Διεθνή

Η Κίνα εκτοξεύει τον 1ο δορυφόρο στον κόσμο για δοκιμή τεχνολογίας 6G

Η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο στον κόσμο στο διάστημα για να δοκιμάσει την αρχιτεκτονική 6G, σύμφωνα με έκθεση τη Δευτέρα.

Η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο στον κόσμο στο διάστημα για να δοκιμάσει την αρχιτεκτονική 6G, σύμφωνα με έκθεση τη Δευτέρα.

Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών China Mobile στον κόσμο και έχει τοποθετηθεί με επιτυχία σε χαμηλή τροχιά για να «προσφέρει χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και υψηλούς ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων».

Εκτοξευόμενος στο διάστημα με δορυφόρο 5G το Σάββατο, ο δορυφόρος θα "δοκιμάσει την αρχιτεκτονική 6G" και θα χρησιμοποιεί "εγχώριο λογισμικό και υλικό, υποστηρίζει ανακατασκευή λογισμικού σε τροχιά, ευέλικτη ανάπτυξη λειτουργιών βασικού δικτύου και αυτοματοποιημένη διαχείριση, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του λειτουργία σε τροχιά του δορυφορικού πυρήνα δικτύου», δήλωσε η China Mobile.

Η αυτόνομη αρχιτεκτονική 6G αναπτύχθηκε από κοινού από την China Mobile και την Innovation Academy for Microsatellites της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η τοποθέτηση τέτοιων δορυφόρων σε τροχιά χαμηλής γης, επιτρέπει «μεγαλύτερη κάλυψη σήματος τηλεπικοινωνιών σε επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας υπηρεσίες δορυφορικού διαδικτύου υψηλότερου εύρους ζώνης παγκοσμίως», δήλωσε ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, Κινέζοι επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία μια συσκευή επικοινωνίας στο διάστημα που μπορεί «να περάσει φωτεινά σήματα από τη μια τοποθεσία στην άλλη χωρίς να τα μετατρέψει σε ηλεκτρικά σήματα».

Η δοκιμή διεξήχθη από μια ομάδα του Ινστιτούτου Οπτικής και Μηχανικής Ακριβείας Xian, υπό την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών.

Γνωστό ως "διαστημική τεχνολογία οπτικής μεταγωγής", στάλθηκε στο διάστημα από τον κινεζικό πύραυλο φορέα Y7 τον περασμένο Αύγουστο.

Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2020, η Κίνα είχε στείλει στο διάστημα «τον πρώτο πειραματικό δορυφόρο 6G στον κόσμο».

Ο πειραματικός δορυφόρος 6G είχε στόχο να «επαληθεύσει την τεχνολογία επικοινωνίας terahertz (THz) στο διάστημα».