Κυπριακό

Εκδίδεται στην Κύπρο ο Τ/κ δικηγόρος, ύποπτος για σφετερισμό - "Λας Βέγκας" το κατεχόμενο Τρίκωμο σύμφωνα με την Daily Telegraph (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία για να ανακριθεί ο Ακάν Κιουρσιάτ.

Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος τελεί υπό κράτηση στη Ρώμη, στη βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης, για υπόθεση παράνομης  πώλησης ελληνοκυπριακής γης, στην κατεχόμενη Κλεπίνη.

Τον δρόμο για την έκδοσή του στην Κύπρο άνοιξε ο ίδιος ο δικηγόρος, δίνοντας τη συγκατάθεσή του.

Πλέον, η κυπριακή Αστυνομία αναμένει το πράσινο φως από τις ιταλικές Αρχές για να μεταβεί στη Ρώμη και να τον παραλάβει.

Οι σφετερισμοί πάντως περιουσιών στα κατεχόμενα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, θέμα που απασχολεί και τον διεθνή τύπο.

--//--

Θέμα ημερών είναι η έκδοση στην Κύπρο του τ/κ δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος τελεί υπό σύλληψη στη Ρώμη από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για υπόθεση εκμετάλλευσης και πώλησης ε/κ γης στην κατεχόμενη Κλεπίνη.

Ο Ακάν Κιουρσάτ, συναίνεσε για την έκδοση του στις 2 Φεβρουαρίου.

Οι ανακριτές αναμένουν ενημέρωση από τις ιταλικές αρχές για να μεταβούν στην Ρώμη και να παραλάβουν τον Τουρκοκύπριο ύποπτο για σφετερισμό.

Ακολούθως θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου για την διαδικασία προσωποκράτησης και την έναρξη των ανακρίσεων.

========

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Θα συλληφθεί στην βάση του Ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και θα οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου για την διαδικασία προσωποκράτησης  ώστε να συνεχιστούν οι εξετασεις σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση. 

========

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας η ανακρίσεις θα γίνουν με βάση τις κατηγορίες της υπόθεσης για την οποία είχε καταδικαστεί άλλο ένα άτομο, ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ.

======

Σημειώνεται ότι με βάση το ένταλμα σύλληψης του 2007 με το οποίο συνελήφθη στη Ρώμη ο Ακάν Κιουρσιάτ, καταζητούνταν συνολικά 4 πρόσωπα: ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ, ο Τ/κ δικηγόρος Ακάν Κιουρσιάτ, ο Τ/κ εργολάβος Τουντζέλ Ταχίρ Σοϊκάν και ο Τ/κ μηχανικός Κουτσάλ Τοκατλίογλου, που είχαν σχέση με την AGA Developments, εταιρεία η οποία  σφετερίστικε ε/κ γη στην Κλεπίνη, πάνω στην οποία θα χτίζονταν επαύλεις που άρχισαν να πωλούνται σε Βρετανούς.

Ο Βρετανός Γκάρι Ρομπ είχε μάλιστα καταδικαστεί για αυτή την υπόθεση.

--

Ο σφετερισμός περιουσιών στα κατεχόμενα απασχολεί πλέον και τον διεθνή Τύπο που παρομοιάζει το κατεχόμενο Τρίκωμο με το Λας Βέγκας.

Δημοσίευμα της Daily Telegraph σχολιάζει πως το κατεχόμενο Τρίκωμο, που μέχρι πριν από πέντε χρόνια ήταν ένα χωριό, μοιάζει να ξεπηδά «σαν ένα Λας Βέγκας» από την έρημο στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολίτες χωρών που υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα γίνεται λόγος για 40 χιλιάδες Ρώσους και 10 χιλιάδες Ιρανούς που διαμένουν στο ψευδοκράτος.