη και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, αλλά και τα ποσοστά του ΔΗΣΥ γενικότερα.

Εάν πάντως ο ΔΗΣΥ δεν αφήσει πίσω του το παρελθόν, με τους Αβερωφικούς να ζητούν ρεβάνς για τον χειρισμό των προεδρικών εκλογών, τότε το μέλλον του κόμματος και το στελεχών του δεν διαγράφεται λαμπρό.

Ίσως αυτό που χρειάζεται είναι ένας «Συναγερμικός σεισμός», για να θυμηθούν πως η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει.