Παραπολιτικά

Ψηλά ο πήχης, χαμηλά η μάππα

Στο Προεδρικό έσβησαν το πρώτο κεράκι της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος δεν δυσκολεύθηκε να το σβήσει, αφού εδώ και έναν χρόνο έχει εκπαιδευθεί στο να... σβήνει φωτιές στον Λόφο και γενικά στην Κυβέρνηση.

Πάντως, ομολογουμένως ο Πρόεδρός μας τα πάει περίφημα με τους... έξω. Για παράδειγμα, υποδέχθηκε τους Προέδρους της Γερμανίας και της Ιταλίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις πρώτες επισκέψεις Προέδρων των χωρών τους από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τους... μέσα, όμως, τους ιθαγενείς, ο Πρόεδρός μας τραβάει ζόρια. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να έχει χάσει σημαντικό μέρος της δημοτικότητας που είχε προεκλογικά. Την ίδια ώρα αντιμετωπίζει καθημερινές εφόδους της αντιπολίτευσης, η οποία δεν βρίσκει τίποτε σωστό.

Πολύς λόγος γίνεται και για τον περίφημο πήχη. Οι επικριτές του Προέδρου λένε ότι τον έβαλε ψηλά και πέρασε από κάτω. Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης, και στη διακαναλική, τόνισε ότι ναι, έβαλε τον πήχη ψηλά και θα εξακολουθήσει να τον βάζει, διότι θέτει υψηλούς στόχους. Και εάν καμιά φορά περνά από κάτω, μπορεί να επικαλεσθεί και το γεγονός ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι άλτες του ύψους το παθαίνουν αυτό κάποτε. Όταν είναι ντεφορμέ, ρίχνουν τον πήχη ή και περνούν από κάτω. Αλλά συνεχίζουν την προσπάθεια. Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ακόμα τέσσερα χρόνια μπροστά του, για να συνεχίσει τις προσπάθειες για το μεγάλο πήδημα.

Βέβαια, τον λαό, εκείνο που τον ενδιαφέρει κυρίως δεν είναι πού βάζει τον πήχη ο Πρόεδρος, αλλά να πάψει να μπαίνει ψηλά (πανύψηλα) ο πήχης... της ακρίβειας, τον οποίο ο πολίτης είναι δύσκολο ή και αδύνατον να υπερπηδήσει.

Σ’ αυτό το πρόβλημα και τα άλλα μεγάλα και τα σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη πρέπει να επικεντρωθεί ο Πρόεδρος. Και πάντα σεμνά και ταπεινά. Η συμβουλή μας, επί του προκειμένου, είναι: «Ψηλά τον πήχην, χαμηλά την μάππαν»!

Για να είμαστε δίκαιοι, στον έναν χρόνο της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη (ο οποίος αυτοχαρακτηρίστηκε ως «κομματικά ορφανός») έγιναν αρκετά θετικά και πάνω σε αυτά θα πρέπει να χτίσει, για να μπορέσει να εκπληρώσει όλα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά στον λαό. Ελπίζουμε ότι δεν θα αφήσει... «ορφανές» τις υποσχέσεις του.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ