Αναλύσεις

Δυσβάστακτοι φόροι σαρώνουν τα νοικοκυριά

Οι πολίτες, θύματα της ανεπάρκειας και των εγκληματικών παραλείψεων των κρατικοδίαιτων

Απ’ ό,τι γνωρίζουμε δεν εφαρμόστηκε ποτέ οποιαδήποτε μεταρρύθμιση ή αλλαγή που να μη στοχεύει τους φορολογούμενους πολίτες.

Τώρα με την πράσινη φορολογία και γενικότερα τους στόχους και δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις φορολογικές τάσεις στην EE, οι Κύπριοι πολίτες θα δεινοπαθήσουν .Τα βάρη θα είναι δυσβάστακτα εξαιτίας της ανεπάρκειας και των εγκληματικών παραλείψεων των κρατικοδίαιτων. Κυβέρνησης, Βουλής και άλλων θεσμών, που άφησαν τον χρόνο να παρέλθει χωρίς να πάρουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη μείωση των ρύπων.

Η επιβολή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, μια υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των κρατών μελών έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται να φέρνει συνολικά τέσσερεις φορολογίες στα καύσιμα. Και όχι μόνο.

Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και κατ’ επέκτασιν για τους καταναλωτές, λόγω της επιβολής της πράσινης φορολογίας και του αυξημένου κόστους αγοράς δικαιωμάτων, επειδή η Κύπρος δεν θα πετύχει να φθάσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από -24% στο -32%.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της ειδικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εάν αυτές έχουν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αναφέρθηκε ότι το κόστος αγοράς ρύπων είναι τεράστιο, το οποίο πληρώνουν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το 2023 οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με €300 εκατ. για αγορά ρύπων, ενώ το 2024 θα επιβαρυνθούν με €500 εκατ. Σύμφωνα με εκτίμηση του γενικού διευθυντή της ΑΗΚ, το 2024 οι εκπομπές της ΑΗΚ θα ανέλθουν σε €3,1 εκατ. και με μέση προβλεπόμενη τιμή €88,4 τον τόνο το ποσό θα φθάσει τα €270 εκατ.

Σύμφωνα με ειδικούς, η Κύπρος έχει 8 εκ. τόνους εκπομπών ρύπων, εκ των οποίων τα 4 εκ. προέρχονται από τις βιομηχανίες, τα 3 εκ. από την ΑΗΚ (70% του ΣΕΔΕ) και 1 εκ. από το τσιμεντοποιείο, ενώ τα άλλα 4 εκ. τόνοι που έχει ευθύνη το κράτος, το 50% από αυτούς είναι οι μεταφορές (2 εκ.), το 1 εκ. από τα απόβλητα και το άλλο 1 εκ. από τον ζωικό πληθυσμό.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 εντάσσεται ακόμη ένας τομέας στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου (ΣΕΔΕ), που είναι οι θαλάσσιες μεταφορές και θα έχει αντίκτυπο στο κόστος εισαγωγής προϊόντων, ενώ η Δημοκρατία θα επηρεαστεί σοβαρά, καθώς θα έχουμε αύξηση 30%.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2024 εντάσσονται και οι αεροπορικές μεταφορές στο 100% (πληρωμή 100% των ρύπων), από 15% που είναι σήμερα, με αποτέλεσμα να ακριβύνει το αεροπορικό εισιτήριο.

Ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα μηχανισμός που θα παρακολουθεί πολύ αυστηρά την εφαρμογή του σχεδίου.

Εξαιτίας των εγκληματικών παραλείψεων οι πολίτες θα πληρώσουν για ρύπους €300 εκατ. για το 2023 στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται ότι το 2024 θα πληρώσουν €500 εκατ. Και αυτό οφείλεται στην ανευθυνότητα, την προχειρότητα, τις σκοπιμότητες και την εξυπηρέτηση συμφερόντων των πρώην και νυν κυβερνώντων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε τέσσερεις φορές να φέρει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγική ενέργεια και δεν τα κατάφερε. Η πέμπτη προσπάθεια θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν από ενάμιση χρόνο, ενώ οι υποδομές της ΕΤΥΦΑ στο Βασιλικό για να μεταφερθεί φυσικό αέριο θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022. Ωστόσο οι εργασίες ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, με τον νυν Υπουργό Ενέργειας να λέει ότι θα τελειώσουν το καλοκαίρι (!!!).

Έτσι ο κόσμος θα εξαναγκαστεί να πληρώνει περίπου το 1/3 του λογαριασμού του σε ρύπους. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συμβαίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και κανένας δεν εγκαλείται να λογοδοτήσει. Η πράσινη μετάβαση θα συνοδευτεί με πράσινα τέλη στις τιμές των καυσίμων, του νερού αλλά και της διαμονής σε ξενοδοχεία. Δηλαδή, θα πληγεί και ο τουρισμός.

Πιο αναλυτικά, από φέτος, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, η πράσινη φορολογία θα επιβαρύνει τα καύσιμα κίνησης (βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης), τα καύσιμα παραγωγής που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις, το νερό αλλά και τη διαμονή σε ξενοδοχεία, αφού βάσει του σεναρίου που προώθησε το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπεται πράσινο τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία ύψους 2,5 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση.

Μόνο για φέτος εκτιμάται πως τα επιπρόσθετα έσοδα του κράτους από την πράσινη φορολογία στα καύσιμα θα ανέλθουν στα 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19 εκατ. θα εισφέρουν οι επιχειρήσεις και τα 33 εκατ. τα νοικοκυριά. Το πράσινο τέλος στο νερό αναμένεται να ανέλθει στο 1 σεντ ανά κυβικό μέτρο, χωρίς να υπάρχει υπολογισμός για τα κρατικά έσοδα.

Και η ακρίβεια γονατίζει…

Πέραν της πράσινης φορολογίας, η ακρίβεια εξακολουθεί να γονατίζει τα νοικοκυριά και οι κερδοσκόποι διατυμπανίζουν τα επιτεύγματά τους.

Ο Πρόεδρος Ν. Χριστοδουλίδης, στη διακαναλική του συνέντευξη την περασμένη Τρίτη, μίλησε για «κοινωνικό φιλελευθερισμό», ενώ αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι «η αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και επιβράβευση των συνετών πολιτικών που ακολουθούμε και εδράζεται στο τρίπτυχο: Δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα και συνεχείς μεταρρυθμίσεις».

Παλαιότερα και ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχε μιλήσει για σοσιαλιστικό φιλελευθερισμό .

Όποιο ένδυμα όμως και εάν φορέσουν στο μοντέλο της οικονομίας που εφαρμόζεται στην Κύπρο και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., δεν παύει να είναι ένας στυγνός νεοφιλελευθερισμός. Όσο δε για τους Οίκους αξιολόγησης, είναι γνωστός ο ρόλος τους. Οι αριθμοί να ευημερούν και οι πολίτες να πεινούν.

Μόνο που αυτοί οι περιβόητοι Οίκοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου για να στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Ένα από τα λάθη του Προέδρου Χριστοδουλίδη είναι ο διορισμός ενός πρώην τραπεζίτη στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Ο κ. Μάκης Κεραυνός, όπως είναι γνωστό, διετέλεσε ΥΠΟΙΚ στην κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και παραιτήθηκε για να τεθεί Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας (2005).

Τώρα επανήλθε στο παλιό του αξίωμα, αλλά μέχρι σήμερα δεν είδαμε κανένα μέτρο κατά των κερδοσκόπων και των σύγχρονων τοκογλύφων.

Η τραπεζοκρατία επικρατεί στην Κύπρο και, παρά τα υπερκέρδη που ανακοινώνουν, η Κυβέρνηση αποφεύγει να φορολογήσει τις τράπεζες, μετακυλίοντας τα βάρη στους ήδη βεβαρημένους φορολογούμενους.

Η παραπαιδεία οργιάζει

Ο Πρόεδρος στις αναφορές του για την Παιδεία αναφέρθηκε στις αλλαγές για την αξιολόγηση των μαθητών καθώς και στον εκσυγχρονισμό των απογευματινών και βραδινών μαθημάτων. Σταγόνες στον ωκεανό, καθότι αυτά δεν θεραπεύουν τη μάστιγα της παραπαιδείας, η οποία οργιάζει και επιβαρύνει επιπρόσθετα τους οικογενειάρχες με παιδιά. Κανένας δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να κόψει αυτήν τη γάγγραινα και να επιφέρει τομές στη δημόσια Παιδεία, ώστε να είναι αχρείαστα τα ιδιωτικά φροντιστήρια για τα οποία οι γονείς καλούνται να πληρώνουν μεγάλα ποσά εξαιτίας της ανεπάρκειας των αρμοδίων για την Παιδεία. Βέβαια και σε αυτόν τον τομέα τα συμφέροντα είναι πολλά.

Από την άλλη τώρα τίθεται σε εφαρμογή και η τροποποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου με το σύνθημα «Πληρώνω όσα πετώ» αποκρύβεται η πικρή αλήθεια. Πέραν της αγοράς των σακουλιών, ύψους 2 ευρώ, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώνουν και πάγιο ποσό για τα σκύβαλα ύψους 180 ευρώ ετησίως.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι μέχρι πότε οι Κύπριοι φορολογούμενοι θα ανέχονται τις εγκληματικές παραλείψεις και την ασύγγνωστη ανεπάρκεια των κρατικοδίαιτων, που τους φορτώνουν με όλο και περισσότερα βάρη;

Πότε θα ξεσηκωθούν για να τους πάρουν και να τους σηκώσουν από τις βολικές τους θέσεις; Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και τα ωραία λόγια ηχούν στ' αφτιά των φορολογουμένων ως ύβρις.