Παραπολιτικά

Οι πιο περίπλοκες εκλογές

Οι μερακλήδες... της ττενέκκας (όσοι έχουν απομείνει, τέλος πάντων) θα χορτάσουν ψηφοδέλτιο μέχρι σκασμού, στις 9 Ιουνίου. Μέσα σε μια μέρα θα ψηφίσουν ευρωβουλευτές, δημάρχους, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους επαρχιακών οργανώσεων αυτοδιοίκησης, κοινοτάρχες, μέλη κοινοτικών συμβουλίων, σχολικές εφορείες, ενώ αν είναι και πρόσφυγες, πρέπει να ψηφίσουν και για δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους κατεχομένων περιοχών. Δηλαδή, οι πρόσφυγες θα πάρουν στα χέρια τους οκτώ ψηφοδέλτια και οι μη πρόσφυγες έξι. Και όπως αντιλαμβάνεστε, όοοοοολα αυτά τα διαφορετικά ψηφοδέλτια θα πρέπει να καταμετρηθούν όταν κλείσουν οι κάλπες και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τη νύχτα των εκλογών.

Θα είναι όντως οι πιο περίπλοκες εκλογές που είχαμε ποτέ, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουμε ταυτόχρονα εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο και εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού αυτό αποφάσισαν, εν τη (α)σοφία τους, τα κόμματα.

Την ίδια ώρα, πέρα από το ότι θα έχει να συμπληρώσει έξι με οκτώ ψηφοδέλτια (που θα έχουν και διαφορετικό χρώμα το καθένα) ένας ψηφοφόρος, θα πρέπει να θυμάται και πόσους σταυρούς προτίμησης έχει δικαίωμα να βάλει σε κάθε περίπτωση. Αν μπερδευτεί και βάλει περισσότερους, αυτοί θα αγνοηθούν στην καταμέτρηση και η προσπάθειά του θα πάει τζάμπα. Γενικά, θα έχει να συμπληρώσει τόσα πολλά τετραγωνάκια, που θα είναι σαν να επιχειρεί να λύσει... σταυρόλεξο.

Απομένουν μόνο τρεις μήνες μέχρι την ημέρα των εκλογών και ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς και λεπτομερώς για το τι πρέπει να κάνει όταν θα βρεθεί στο εκλογικό του κέντρο. Με ορατό το ενδεχόμενο, λόγω της πολυπλοκότητας της ψηφοφορίας, να αυξηθεί και η αποχή. Οφείλουν, λοιπόν, οι αρμόδιοι να ενημερώσουν έγκαιρα τους ψηφοφόρους, ακόμα και με ευφάνταστες ιδέες. Όπως, ας πούμε, να γυριστεί ένα βιντεάκι, στο οποίο το εκλογικό κέντρο να παρομοιάζεται με... πρακτορείο στοιχημάτων, όπου ο πολίτης θα μπαίνει και θα συμπληρώνει οκτώ κουπόνια του Τζόκερ. Και ένας αρμόδιος να εξηγεί, με απλά λόγια, ότι το ίδιο ακριβώς θα συμβαίνει, κατ’ αντιστοιχίαν, με τις εκλογές, μόνο που σ’ αυτές, αντί κουπόνια, ο πολίτης θα συμπληρώνει ψηφοδέλτια.

Ρίχνοντας την ιδέα αυτή, δεν θέλω καθόλου να υπαινιχθώ ότι η πολιτική έχει οποιαδήποτε σχέση με τον... τζόγο.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ