Κόστος Ζωής

«Χαμηλώνει» το υψόμετρο για το επίδομα θέρμανσης

Στόχος να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους κάτοικοι περισσότερων κοινοτήτων, με υψόμετρο μικρότερο των 600 μέτρων

Αναθεωρημένο θα προκηρυχθεί το σχέδιο για την παραχώρηση επιδόματος θέρμανσης στους κατοίκους των ορεινών περιοχών το 2024. Αυτό, γιατί η Κυβέρνηση πρόκειται να μειώσει το όριο του υψομέτρου, με βάση το οποίο θα δικαιούται κάποιος να λάβει το επίδομα θέρμανσης, σε μια προσπάθεια να συμπεριληφθούν στο σχέδιο ακόμα περισσότερες κοινότητες των ορεινών περιοχών.

Σήμερα, επίδομα θέρμανσης δικαιούνται οι κάτοικοι οι οποίοι ζουν σε κοινότητες με υψόμετρο 600 μέτρων και άνω. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, χωριά τα οποία βρίσκονταν, για παράδειγμα, σε υψόμετρο 560 ή και 580 μέτρων, με τις ίδιες καιρικές συνθήκες με τα χωριά των 600 μέτρων, να μην δικαιούνται το επίδομα, πράγμα που θεωρήθηκε άδικο. Έτσι το υψομετρικό όριο θα διαφοροποιηθεί, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για να γίνει γνωστό μέχρι πού θα φτάσει αυτό.

Το επίδομα για το 2023 έχει ήδη παραχωρηθεί και πλέον οι αλλαγές θα αφορούν το επίδομα που θα παραχωρηθεί για το 2024. Το νέο σχέδιο θα επαναπροκηρυχθεί τον Απρίλιο και αυτό, όπως πληροφορούμαστε, θα είναι με βάση τα νέα δεδομένα, επομένως, μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και να έχουν καθοριστεί τα νέα όρια όσον αφορά το υψόμετρο. Όπως είναι γνωστό, το επίδομα θέρμανσης παραχωρείται το τελευταίο τρίμηνο του κάθε έτους, λίγο πριν ξεκινήσει δηλαδή ο χειμώνας, ώστε να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν οι δικαιούχοι.

Κλιμακωτά το επίδομα

Το επίδομα θέρμανσης παραχωρείται κλιμακωτά, ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται η κάθε κοινότητα. Συγκεκριμένα, από 600 μέχρι 800 μέτρα, το επίδομα ανέρχεται στα 175 ευρώ. Από 801 μέχρι 1000 μέτρα, το επίδομα φτάνει στα 225 ευρώ και από 1001 μέτρα και άνω το επίδομα ανεβαίνει στα 260 ευρώ. Σε αυτά προστίθενται: Για κάθε συνταξιούχο που διαμένει στην οικία, παραχωρείται επιπλέον το ποσό των 85 ευρώ και για κάθε μη συνταξιούχο παραχωρείται το ποσό των 165 ευρώ. Αυτά υπό την προϋπόθεση ότι τα άτομα διαμένουν μόνιμα και ολόχρονα στο συγκεκριμένο υποστατικό. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι θα μειωθεί μεν το υψομετρικό όριο βάσει του οποίου θα δικαιούται κάποιος το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο δεν αναμένεται να αυξηθεί και το ποσό το οποίο δίνεται από την Κυβέρνηση.

Συνολικά, το ποσό που είχε παραχωρήσει η Κυβέρνηση για το επίδομα θέρμανσης το 2023 ανήλθε στα 5 εκατ., ενώ στα ίδια επίπεδα είχε κυμανθεί και την προηγούμενη χρονιά (4,9 εκατ.) Οι δικαιούχοι είχαν ανέλθει στους 21.400, αριθμός που αντιστοιχεί σε 9.700 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι το 2021 και το 2022, λόγω του έντονου χειμώνα, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να παραχωρήσει ένα πρόσθετο ποσό, υπό τη μορφή εφάπαξ, στους δικαιούχους, το οποίο αντιστοιχούσε στο 50% του ποσού που δικαιούνταν. Συνολικά, από το 2019 μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση παραχώρησε ένα ποσό της τάξης των 27,3 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης.

Κόστος θέρμανσης

Ποιο είναι όμως το κόστος θέρμανσης και ποιο είδος θέρμανσης είναι το πλέον οικονομικό; Το δεύτερο ερώτημα είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Και αυτό γιατί υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες στην εξίσωση. Εξαρτάται από τη διάρκεια που χρησιμοποιεί κάποιος τη θέρμανση και την ένταση. Δηλαδή παίζει ρόλο πόσα άτομα βρίσκονται μέσα στο σπίτι και ιδιαίτερα αν υπάρχουν βρέφη, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μένει αναμμένη περισσότερη ώρα η θέρμανση. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η μόνωση που έχει κάποιο σπίτι, ώστε να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες θέρμανσης.

Το «Σίγμα» και η εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» είχε επιχειρήσει προ ημερών μια κοστολόγηση των βασικών ειδών θέρμανσης. Συγκεκριμένα, είχε παρουσιαστεί το κόστος για θέρμανση με ηλεκτρισμό, με καύσιμα και με ξύλα. Ειδικότερα:

(α) ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ

Κλιματιστικό: €76,65 τη διμηνία. Θερμάστρα αλογόνου: €205,37 τη διμηνία. Θερμοσίφωνας: €47,90 τη διμηνία. Ρεύμα για μια διμελή οικογένεια: €206,51 τη διμηνία. Ρεύμα για μια τετραμελή οικογένεια: €272,55 τη διμηνία.

(β) ΚΑΥΣΙΜΑ

Κηροζίνη: €1,139 το λίτρο. Πετρέλαιο θέρμανσης: €1,047 το λίτρο. Φιάλη υγραερίου: €15,85. Ένα ντεπόζιτο: €1.047.

(γ) ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ

Ακακία: €60 m³. Λατζιά: €120 m³. Μεικτά καυσόξυλα: €80 m³.

Τελειώνει η επιδότηση στο ρεύμα

Ένα όχι καλό μαντάτο για τους καταναλωτές είναι ότι, τώρα που άρχισε το πραγματικό κρύο του χειμώνα, ολοκληρώνεται η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος από την Κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό, η διάρκεια της επιδότησης ήταν για τέσσερεις μήνες, από τον Νοέμβριο του 2023 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη κατά πόσον η Κυβέρνηση προτίθεται να δώσει παράταση στην επιδότηση. Μια τέτοια εξέλιξη πάντως θα έδινε ανάσα στους καταναλωτές, δεδομένου ότι τώρα χρειάζεται περισσότερο η θέρμανση εξαιτίας των κρύων ημερών του χειμώνα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, η επιδότηση ολοκληρώνεται στις 29 Φεβρουαρίου και, όπως πληροφορηθήκαμε από την ΑΗΚ, τα τιμολόγια που θα εκδίδονται από 1η Μαρτίου δεν θα περιλαμβάνουν τη χορηγία από το κράτος.

Η επιδότηση αφορούσε κλιμακωτά τις πρώτες 800 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Δηλαδή, για τις πρώτες 400 κιλοβατώρες η επιδότηση ήταν 85%, για τις επόμενες 200 kwh η επιδότηση ήταν 75% και για τις τελευταίες 200 kwh η επιδότηση ήταν 50%. Όπως ανέφερε στη «Σημερινή» η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες τη διμηνία, το κόστος ήταν 237 ευρώ, με την κρατική επιδότηση να αντιστοιχεί περίπου στα 70 ευρώ. Σήμερα η τιμή της κιλοβατώρας, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και της χορηγίας, ανέρχεται στα 29,5 σεντ και παρουσιάζεται μειωμένη κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ή κατά 2,7% σε σχέση με την προηγούμενη διμηνία.