Διεθνή

Συνεργασία G20 για την τεχνητή νοημοσύνη, τα deepfakes και την τρομοκρατία

Η Ινδία προήδρευσε της G20 για ένα χρόνο κατά την οποία πραγματοποίησε πάνω από 200 συνεδριάσεις σε περισσότερες από 60 τοποθεσίες ώστε να καταστήσει την G20 πιο προσβάσιμη στους λαούς. Η Ινδία ανέλαβε την τελετή της Προεδρίας της G20 στις 16 Νοεμβρίου 2022. Από τότε, μαζί με τα μέλη, η Ινδία προχώρησε με επιμονή και πειθώ να καταστήσει την G20 περιεκτική, φιλόδοξη, προσανατολισμένη στη δράση και αποφασιστική.

Ο Πρωθυπουργός Narendra Modi είχε προτείνει την Εικονική Σύνοδο για να επανεξεταστεί το καθεστώς της ταχείας εφαρμογής των ανακοινώσεων που εγκρίθηκαν ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της G20 στο Νέο Δελχί. Η εικονική σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκαν σημαντικά αποτελέσματα και σημεία δράσης της Συνόδου Κορυφής του Νέου Δελχί. Οι ηγέτες όλων των χωρών μελών της G20, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, εννέα προσκεκλημένων χωρών και 11 επικεφαλής διεθνών οργανισμών, προσκλήθηκαν σ’ αυτή την εικονική σύνοδο που έδωσε μια άλλη ευκαιρία στους παγκόσμιους ηγέτες να συναντηθούν εν μέσω των πολλών συνεχιζόμενων κρίσεων στον κόσμο. Τέτοιες συναντήσεις είναι ανεκτίμητες για την επίλυση γεωπολιτικών προκλήσεων. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες των G20 συναντήθηκαν δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο. Έγινε ανασκόπηση των δραστηριοτήτων που έγιναν μέχρι τώρα, με την ανάπτυξη να αποτελεί την κύρια ατζέντα. Η Ινδία στέκεται ενωμένη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενώ αναδεικνύεται ως η φωνή του Παγκόσμιου Νότου. Η Αφρικανική Ένωση, η οποία διαθέτει 54 χώρες, έγινε ομόφωνα δεκτή στη G20. Έγινε έκκληση για ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και ανακοινώθηκε η πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικών Επιπτώσεων με αρχική συνεισφορά 25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Απευθυνόμενος στην εικονική σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός Narendra Modi είπε ότι στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία με υπεύθυνο τρόπο. Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για την αρνητική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο. Η σαφής σκέψη της Ινδίας είναι ότι «πρέπει να συνεργαστούμε για την παγκόσμια ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης. Πρέπει να προχωρήσουμε καταλαβαίνοντας τη σοβαρότητα των deep fakes. Θέλουμε η τεχνητή νοημοσύνη να προσεγγίζει τους ανθρώπους και θα πρέπει να είναι ασφαλής". Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της εικονικής διάσκεψης κάλυψαν τις προτεραιότητες του Παγκόσμιου Νότου, τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς και το θέμα της τρομοκρατίας Τα μέλη της G20 φάνηκε να συμφωνούν σε βασικά ζητήματα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης ομήρων, της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και της μόνιμης παύσης των μαχών. Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις, ο πρωθυπουργός Modi είπε: «Είχαμε αναλάβει κοινές δεσμεύσεις σε πολλούς τομείς στη Διακήρυξη του Νέου Δελχί. αποφασίσαμε και πάλι στην εικονική διάσκεψη να προωθήσουμε αυτές τις δεσμεύσεις. Εκτός από την αναπτυξιακή ατζέντα, έχουν επίσης μοιραστεί απόψεις για τις παγκόσμιες συνθήκες και τις οικονομικές και κοινωνικές τους επιπτώσεις. Στα θέματα που έχουν συμφωνηθεί, η G20 είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη.

Ο πρωθυπουργός Modi εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπό την προεδρία της Βραζιλίας, η G20 θα συνεχίσει να προχωρά με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση. “Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τις φιλοδοξίες του Παγκόσμιου Νότου, ανοίγοντας τον δρόμο για την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Θα δοθεί προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια, την ασφάλεια της υγείας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι Πολυμερείς Τράπεζες Ανάπτυξης (MDB) θα κινηθούν σίγουρα προς τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Στον σημερινό κόσμο, γεμάτο δυσπιστία και προκλήσεις, είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη που μας δένει και μας συνδέει μεταξύ μας”, κατέληξε ο Ινδός Πρωθυπουργός.

  • Άρθρο από την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας