Διεθνή

Χούθι: «Η Ιταλία θα γίνει στόχος αν συμμετάσχει στην επίθεση κατά της Υεμένης»

Η Ιταλία θα γίνει στόχος εάν συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά της Υεμένης, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χούθι τηε Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, επικεφαλής της ανώτατης επαναστατικής επιτροπής των Χούθι, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι η Ιταλία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα, προσθέτοντας ότι αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή.

Η Ιταλία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα παραχωρήσει στον ναύαρχο επικεφαλής μια ναυτική αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα στην οποία έχει ενταχθεί για την προστασία των πλοίων από επιθέσεις της πολιτοφυλακής Χούτι της Υεμένης.

165c1ebd9ebef4.jpeg

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα από την Ιταλία να παραχωρήσει τον Διοικητή Δυνάμεων για την Επιχείρηση Aspides στην Ερυθρά Θάλασσα», ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα αναλάβει τη γενική διοίκηση της αποστολής. Αυτό δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.

Η εντολή της αποστολής, η οποία θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου, θα είναι να προστατεύει εμπορικά πλοία και να αναχαιτίζει επιθέσεις, αλλά όχι να συμμετέχει σε χτυπήματα κατά των Χούθι, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.