Παραπολιτικά

Τον αντάμειψαν επειδή τους εκβίαζε!

Αποδίδει ο εκβιασμός κατά συμμάχων και εταίρων; Στην περίπτωση της Τουρκίας, ναι. Αποδίδει και με το παραπάνω. Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Ερντογάν εκβίαζε με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο το ΝΑΤΟ, αρνούμενος να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία και επιδιώκοντας, ως αντάλλαγμα, να του δώσουν οι Αμερικανοί τα μαχητικά F-16. Και τελικά πέτυχε τον στόχο του. Αφού έβαλε την Tουρκική Εθνοσυνέλευση να πει τελικά «έβετ» στην ένταξη της Σουηδίας, βγήκε αμέσως μετά η Κυβέρνηση Μπάιντεν και ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Κανένας εκεί στην Ουάσιγκτον δεν σκέφτηκε ότι απλώς υπέκυπταν στον εκβιασμό ενός υποτιθέμενου συμμάχου. Ότι τον αντάμειψαν επειδή απλώς σταμάτησε να λέει «γιοκ» σε κάτι που είχε στοιχειώδη υποχρέωση να κάνει ως μέλος του ΝΑΤΟ. Όταν τέθηκε επειγόντως το ζήτημα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έδωσε αμέσως τη συγκατάθεσή του, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε αφοσιωμένος στους στόχους της συμμαχίας εταίρος. Προέταξε το βέτο του με προκλητικό τρόπο και άρχισε τα γνωστά ανατολίτικα παζάρια, με το μάτι πάντα στραμμένο στα F-16. Και γιατί ήθελε με τόση μανία τα συγκεκριμένα αεροσκάφη; Για να μην αφήσει την Ελλάδα να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ο στόχος του. Όπως αναλλοίωτος παραμένει ο αναθεωρητισμός του και το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και οι νεο-οθωμανι(α)κές του επιδιώξεις.

Και, βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, αμέσως μόλις πήγε η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο, ο ισλαμοφασίστας επανήλθε στην εμπρηστική ρητορική του κατά της Ελλάδας. Ξαναθυμήθηκε τη Σμύρνη και είπε: «Ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντάς τον στη θάλασσα στη Σμύρνη, πριν από 100 χρόνια».

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ικανότητες για να προβλέψει ότι μόλις πάρει τα F-16 ο σουλτάνος θα αρχίσει πάλι τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις απειλές κατά της Ελλάδας, αφού «ο αγώνας του δεν τελείωσε». Και εφόσον αυτός δεν τελείωσε, είναι ώρα να τελειώσουν πλέον οι τυχόν ψευδαισθήσεις εν Αθήναις για τις πραγματικές προθέσεις του Χιτλερντογάν.

ΜΠΟΞΕΡ