Εκλογές 2024

DEBATE: Νίκος Τορναρίτης και Χαράλαμπος Προύντζος ανοίγουν τα χαρτιά τους στη «Σ» - Αυτό είναι το όραμά τους για τη Λευκωσία

Οι προτεραιότητές τους, οι «στρεβλώσεις» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η μεγάλη απόφαση

Την ώρα που το θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα είναι οι σημαντικές εκκρεμότητες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι προεκλογικοί ρυθμοί για τους υποψηφίους ανεβαίνουν σιγά-σιγά, ενόψει των Δημοτικών Εκλογών.

Η «Σημερινή», αρχίζοντας από έναν από τους πιο νευραλγικούς δήμους, αυτόν της Λευκωσίας, έθεσε στους δύο βασικούς υποψηφίους, Νίκο Τορναρίτη και Χαράλαμπο Προύντζο, τρία κοινά ερωτήματα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν στους πολίτες τον λόγο για τον οποίο αποφάσισαν να διεκδικήσουν τη θέση και το όραμά τους για τη Λευκωσία. Καταθέτουν επίσης απόψεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση των «στρεβλώσεων» που παρουσιάστηκαν στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Νίκος Τορναρίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν σκέφτηκε ποτέ «μείνε εκεί που είσαι, καλά είσαι στη Βουλή», αντιθέτως αποφάσισε να αποδεχτεί την «πρόκληση». Για τον ίδιο, προτεραιότητα έχουν το Πράσινο και οι Δημόσιοι Χώροι, γιατί, όπως τονίζει, η μητροπολιτική πλέον Λευκωσία έχει σοβαρά ελλείμματα στα δύο αυτά κεφάλαια. Σημείωσε ακόμη ότι, με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, θα διαπιστώσουν τι δεν λειτουργεί καλά και θα το αντιμετωπίσουν.

Με τη σειρά του ο Χαράλαμπος Προύντζος ανέφερε ότι αποφάσισε να διεκδικήσει τη Δημαρχία γιατί πιστεύει ότι ο νέος Δήμος Λευκωσίας χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα μπροστά. Έχει ήδη καθορίσει έξι πυλώνες, στους οποίους θα εδράζεται η στρατηγική της Λευκωσίας και εισηγείται τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής εφαρμογής, του «NicosiApp», ώστε να μπορούν δημότες, επιχειρηματίες, επενδυτές και επισκέπτες να συναλλάσσονται με τον Δήμο. Για την επιτυχή υλοποίηση της μεταρρύθμισης ανέφερε ότι απαιτείται τεχνοκρατική γνώση και εμπειρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Σ» θα δώσει την ευκαιρία σε επόμενες εκδόσεις και σε υποψηφίους άλλων μεγάλων δήμων να παρουσιάσουν τις προτάσεις και θέσεις τους.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

1- Γιατί πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε τη Δημαρχία της Λευκωσίας στις επερχόμενες εκλογές;

2- Τι οραματίζεστε για την πρωτεύουσα; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας σε περίπτωση που εκλεγείτε;

3- Το τελευταίο διάστημα υπάρχει η γενική παραδοχή απ’ όλους τους εμπλεκομένους ότι στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν αρκετές «στρεβλώσεις». Εσείς ποια κενά εντοπίζετε και ποιες λύσεις εισηγείστε;

ΝΙΚΟΣ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ: «Προέχουν το Πράσινο και οι Δημόσιοι Χώροι»

10.3 ν. τορναριτης.jpg

«Ετοιμάζω το δικό μου “Σχέδιο για τη Λευκωσία”, έχοντας συναντήσει πλήθος δημοτών και οργανωμένων ομάδων. Θα το ανακοινώσω δημόσια για να γίνει κτήμα των πολιτών»

1- Ζω και εργάζομαι στη Λευκωσία, είμαι βουλευτής Λευκωσίας, η πόλη μας είναι στην καρδιά μου. Την γνωρίζω και… με γνωρίζει από παλιά. Η παράταξή μου, μαζί με το ΔΗΚΟ και την ΔΗΠΑ μού έκαναν μια πολύ τιμητική πρόταση, να είμαι ο κοινός υποψήφιος για τη Δημαρχία της Λευκωσίας. Δεν σκέφτηκα «μείνε εκεί που είσαι, καλά είσαι στη Βουλή». Αποφάσισα να αποδεχτώ την «πρόκληση», επέλεξα να δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την καλύτερη Λευκωσία. Η Λευκωσία μεγαλώνει, ενώνεται με την Έγκωμη, την Αγλαντζιά, τον Άγιο Δομέτιο. Η μετάβαση είναι μια πολύ απαιτητική υπόθεση. Με την εμπειρία μου, είμαι αποφασισμένος να συμβάλω στην επιτυχή μετάβαση στον Μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας, που ανοίγει νέους ορίζοντες για την πρωτεύουσα.

2- Τα προβλήματα είναι πολλά, οι προκλήσεις περισσότερες. Πιστεύω στην ιεράρχησή τους, γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Προέχουν το Πράσινο και οι Δημόσιοι Χώροι γιατί η μητροπολιτική πλέον Λευκωσία έχει σοβαρά ελλείμματα στα δύο αυτά κεφάλαια. Θεωρώ π.χ. ότι όλος ο χώρος της Διεθνούς Έκθεσης στην Έγκωμη πρέπει να γίνει πνεύμονας πρασίνου για την οικογένεια, για τους νέους, τους φοιτητές, για τα άτομα με αναπηρία.

Επίσης, σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος να βρούμε νέες λύσεις για το κυκλοφοριακό. Έχω ήδη συναντηθεί με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφειάδη και η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική. Το κυκλοφοριακό συνδέεται εν πολλοίς με κεντρικές πολιτικές αποφάσεις, όπως λ.χ. οι κεντρικοί δρόμοι και το ωράριο της δημόσιας υπηρεσίας. Ο Δήμος οφείλει να έχει προτάσεις και να τις διεκδικήσει. Προγραμματίζω και άλλες συναντήσεις, θεσμικά με υπουργούς, όπως με την Υπουργό Παιδείας κ. Μιχαηλίδου με κύριο αντικείμενο την πρότασή μου για τα «Σχολεία Ανοικτά στην Κοινωνία». Όπως και με την Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Κασσιανίδου για σειρά από θέματα, μεταξύ άλλων, τη σύνδεση των μουσείων, το άνοιγμά τους στους πολίτες, την ανάδειξη του πολιτισμού ως της κινητήριας δύναμης της Λευκωσίας για ανάπτυξη. Οι προτάσεις μου μετατρέπουν τη Λευκωσία σε Δήμο - πρωταγωνιστή σε συνέργειες ανάμεσα στο Κράτος και τους Ιδιώτες. Στοχεύω στη σύζευξη ανάμεσα στην Πολιτιστική Κληρονομιά, που είναι η Ταυτότητα της Λευκωσίας, και την τουριστική και οικονομική ανάπτυξή της.

Ακόμα, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να βελτιωθούμε ως Μητροπολιτικός Δήμος. Καλύτερη διαβούλευση και συνεννόηση με τους Δημότες. Ψηφιοποίηση Υπηρεσιών, προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και, βέβαια, η Καθαριότητα. Καθιερώνω ενισχυμένες μορφές αμφίδρομης επικοινωνίας με τους δημότες, ιδίως σε σχέση με ζητήματα υποδομών και ποιότητας ζωής. Θα αξιοποιήσω την ψηφιακή τεχνολογία και την ανάπτυξη συνεργειών με τα τέσσερα Πανεπιστήμια. Προτείνω εφαρμογές ψηφιακής εξυπηρέτησης των δημοτών. Άρα, πλήρης ψηφιακή επικοινωνία Δήμου- Πολίτη και καθιέρωση «Ημέρας Δημότη» για άμεση επαφή. Επίσης περαιτέρω αξιοποίηση τεχνογνωσίας και πόρων που προσφέρει η ΕΕ. Ετοιμάζω το δικό μου «Σχέδιο για τη Λευκωσία», έχοντας συναντήσει πλήθος δημοτών και οργανωμένων ομάδων. Θα το ανακοινώσω δημόσια για να γίνει κτήμα των πολιτών.

3- Προσωπικά ξεκινώ βλέποντας τη θετική πλευρά της Μεταρρύθμισης. Πάνω σε αυτήν κτίζω. Δείτε το παράδειγμα της Λευκωσίας: Γίνεται ουσιαστικά Μητροπολιτικός Δήμος, ενώνει Δήμους και μεγαλώνει δυνατότητες. Υπάρχουν αδυναμίες ή κενά; Βεβαίως υπάρχουν, όλοι συμφωνούμε. Με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης θα διαπιστώσουμε τι δεν λειτουργεί καλά και θα το αντιμετωπίσουμε. Προσωπικά νιώθω ότι με την κοινοβουλευτική μου πείρα, τη γνώση της κρατικής διοίκησης και την ευρωπαϊκή μου εμπειρία μπορώ να συμβάλω αποτελεσματικά στην ομαλή, τη στέρεη μετάβαση στη νέα εποχή για τη Λευκωσία μας.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΡΟΥΝΤΖΟΣ: «Καθορίσαμε 6 πυλώνες στρατηγικής»

10.3 χ. προύντζος.jpg

«Εισηγούμαστε μια ενιαία ψηφιακή εφαρμογή, το NicosiApp, μέσω του οποίου θα μπορούν δημότες, επιχειρηματίες, επενδυτές και επισκέπτες να συναλλάσσονται με τον Δήμο»

1- Αποφάσισα να διεκδικήσω τη Δημαρχία της Λευκωσίας γιατί πιστεύω ότι ο νέος Δήμος Λευκωσίας χρειάζεται ένα μεγάλο άλμα μπροστά. Είμαι ένας νέος άνθρωπος, που επιθυμώ να προσφέρω στην πόλη που με γέννησε, στην πόλη στην οποία μεγάλωσα, εργάστηκα και έφτιαξα οικογένεια. Έχω το όραμα, τις γνώσεις, την ενέργεια, την τεχνοκρατική επάρκεια και τη συνενωτική πολιτική προσέγγιση για να σπρώξω την πόλη που αγαπώ σε μια νέα, καλύτερη πορεία.

2- Το όραμά μου για τη Λευκωσία είναι απλό: Θέλω η Λευκωσία να προσφέρει την καλύτερη ποιότητα ζωής στην Κύπρο και να καταστεί κορυφαία επιλογή για επιχειρήσεις, επενδυτές και επισκέπτες. Για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα ετοιμάζουμε τη Στρατηγική Λευκωσίας, ένα αναλυτικό κείμενο προγράμματος.

Έχουμε καθορίσει 6 πυλώνες, στους οποίους θα εδράζεται η Στρατηγική Λευκωσίας:

Ø Λευκωσία, μια πράσινη πόλη

Ø Λευκωσία, μια Έξυπνη, Δημοκρατική, Αποτελεσματική Πόλη

Ø Λευκωσία, Μητρόπολη Ιστορίας, Πολιτισμού και Εμπειριών

Ø Λευκωσία, μια Συμπεριληπτική πόλη που νοιάζεται

Ø Λευκωσία των Πανεπιστημίων, της Έρευνας & Καινοτομίας

Ø Λευκωσία της Υγιούς Επιχειρηματικότητας και των Βιώσιμων Επενδύσεων

Κάτω από τον κάθε πυλώνα καταθέτουμε λεπτομερείς προτάσεις για να καταλήξουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μακριά από γενικόλογα ευχολόγια.

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, έχω εργαστεί πολύ σκληρά τα τελευταία είκοσι χρόνια και γνωρίζω ότι οι εξαγγελίες χωρίς τεκμηρίωση και ουσιαστική μελέτη αποτελούν πυροτεχνήματα. Δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες, ούτε τα προβλήματα επιλύονται με τέτοιες προσεγγίσεις.

Η καθαριότητα, η ασφάλεια, η κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πρασίνου και υποδομών είναι προβλήματα των δημοτών που απαιτούν άμεσες λύσεις. Η Στρατηγική Λευκωσίας απαντά σε αυτά τα προβλήματα αλλά μεριμνά και για μια Λευκωσία, η οποία να συνάδει με τις απαιτήσεις της ΕΕ για την Πράσινη και έξυπνη μετάβαση.

Δεν νοείται οι Λευκωσιάτες να είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες της ΕΕ σε θέματα μικρών και μεγάλων πνευμόνων πρασίνου, ενεργειακής αυτονομίας, ηλεκτροκίνησης, διαχείρισης αποβλήτων, φωτισμού στις γειτονιές, υποδομών ποδηλασίας και άθλησης, μέσων μαζικής μεταφοράς, ποδηλασίας και σκούτερ, ποιότητας του αέρα, ευημερίας των ζώων.

Γι’ αυτό προτείνω τρία νέα μεγάλα πάρκα στην πόλη (Κρατική Έκθεση, ΣΟΠΑΖ, Άγιος Δομέτιος) και τη μετατροπή της Λευκωσίας στην πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Κύπρου με σκοπό να μηδενίσουμε το κόστος ρεύματος Αγλαντζιάς, Λευκωσίας, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, και το οποίο υπερβαίνει τα 4.000.000 ευρώ, και να μειώσουμε το κόστος ρεύματος για δημότες και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να επωφεληθούν από άλλα σχέδια, π.χ. διαμένοντες σε διαμερίσματα και μικρές επιχειρήσεις σε κοινόκτητες ή διατηρητέες οικοδομές.

Ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή πλέον η απουσία σοβαρής ψηφιακής υποδομής για εξυπηρέτηση και ενημέρωση. Γι’ αυτό και εισηγούμαστε μια ενιαία ψηφιακή εφαρμογή, το NicosiApp, μέσω του οποίου θα μπορούν δημότες, επιχειρηματίες, επενδυτές και επισκέπτες να συναλλάσσονται με τον Δήμο, να υποβάλλουν και διεκπεραιώνουν αιτήσεις και να ενημερώνονται για όσα τους αφορούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λευκωσίας είναι η ημικατοχή και διαίρεση. Είναι ανοικτή πληγή στο σώμα της πόλης. Επηρεάζει τα πάντα. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας πρέπει να συνεργάζεται με την εκάστοτε Κυβέρνηση και να υλοποιεί δράσεις προς όφελος των κατοίκων ολόκληρης της πόλης, σε συνεργασία με τους Τ/κ. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, όμως μακριά από άσκοπες βαρύγδουπες εξαγγελίες που δυσχεραίνουν την κατάσταση, μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα.

3- Η Μεταρρύθμιση απέχει πολύ από τη φιλοσοφία και εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων που είχαν διοριστεί. Ο αριθμός Δήμων και αξιωματούχων είναι πολύ μεγάλος και στη διαδικασία παρεισέφρησαν κριτήρια άσχετα με τη βασική επιδίωξη, που ήταν ο οργανωτικός και οικονομικός ορθολογισμός. Όμως αυτό έχουμε σήμερα και αυτό θα πρέπει να υλοποιήσουμε με επάρκεια, φέρνοντας αποτελέσματα.

Το μεγαλύτερο κενό είναι η ελλιπής χρηματοδότηση του εγχειρήματος από την κεντρική Κυβέρνηση. Υποδομές όπως σκυβαλοφόρα, σταθμοί μεταφόρτωσης αποβλήτων έπρεπε να είχαν ήδη χρηματοδοτηθεί σύμφωνα με τις μελέτες των εμπειρογνωμόνων.

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται στην υλοποίηση του ψηφιακού συστήματος «Ευαγόρας», στην ενοποίηση υπηρεσιών, στις μεταστεγάσεις, στις διαμορφώσεις κτηρίων για φιλοξενία υπηρεσιών και τμημάτων.

Επίσης, υπάρχουν πολλά κενά στη διαδημοτική συνεργασία, δεδομένου του μεγάλου αριθμού δήμων, στην αποτελεσματική και όχι διακοσμητική συμμετοχή των νέων και άλλων σημαντικών ομάδων και συνόλων με θεσμοθετημένο τρόπο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, στον εξορθολογισμό διαδικασιών.

Για τη διαδημοτική συνεργασία (π.χ. κυκλοφοριακό) προτείνουμε διευρυμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση της Διαδημοτικής Εταιρείας, που αποτέλεσε και το όχημα διεκδίκησης των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Μέσα από αυτήν τη συνεργασία ίσως ωριμάσει και η συζήτηση για περαιτέρω αυτόβουλες συγχωνεύσεις.

Η δημοκρατική διαδικασία και η συμμετοχή είναι κρίσιμη για μας. Έχουμε αρκετές εισηγήσεις, όπως η θεσμοθέτηση των δημοψηφισμάτων και η υποχρεωτική διαβούλευση με επηρεαζόμενους προ της λήψης σημαντικών αποφάσεων. Τέτοια π.χ. είναι η απόφαση για αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης. Η κεντρική Κυβέρνηση μπορεί να έχει σχεδιασμούς, αλλά η τοπική κοινωνία είναι αυτή που ζει καθημερινά με τις συνέπειες σχεδιασμών και αποφάσεων.

Για την επιτυχή υλοποίηση της μεταρρύθμισης απαιτείται τεχνοκρατική γνώση και εμπειρία σε σχεδιασμό και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Έχω κάνει πάρα πολλά τέτοια έργα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και ξέρω καλά τι σημαίνει επιτυχημένη διαχείριση αλλαγής. Η γενική πολιτική εμπειρία δεν αρκεί για τέτοιες τομές.