Πολιτισμός

ART AERI: Βασίλισσα Ελισάβετ Β’

Η Ελισάβετ Β΄ γεννήθηκε στις 21/04/1926 και απεβίωσε ήσυχα στις 08/09/2022, στο κάστρο Balmoral της Σκωτίας, σε ηλικία 92 ετών. Ήταν η βασίλισσα δεκαέξι ανεξαρτήτων κρατών, φέροντας κάθε στέμμα και τίτλο ισότιμα. Ανέβηκε στον θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και αποτελεί τον μακροβιότερο μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και τη μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, όσον αφορά τα χρόνια που έμεινε στην εξουσία. Είχε ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο και στην ετήσια καθιερωμένη φωτογράφηση των ηγετών της κοινοπολιτείας ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος καθόταν πάντοτε δίπλα της λόγω του θρησκευτικού του αξιώματος.

Το 1947 η Πριγκίπισσα Ελισάβετ από τη Νότια Αφρική, σε ηλικία 21 ετών, έλεγε:

«Δηλώνω ενώπιον όλων σας ότι ολόκληρη τη ζωή μου, είτε είναι μεγάλη ή σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην φροντίδα σας και τη φροντίδα της μεγάλης αυτοκρατορικής οικογένειάς μας, στην οποία όλοι ανήκουμε».

Η Ελισάβετ συνάντησε τον μελλοντικό σύζυγό της, Πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, το 1934 και το 1937. Μετά από μία άλλη συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο στο Ντάρτμουθ τον Ιούλιο του 1939, η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ. Έλαβαν 2.500 γαμήλια δώρα και 10.000 τηλεγραφήματα από όλον τον κόσμο. Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον Βασιλιά Κάρολο ΙΙΙ, ο οποίος την διαδέχθηκε στον θρόνο σε ηλικία 73 ετών.

Στις 2 Ιουνίου 1953, σε τελετή που έγινε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, έγινε η ενθρόνιση, η οποία ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλον τον κόσμο.

Το 2002 εορτάστηκε Χρυσό Ιωβηλαίο της Ελισάβετ ως Βασίλισσας, τα 50 χρόνια δηλαδή από την άνοδό της στον θρόνο. Η αδελφή και η μητέρα της πέθαναν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αντίστοιχα. Πραγματοποίησε περιοδείες σε όλα τα βασίλεια της Κοινοπολιτείας, όπως είχε κάνει και το 1977, ενώ πολλές εκδηλώσεις και εορτασμοί έγιναν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Στο Λονδίνο ένα εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του Ιωβηλαίου.

Το 2012 εορτάστηκε το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας, καθώς ήταν η χρονιά τής 60ής επετείου από την άνοδό της στον θρόνο. Σε διάγγελμά της στις 6 Φεβρουαρίου 2012 δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σε αυτήν την ξεχωριστή χρονιά, εγώ αφιερώνω τον εαυτό μου εκ νέου στην υπηρεσία σας... Ελπίζω ότι αυτό το έτος του Ιωβηλαίου θα είναι μία στιγμή να δώσουμε ευχαριστίες για τις μεγάλες προόδους που έχουν γίνει από το 1952 και για να κοιτάξουμε προς το μέλλον με καθαρό μυαλό και ζεστή καρδιά».

Στις 06/02/2022 εορτάστηκε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας με χιλιάδες κόσμου να συγκεντρώνεται έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ ζητωκραυγάζοντας το όνομά της.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com