Παραπολιτικά

Οι Κύπριοι ως... εξέχουσες προσωπικότητες

Δύο στους τρεις Κυπρίους είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (4 Μαρτίου). Συγκεκριμένα, 36,1% των ιθαγενών της νήσου περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και 27,8% στην κατηγορία των παχύσαρκων.

Από μια άποψη, μπορεί να θεωρηθεί ότι εμείς οι Κυπραίοι είμαστε.. εξέχουσες προσωπικότητες. Ε, μα ναι! Αφού... εξέχει η σκεμπέ μας.

Είναι απόλυτη ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε με κάθε θυσία το εθνικό μας άθλημα, τη μάσα. Ας δούμε το θέμα και από την καθαρά οικονομική οπτική γωνία. Αν τρώμε πιο φειδωλά, θα έχουμε λιγότερο πάχος στο σώμα και μεγαλύτερο πάχος στο... πορτοφόλι.

Δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτή η μανία μας για το φαΐ. Ίσως έχει τις ρίζες της σε παλαιότερες εποχές, όταν ήμασταν σκλάβοι των άλλων και λιμοκτονούσαμε. Προφανώς αισθανόμαστε με αυτόν τον τρόπο ότι έχουμε έμπρακτα απαλλαγεί από τη σκλαβιά που μας επέβαλαν οι κατακτητές. Απλώς τώρα έχουμε γίνει σκλάβοι της... κοιλιοδουλείας μας.

Κατά τα άλλα ανεβαίνουμε στα μπαλκόνια και βροντοφωνάζουμε ότι θα αντισταθούμε στον εισβολέα. Μωρέ, εδώ δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα κομμάτι... μιλλαρωτή σούβλα!

Αν δεν αλλάξουμε ριζικά τις συνήθειές μας, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας. Και μη νομίζετε ότι δεν έχει ευρύτερες συνέπειες αυτή η παχυσαρκία μας. Αν ζητήσουμε, ας πούμε, οικονομική στήριξη από τους ξένους, θα έρθουν οι αντιπρόσωποί τους, θα μας δούνε έτσι χοντρούς και καλοζωισμένους και θα πούνε «μωρέ αυτοί καλά την έχουνε. Πάμε να βοηθήσουμε κανένα λαό που πεινάει πραγματικά».

Αν δεν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, ας σκεφτούμε τουλάχιστον τα παιδιά μας που μας ακολουθούν κατά πόδας στην παχυσαρκία. Στο Δημοτικό θα πηγαίνουν οι δασκάλες να διδάξουν στα παιδιά το ποιηματάκι εκείνο με το οποίο μεγαλώσαμε κι εμείς: «Αρνάκι άσπρο και παχύ, της μάνας του καμάρι». Και τα πιτσιρίκια θα απαγγέλλουν:

«Κυπραίος άσπρος και παχύς

της... μάσας του καμάρι»!

Ένας από τους λόγους που εμείς οι Κυπραίοι δυσκολευόμαστε να εκφραστούμε είναι ο εξής: Έχουμε εκπαιδεύσει το στόμα μας περισσότερο να... μασάει παρά να μιλάει. Αλλά τι περιμένεις από έναν λαό, που το πρώτο πράμα που μαθαίνει στο σχολείο είναι ότι η Κύπρος μοιάζει με... χοιρομέρι;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ