Ειδήσεις

Μονή Αββακούμ: Γιατί ξέσπασε το σκάνδαλο – Ποιος αυτοεξαιρέθηκε από το Συνοδικό

Στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου καθώς και ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού. Θέμα συζήτησης φυσικά οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της Μονής Αββακούμ.

Πρώτος μίλησε ο κ.Κυριακού ο οποίος είπε πως «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η επιτάχυνση της σύγκλησης του Συνοδικού Δικαστηρίου για να περιοριστεί ο σκανδαλισμός του κόσμου. Η απόφαση που δεν πάρθηκε εκεί που έπρεπε, στην Ιερά Σύνοδο, όταν έστειλε δηλαδή κλήση στους δυο να προσέλθουν και δεν ανταποκρίθηκαν, φανερώνει την ενοχή κάποιων. Η ανυπακοή στη Σύνοδο μαζί με τα άλλα στοιχεία του Ταμασσού έπρεπε να φέρουν την ποινή της καθαίρεσης ως προς το εκκλησιαστικό κομμάτι.

Η Σύνοδος έχει την εξουσία να το κάνει, δεν υπόκειται σε καμιά άλλη Αρχή. Μπορούσε να τελειώσει το θέμα αυτό. Με το να παρατείνουμε την υπόθεση σκανδαλίζουμε ακόμη περισσότερο τον κόσμο.

Στην Ιερά Σύνοδο υπάρχει επιτροπή μοναχισμού η οποία μπορεί άνετα να περάσει απ’ όλα τα μοναστήρια να δει τη λειτουργία τους και μπορεί να ελέγξει μαζί με τον Λογιστή της Συνόδου και τα οικονομικά.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο δικαιούται ένας μοναχός να έχει περιουσία, είπε πως οι μοναχοί των κοινοβίων μοναστηριών είναι ακτήμονες. Γι’ αυτό αν κάποιος μοναχός απέκτησε περιουσία ενώ ήταν μοναχός μπορεί το μοναστήρι να διεκδικήσει το μοναστήρι την κυριότητα της περιουσίας».

Το χρονικό - Πώς φθάσαμε εδώ

Μιλώντας για το πώς φθάσαμε εδώ, ο κ.Κυριακού είπε πως οι μοναχοί της Μονής αυτής ήταν κάθετοι και ανυπάκουοι σε κάποια θέματα. «Ο Ταμασού για παράδειγμα διαφωνούσε με τη μήνυση που είχαν κάνει σε εμένα. Αυτοί επέμεναν ότι θα προχωρήσουν. Ο Ηγούμενος έλεγε ότι έχει δικαίωμα να το κάνει. Ο Μητροπολίτης τους είπε 2-3 φορές και αυτοί επέμεναν. Ο έλεγχος ανέδειξε όλα αυτά που υπάρχουν, που θα τα δούμε. Έχουμε πληροφορίες αλλά όλη την εικόνα του πράγματος θα την έχουμε όταν εκτεθεί ενώπιον εξαμελούς Συνοδικού.

Θα πρέπει να διερευνηθούν και αυτά που λέγονται από την άλλη πλευρά, αλλά όταν λέγονται κατόπιν εορτής έχουν το στοιχείο της αμφιβολίας, γιατί δεν ειπώθηκαν από πριν αυτά τα πράγματα;», διερωτήθηκε ο κ.Κυριακού.

Από πλευράς Συνόδου, μίλησε ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα συνέλθει το εξαμελές Συνοδικό. «Δεν υπάρχει λόγος τόσης βιασύνης όπως άκουσα να λέει ο κ.Κυριακού, υπό την έννοια ότι υπάρχει διαδικασία στο καταστατικό. Αν γινόταν το πρώτο (σ.σ η καθαίρεση) θα υπήρχε αντίλογος ότι δεν έγιναν πράγματα με βάση το Καταστατικό. Είναι όλοι αποφασισμένοι να δώσουν τον χρόνο για να κλείσει αυτή η υπόθεση.

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς θα γίνει, είπε πως θα κληθούν ενώπιον του εξαμελούς (ορίστηκαν από τη Σύνοδο) και θα εισακουστούν οι μαρτυρίες. Μετά η απόφαση θα οδηγηθεί στη Σύνοδο ή μπορεί να υπάρχει υλικό που να τροχοδρομεί άλλως πως τα πράγματα. Θα πρέπει να δούμε λογικά αυτό το θέμα αλλά να δώσουμε και μια θεολογική προσέγγιση. Ο Αρχιγραμματέας δήλωσε ακόμη, ότι οι εμπλεκόμενοι αυτοεξαιρούνται. Ερωτηθείς για τον Μητροπολίτη Μόρφου ειδικά, είπε πως θα αυτοεξαιρεθεί.

Θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς, είπε».