Παραπολιτικά

«Κακή αρχή, διάλυση του παντός»!

Οι πρώτοι που αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα, οι πρώτοι που ερευνούν ένα θανατηφόρο δυστύχημα, οι πρώτοι που προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος σε μια περίπλοκη κατάσταση, οι πρώτοι, τέλος πάντων, που χαράζουν γραμμή και οι άλλοι ακολουθούν, έχουν και τον πιο καθοριστικό και αποφασιστικό ρόλο και την πρωταρχική ευθύνη για την εξέλιξη και έκβαση των υποθέσεων τις οποίες χειρίζονται. Συνηθίζουμε, από αρχαιοτάτων χρόνων, να λέμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Καμιά φορά, όμως, μια καλή αρχή είναι το όλον του παντός. Αντίθετα, μια κακή αρχή οδηγεί στην καταστροφή του παντός.

Οι σκέψεις αυτές τριγυρνούν διαρκώς στο μυαλό μου με αφορμή δυο ανεξιχνίαστες, μέχρι στιγμής, υποθέσεις, την άνανδρη δολοφονία του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, το 2005, και το μυστηριώδες θανατηφόρο δυστύχημα κάτω από τη γέφυρα της Μουτταγιάκας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 17χρονου Ανδρέα Λοΐζου, το 2012.

Στην πρώτη περίπτωση, οι πρώτοι που ανέλαβαν τη διερεύνηση του άδικου θανάτου του Θανάση, είναι υπεύθυνοι για «αμελή, πλημμελή και πρόχειρη ιατροδικαστική και αστυνομική έρευνα», σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, που καταδίκασε την Κύπρο γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι πρώτοι που παρουσίασαν την εμφανέστατη δολοφονία ως αυτοκτονία είναι αυτοί που ευθύνονται για το πηχτό σκοτάδι της συγκάλυψης που έπεσε εδώ και δεκαεννιά χρόνια.

Στη δεύτερη περίπτωση, οι πρώτοι που έψαξαν να βρουν τι ακριβώς έγινε εκείνο το μοιραίο ξημέρωμα, όταν κόπηκε απότομα το νήμα της ζωής ενός 17χρονου μοτοσυκλετιστή, άφησαν να αιωρούνται πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που έδρασαν (ή δεν έδρασαν). Είναι χαρακτηριστικό ότι η Νομική Υπηρεσία, σε πόρισμά της, αναφέρει ότι στην περίπτωση ενός εκ των ανακριτών, διαπιστώνει συνειδητή παράλειψή του να προβεί σε συγκεκριμένες ουσιώδεις ενέργειες σχετικά με τη διερεύνηση του δυστυχήματος. Σημειώνει επίσης ότι, λόγω της κατ’ ισχυρισμόν παραμέλησης εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος, η όλη υπόθεση οδηγήθηκε σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Θανάση.

Οι πρώτοι που ανέλαβαν τις έρευνες έδειξαν προς λανθασμένες κατευθύνσεις και οι υπόλοιποι ακολούθησαν, εισελθόντες σε δαιδαλώδεις λαβυρίνθους, όπου χάθηκε και αναζητείται μάταια η απονομή Δικαιοσύνης...

ΜΠΟΞΕΡ