Ελλάδα

Πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων προγραμματίζουν στην Αθήνα

«Καμία σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια»: Φοιτητικές πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές και η ακαδημαϊκή κοινότητα, που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σε μια σειρά από πόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκαν σήμερα συλλαλητήρια με φοιτητές, εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία να κατακλύζουν τους δρόμους.

Υπενθυμίζεται ότι για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, πολλές σχολές της χώρας βρίσκονται υπό κατάληψη μετά από σχετικές αποφάσεις που έλαβαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις γενικές τους συνελεύσεις.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πορεία το απόγευμα της Δευτέρας, ξεκινώντας από τα Προπύλαια. «Καμία σκέψη για ιδιωτικά πανεπιστήμια», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι φοιτητές στο κέντρο της Αθήνας.

Αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας για την αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο τμήμα της Νομικής Κομοτηνής. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση στόχευε στην εκκένωση της κατάληψης της Νομικής Σχολής. Η μία πορεία ξεκίνησε από το ΥΜΑΘ και μέσω κεντρικών οδών κατέληξε στην συμβολή Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, ενώ η δεύτερη ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας και κατέληξε στο campus του ΑΠΘ. Τα πανό έγραφαν χαρακτηριστικά «Έξω η αστυνομία από τις σχολές».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φθορές στα εξωτερικά ρολά ασφαλείας του κτιρίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης προκάλεσαν άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, μετά την ολοκλήρωση φοιτητικής πορείας στο κέντρο της πόλης.

Καθώς οι άγνωστοι προσπαθούσαν να σπάσουν τα ρολά ασφαλείας του κτιρίου διοίκησης, δυνάμεις της αστυνομίας για να αποτρέψουν την κατάληψή του εισήλθαν στο campus του ΑΠΘ από την πλευρά της Σχολής Θετικών Επιστημών. Απέναντι τους παρατάχθηκαν μέλη ελευθεριακών σχημάτων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον τους. Λίγη ώρα αργότερα οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από το campus .

Παράλληλα, οι φοιτητές της Πάτρας, ξεκινώντας από την πλατεία Γεωργίου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια.

Πηγή: Ναυτεμπορική