Υγεία

Burn out και εργασία

Οι απαιτήσεις και οι καταστάσεις στον χώρο εργασίας αλλάζουν ραγδαία

Το σύνδρομο burn out η αλλιώς κάψιμο στο εργασιακό περιβάλλον έχει να κάνει με την συναισθηματική και διατροφική κατάσταση. Υπάρχουν περίοδοι κόπωσης και εξάντλησης στους χώρους εργασίας, διότι στην εποχή που διανύουμε οι απαιτήσεις και οι καταστάσεις αλλάζουν ραγδαία.

Οι υπάλληλοι ανεξαρτήτου φύλου, θρησκείας και οικογενειακού status, πρέπει να καταφέρουν ν' ανταπεξέλθουν στις διάφορες προκλήσεις που απαιτεί η εργασία τους, σε σχέση με την τεχνολογία και τα κοινωνικά στερεότυπα. Όσο πιο παραγωγικός είναι ο υπάλληλος, δείχνοντας αποτελέσματα τόσο περισσότερο θα έχει την εύνοια του εργοδότη του, ανεξαρτήτως οικονομικών απολαβών.

Αυτό οδηγεί σε χρόνιο εργασιακό στρες και συνδέεται με άλλους εξωτερικούς παράγοντες, προσωπικούς και κοινωνικούς. Η παγκόσμια αγορά είναι πιο απαιτητική, δύσκολή και ανταγωνιστική με κύριο ζητούμενο το κέρδος και την αναγνωρισιμότητα.

Το σύνδρομο εμφανίστηκε το 1970, συνδέοντας το με τα επαγγέλματα των ιατρών / νοσηλευτών για την εξαντλητική εργασία που κάνουν, και τις βάρδιες. Σε μετέπειτα στάδιο εμφανίστηκε και σε αλλά επαγγέλματα.

Τα καθημερινά καθήκοντα εργασίας για κάθε υπάλληλο είναι διαφορετικά. Εξαρτάται από την φύση της δουλειάς και κατά ποσό μπορεί ο υπάλληλος να ανταπεξέλθει.

Στις μικρές κοινωνίες οι υπάλληλοι δεν κάνουν συνήθως το επάγγελμα που έχουν σπουδάσει ή εκπαιδευτεί. Τα δεδομένα είναι η οικονομική υπόσταση. Για παράδειγμα μια επιχείρηση προσλαμβάνει έναν υπάλληλο για να διεκπεραιώνει την εργασία για τρία άτομα, το οποίο δεν αμείβεται όπως πρέπει. Επίσης, τα διαλείμματα δεν γίνονται βάσει νομοθετικών εργασιακών αρχών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άγχος με αρκετές ευθύνες, διότι δεν υπάρχουν κίνητρα, και δημιουργούνται ψυχικά και διατροφικά θέματα.

Τότε αρχίζει η κατάπτωση στο θέμα αυτό. Εκτίμηση και της μη ρεαλιστικής εικόνας κοινωνικά. Υπάρχει συναισθηματική πίεση λόγω των συνθηκών εργασίας και παρουσιάζεται έλλειψη συγκέντρωσης, εφίδρωση, επαναλαμβανόμενα αρνητικά μοτίβα και αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές. Η όρεξη μας μειώνεται και δεν τρεφόμαστε σωστά και το στομάχι μένει άδειο χωρίς να παίρνει τα απαιτούμενα εφόδια για να υπάρχει καλή θετική εργασιακή ενέργεια. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο καταναλώνοντας συγκεκριμένα είδη fast food αντί σπιτικό φαγητό.

Τα τρία στάδια εξουθένωσης του burn out είναι τα εξής:

  1. Υπερφόρτωση, το άτομο δουλεύει υπερβολικά για την επιτυχία και τους στόχους του (overload).
  2. Το άτομο δεν έχει πρόκληση (under challenge) νιώθει υποτίμηση στο περιβάλλον εργασίας γιατί δεν παρέχονται ευκαιρίες εργασιακές και μάθησης.
  3. Αίσθημα παραμέλησης (Neglect), το άτομο ρίχνει συνεχώς τις ευθύνες πάνω του, νιώθει τύψεις και αμφιβάλλει για τις δεξιότητες του λόγω του κοινωνικού συνόλου .

Το σύνδρομο αυτό δεν προέρχεται μόνο από την αγχωτική κατάσταση εργασίας, αλλά και από τη συναισθηματική. Ο τρόπος ζωής του ατόμου και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι γυναίκες αισθάνονται περισσότερη συναισθηματική εξάντληση, λόγω των καθημερινών ρόλων (εργασία / καριέρα / σπίτι / οικογένεια), ενώ στους άντρες υπάρχει αίσθημα κυνισμού και αποστασιοποίησης από την εργασία τους.

Διατροφικά το μαγνήσιο και το ποτάσιο βοηθούν πολύ για την κούραση. Αντί ζάχαρη, τρώμε μέλι ή αντί άσπρο ψωμί, τρώμε ολικής αλέσεως. Κάνουμε καλύτερη διαχείριση με την βοήθεια ειδικών και λέμε όχι στις τοξικές συμπεριφορές.

*Χριστίνα Ζαβού, Ψυχολόγος - Νάσια Κουτή, Διατροφολόγος