Antony Blinken και η μεγάλη προσπάθεια…

Όταν ο κ. Blinken διοριζόταν ως Υπουργός Eξωτερικών των ΗΠΑ, ανελάμβανε μιαν από τις πιο δύσκολες «δουλειές» στον πλανήτη.

Είχε, βέβαια, πείρα. Ανήκει σε διπλωματική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία. Είχα την τιμή να συνεργαστώ με έναν Blinken, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA) στη Νέα Υόρκη, όταν εγώ ήμουν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της WFUNA (2003-2009).

O κ. Antony Blinken ήταν, όμως, για χρόνια μέλος των επιτελείων των Προέδρων Clinton και Biden. Αυτό τον βοήθησε αρκετά για τη μετέπειτα θέση του ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Με λαμπρές σπουδές, περιλαμβανομένου και του Harvard, έζησε για χρόνια στη Γαλλία, που του έδωσε εκείνο που δεν έχουν όλοι οι Αμερικάνοι leaders, γνώσεις κι άλλων σημαντικών χωρών.

Μόλις διορίστηκε, μπήκε στα βαθιά. Είχε να αντιμετωπίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν, τη διαμάχη του Ισραήλ με τη Χαμάς, τους Χούθι, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Trump, με την εγκατάλειψη της Προεδρίας, άφησε αρκετά ανοικτά ζητήματα. Ήταν κυρίως ο απομονωτισμός, πράγμα το οποίο απεύχονται οι Δημοκρατικοί. Η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν επηρέασε και τη διεθνή πολιτική και τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο.

Όπως ανέφερα πιο πάνω, ο κ. Antony Blinken είχε να αντιμετωπίσει πρώτα τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ένα σημαντικό θέμα τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις ΗΠΑ και τους Δυτικούς συμμάχους τους. Ο πόλεμος συνεχίζεται χωρίς προς το παρόν να υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού, οι Ρώσοι με μερικές κατακτήσεις εδαφών, οι δε Ουκρανοί αμυνόμενοι με τη βοήθεια των Δυτικών και ελπίζοντας να ανατρέψουν στο τέλος την κατάσταση. Ο κ. Blinken είναι στο μέσον αυτού του χάους.

Το πιο σοβαρό ίσως ζήτημα που τον απασχολεί τώρα είναι η διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Οι ΗΠΑ έχουν ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ, το ισχυρό ισραηλινό λόμπυ. Από την άλλη μεριά, είναι η δύναμη και η επιρροή των αραβικών κρατών στη περιοχή και στον κόσμο, οι συμμαχίες και ο τρόπος να μπορέσει κάποιος να κατορθώσει να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Κοιτάζοντας τα ΜΜΕ, ένας είναι ο πρωταγωνιστής, ο κ. Blinken, με τα αστραπιαία ταξίδια του σ’ όλες τις χώρες που χρειάζεται. Προσπαθεί να πείσει για κάποια συμβιβαστική λύση, έχοντας υπόψη βέβαια και τα συμφέροντα της χώρας του. Ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις και την πολιτική του, που έχει από καιρό μελετήσει. Οι Χούθι δε είναι το νέο φαινόμενο, που εμποδίζουν, μεταξύ άλλων, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μέσα σ’ αυτό το οργιώδες σκηνικό βλέπουμε και ανακατατάξεις Δυνάμεων. Από καιρό, βέβαια, η Ουκρανία με τον Πρόεδρό της ετάχθη καθαρά με τη Δύση και θέλει να εισέλθει στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, με τις φιλοδοξίες της, βρέθηκε με τον Πρόεδρό της, τελευταία, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν. Υπάρχει, όμως, πάντα το φλερτ με τη Δύση και τα αεροπλάνα που απαιτεί.

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα στις διεθνείς σχέσεις, με τον αρχηγό της αμερικανικής Διπλωματίας να προσπαθεί να κάμει ό,τι μπορεί για τα συμφέροντα της χώρας του και των συμμάχων της.

*Διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής