Παραπολιτικά

Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς... «Θύρες»

Ας δούμε ψύχραιμα και μακριά από αφορισμούς και εμμονές το θέμα της διεξαγωγής επικίνδυνων ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς καθόλου θεατές.

Ας μείνουμε στην ουσία του θέματος. Που είναι ότι η εκτελεστική εξουσία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα πρέπει να μπορεί να απαγορεύει την παρουσία οπαδών σε κάποιον αγώνα για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό ας συμφωνηθεί σε διαβουλεύσεις της Κυβέρνησης με την ΚΟΠ και τη Βουλή, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σήμερα, όχι αύριο και να αποφασιστεί ταχύτατα και όχι να μπουρδουκλώσουμε το πρόβλημα στις συνήθεις ατέρμονες συζητήσεις μας, όπου ο ένας λέει το μακρύ του κι ο άλλος το κοντό του και στο τέλος δεν γίνεται τίποτε. Και οι χούλιγκαν θα ξανακερδίσουν το ματς.

Όπως είναι γνωστό, η ΚΟΠ έχει ήδη αποφασίσει να διεξάγονται οι αγώνες του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου χωρίς τους οπαδούς της φιλοξενούμενης ομάδας. Αλλά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσουν επεισόδια και οι οπαδοί της φιλοξενούσας ομάδας. Οι χούλιγκαν είναι μονίμως έτοιμοι να προχωρήσουν στους κανιβαλισμούς τους, άσχετα εάν δεν υπάρχει κανένας οπαδός στην αντίπαλη κερκίδα. Τις «ευκαιρίες» τις δημιουργούν οι ίδιοι. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να αναλάβει δράση η Πολιτεία, σε συνεργασία με την ΚΟΠ, ώστε να διαταχθεί η πραγματοποίηση του επόμενου αγώνα ή των επόμενων αγώνων της συγκεκριμένης ομάδας ή και κάποιου άλλου αγώνα, ο οποίος θα κριθεί επικίνδυνος, κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς τις περιβόητες... «Θύρες» των οπαδών. Μπορεί να θεωρείται άδικο να τιμωρούνται όλοι οι φίλαθλοι, αλλά εδώ που φθάσαμε δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αν πρόκειται να αποφύγουμε να θρηνήσουμε και νεκρούς.

Βέβαια, θα πρέπει να είναι ύστατο μέτρο η απόφαση για λουκέτο στα γήπεδα. Πρέπει, εν τω μεταξύ, να κινηθούν πολλοί άλλοι παράγοντες. Η Αστυνομία να πραγματοποιεί αυστηρότερους ελέγχους, η κάρτα φιλάθλου να λειτουργήσει επιτέλους αποτελεσματικά, τα γήπεδα να εφοδιαστούν με τα πιο σύγχρονα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, τα σωματεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των λεγόμενων οργανωμένων και των ανεγκέφαλων κουκουλοφόρων, αλλά και οι αγνοί φίλαθλοι να βοηθούν στην υπόδειξη αυτών που καταστρέφουν το ποδόσφαιρο. Αν λειτουργήσουν όλα αυτά, υπάρχει ελπίδα να έχουμε κανονικούς και πολιτισμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες και όχι πολεμικές συρράξεις μεταξύ χούλιγκαν.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ