Διεθνή

Στήνουν εργοστάσιο κατασκευής drone στην Ουκρανία οι Τούρκοι

Η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar ξεκίνησε την κατασκευή ενός εργοστασίου κοντά στο Κίεβο που θα απασχολούσε περίπου 500 άτομα, όπου αναμένεται να κατασκευάσει είτε το διάσημο μοντέλο drone Bayraktar TB2 είτε το νέο της drone TB3, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας την Τρίτη.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar τουρκικής κατασκευής έχουν κερδίσει την προβολή παγκοσμίως αφού βοήθησαν στην αλλαγή των συγκρούσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, όπου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων στην αρχή της εισβολής της Μόσχας.

Η Baykar είπε ότι έχει υπογράψει εξαγωγικές συμφωνίες για το TB2 drone της με 30 χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ουκρανία, η Αιθιοπία, η Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν από το 2018, σύμφωνα με το think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

"Το εργοστάσιό μας χτίζεται... χρειαζόμαστε περίπου 12 μήνες για να ολοκληρώσουμε την κατασκευή και μετά θα περάσουμε στα εσωτερικά μηχανήματα, εξοπλισμό και οργανωτική δομή", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Haluk Bayraktar στο περιθώριο της Παγκόσμιας Έκθεσης Άμυνας (WDS) στο Ριάντ.

«Το εργοστάσιο στην Ουκρανία είναι μεγάλο, σχεδιάζουμε να απασχολήσουμε περίπου 500 άτομα», είπε στο Reuters.

Ο Bayraktar σημείωσε ότι η χωρητικότητα θα ανέρχεται συνολικά σε περίπου 120 μονάδες κάθε χρόνο, αλλά είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η παραγωγή στο ουκρανικό εργοστάσιο θα επικεντρωθεί στο μοντέλο drone TB2 ή TB3.

Με την ικανότητα να διπλώνει τα φτερά του και ικανό να προσγειώνεται και να απογειώνεται από πλοίο, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης Bayraktar TB3 (UCAV) ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση τον περασμένο Οκτώβριο. Υποβλήθηκε σε δοκιμή αναγνώρισης συστήματος και απόδοσης τον περασμένο μήνα, η οποία σηματοδότησε τη 15η επιτυχώς ολοκληρωμένη δοκιμή της.

Το drone αναμένεται να μπορεί να μένει περισσότερο στον αέρα, να σκαρφαλώνει σε μεγαλύτερα υψόμετρα και να φέρει περισσότερα όπλα από το TB2. Το αεροσκάφος αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές τόσο πυρομαχικών όσο και δοκιμών προσγείωσης/απογείωσης μικρού διαδρόμου φέτος.

Ερωτηθείς εάν ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση θα δημιουργήσουν ανησυχία για το εργοστάσιο, ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι τα σχέδια "προχωρούν πλήρως" και ότι "τίποτα" δεν μπορεί να τα σταματήσει.

Είπε επίσης ότι τα σχέδια της εταιρείας με έδρα την Κωνσταντινούπολη να ξεκινήσει την παραγωγή στη Σαουδική Αραβία τα επόμενα δύο χρόνια βρίσκονται σε καλό δρόμο.

313703.jpeg

Επέκταση, αύξηση των εξαγωγών

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια συμφωνία τον Ιούλιο για την πώληση του Bayraktar Akıncı, ενός άλλου είδους drone, στη Σαουδική Αραβία σε αυτό που ο Baykar περιέγραψε ως το μεγαλύτερο αμυντικό συμβόλαιο στην ιστορία της Τουρκίας.

Άλλες χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Κουβέιτ, έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Baykar, ενώ η πόρτα εξαγωγής που άνοιξε η Baykar οδήγησε σε θετικούς προβληματισμούς για άλλες εταιρείες, όπως η εταιρεία παραγωγής πυραύλων Roketsan και Aselsan, που άνοιξαν πρόσφατα το γραφείο της στα ΗΑΕ.

Από την έναρξη των μελετών έρευνας και ανάπτυξης (R&D) που σχετίζονται με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα το 2003, η Baykar έχει λάβει το 83% όλων των εσόδων της από εξαγωγές.

Ο μεγιστάνας των drone, ο οποίος έγινε ηγέτης στις εξαγωγές στην αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία το 2021 και το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TIM), διατήρησε την πρώτη θέση στις εξαγωγές του κλάδου και πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 32% του συνόλου της άμυνας. αποστολές του κλάδου το 2023, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Η τουρκική αμυντική και αεροπορική βιομηχανία πέτυχε νέο ρεκόρ σε μεγέθη εξαγωγών το 2023 με τις συνολικές εξαγωγές να ανέρχονται σε περίπου 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Bayraktar είπε ότι κοιτάζοντας το τρέχον έτος, η εταιρεία σχεδίαζε να διπλασιάσει την εγχώρια παραγωγή του Akıncı, η οποία ήταν 36 μονάδες το 2023, ενώ η παραγωγή TB2 θα παραμείνει αμετάβλητη στις 230 μονάδες.

Στοχεύει επίσης να παράγει τα νέα μοντέλα των Kızılelma και των drones TB3 «στα δεκάδες», πρόσθεσε.

Άλλες αμυντικές εταιρείες στην εκδήλωση ανακοινώνουν επίσης συμφωνίες με το Ριάντ - τη Δευτέρα, η αμερικανική κατασκευάστρια όπλων Lockheed Martin υπέγραψε συμφωνίες για εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας για την κατασκευή εξαρτημάτων του συστήματος πυραυλικής άμυνας της.

Εν τω μεταξύ, περίπου 63 τουρκικές εταιρείες ανέβηκαν στη σκηνή στη δεύτερη έκδοση της κορυφαίας αμυντικής εκδήλωσης, παρουσιάζοντας τις τεχνολογίες αιχμής και τη συμβολή τους στο παγκόσμιο αμυντικό τοπίο.

Sabah