Αναλύσεις

Η επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα

Ουδεμία αναφορά έγινε για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ), το οποίο από το 2000 αποτελεί, περιστασιακά, δήλωση προς εντυπωσιασμό και άγραν ψήφων

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Nίκος Δένδιας συναντήθηκε στην Αθήνα με τον νέο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Βασίλη Πάλμα. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Κατά τις συνομιλίες, οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν τις ισχυρές και διαχρονικές βάσεις, πάνω στις οποίες έχουν οικοδομηθεί οι αδελφικές σχέσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας και συζήτησαν για τη διμερή αμυντική συνεργασία, σε μια ιδιαίτερη διεθνώς συγκυρία. Επιβεβαίωσαν, επίσης, την κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρουν στη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Αξιοσημείωτη η δήλωση Δένδια, ότι η Κύπρος δεν κείται μακράν, κάτι που αγνοούσε το 1974 ο Κ. Καραμανλής και ο Ε. Αβέρωφ, όμως ο Κίμων το γνώριζε και το απέδειξε από τον 5ον αιώνα προ Χριστού, καθώς και η επέκταση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Ουδεμία αναφορά έγινε στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ), το οποίο από το 2000 αποτελεί, περιστασιακά, δήλωση προς εντυπωσιασμό και άγραν ψήφων. Η τελευταία άσκηση ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ – ΤΟΞΟΤΗΣ – ΒΕΡΓΙΝΑ, με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, έγινε από τις 17 – 22 Οκτωβρίου 2000.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) και ειδικά στον τομέα «Άμυνα και Ασφάλεια», περιλαμβάνεται η μελέτη, σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, για προοπτική «…ουσιαστικής αναβίωσης σε επιχειρησιακό επίπεδο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) Κύπρου-Ελλάδας».

Από τη συνάντηση των δύο Υπουργών παρατηρούνται τα ακόλουθα ανορθόδοξα στοιχεία:

  1. Ο Ελληνοκύπριος ΥΠΑΜ δεν συνοδευόταν από τον Αρχηγό ή τον Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ και αρμόδιους επιτελείς, ενώ ο Ελλαδίτης ομόλογός του είχε στο πλευρό του τον Α/ΓΕΕΘΑ και τους τρείς Αρχηγούς των Κλάδων.
  2. Ουδεμία αναφορά για το ΔΕΑΧ, που στην ουσία αναβαθμίζει το δίπολο Ελλάδος - Κύπρου και ασκεί πίεση προς την Τουρκία, ενώ η τελευταία ασκεί πίεση κατά της ΚΔ με τις συνεχείς παραβιάσεις στη «νεκρή ζώνη» και όχι μόνον.
  3. Καμιά εξαγγελία επί επιχειρησιακού τομέα δεν έγινε.
  4. Η Κύπρος δεν μπορεί να έχει άμυνα ισχυρή απέναντι στην Τουρκία χωρίς την έμπρακτη συμβολή της Ελλάδος με συνεχή προπαρασκευή και την έμπρακτη δοκιμή των σχεδίων και άλλων, που δεν είναι της παρούσης.

Κύριε Πάλμα, γιατί δεν θέσατε το θέμα του Δόγματος του ΕΑΧ, εφόσον ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας; Τι σας συμβούλευσαν οι διάφοροι σύμβουλοί σας; Πώς θέλετε να πείσετε τον Κυπριακόν Ελληνισμό ότι ενδιαφέρεστε για το καλό της άμυνας της Κύπρου και για την αναβάθμιση της ισχύος της ΕΦ;

Τα θετικά του ΔΕΑΧ για την Κύπρο καθώς και τα αρνητικά για την Τουρκία μπορείτε να τα βρείτε στην αρθρογραφία του Στρατηγού Φοίβου Κλόκκαρη και στις δηλώσεις των πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και στις αντιδράσεις των αντίστοιχων τουρκικών ηγεσιών τα έτη 1995 μέχρι 2000 (που εφαρμοζόταν το ΔΕΑΧ) . Δυστυχώς, δεν πείσατε για τις προθέσεις σας.