Απρέπεια Υπουργού στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Σάββα

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, προσκλήθηκε από την κοινότητα Ακακίου για να μιλήσει στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Μιχαλάκη Σάββα. Είθισται, όταν καλούνται σε εθνικά μνημόσυνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων ή βουλευτές, να ετοιμάζεται εκ προοιμίου μια μεστή ομιλία, τεκμηριωμένη με ιστορικές και άλλες αναφορές, η οποία αναφέρεται πρώτα και σε έκταση στην θυσία του τιμώμενου ήρωα και στα εντεύθεν μηνύματα και διδάγματα, που πρέπει να αντλούνται προς παραδειγματισμόν, φρονηματισμόν και εθνική τόνωση.

Ο Υπουργός Εργασίας μετέβη την περ. Κυριακή, 10/3/2024, στην εκκλησία Χρυσελεούσης Ακακίου, όπου θα ετελείτο το εθνικό μνημόσυνο του Μιχαλάκη Σάββα, αμελέτητος, επιπόλαιος, ανιστόρητος και εξ αυτών, απρεπής! Μίλησε εκ του προχείρου ως εάν να απευθυνόταν σε παιδάκια του Δημοτικού, έκαμε αμελητέα αναφορά στον τιμώμενο ήρωα, απεύθυνε νουθεσίες για ενότητα και έδωσε την εντύπωση ότι, κάπου αλλού βρισκόταν και, παρεμπιπτόντως, αποφάσισε να πει και δυο λόγια, γενικά, για τον ήρωα του Ακακιού. Καμία αναφορά στην έντονη και πολυσχιδή δράση του ήρωα κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Καμία αναφορά ότι ο Μιχαλάκης Σάββα μετέφερε και διακινούσε αντάρτες κι άλλα καταζητούμενα πρόσωπα, όπως και αλληλογραφία και οπλισμό σε ολόκληρο τον τομέα Μόρφου. Καμία νύξη, έστω, ότι έκρυβε και φιλοξενούσε αντάρτες στο σπίτι του, ενώ ήταν και σύνδεσμος μεταξύ των ανταρτικών ομάδων της περιοχής. Ούτε ότι ο ήρωας συνέβαλε στην κατασκευή κρησφυγέτων για την οργάνωση και στην απόκρυψη ή και διαφυγή καταζητουμένων μελών της ΕΟΚΑ, ενώ πήρε μέρος και σε ενέδρες εναντίον Άγγλων στρατιωτών και σε ανατινάξεις.

Ο Μιχαλάκης Σάββα είχε επίσης διακριθεί στον τομέα κατασκευής βομβών και ναρκών δικής του επινοήσεως, με βασικά υλικά τα λιπάσματα και τη νιτρική αμμωνία. Αυτές οι αυτοσχέδιες βόμβες και νάρκες, που κατασκεύαζε, έγιναν γνωστές ως «τύπου Μιχαλάκη», πήραν, δηλαδή, το όνομά του και ήταν ο φόβος των Εγγλέζων.

Είχε ιδρύσει δυο εργαστήρια κατασκευής τέτοιου πολεμικού υλικού για τις ανάγκες της ΕΟΚΑ, ένα στο χωριό του, Ακάκι κι ένα στο γειτονικό χωριό, Αυλώνα. Ο Μιχαλάκης Σάββα έπεσε σε ενέδρα Εγγλέζων, κατόπιν προδοσίας, το βράδυ της 11/3/1957, μία εβδομάδα μετά το ολοκαύτωμα του Αυξεντίου, ενώ ετοιμαζόταν να ανατινάξει τη γέφυρα του Σερράχη Ακακίου.

Ο Υπουργός Εργασίας δεν ανέφερε τίποτε απολύτως από την αγωνιστική δράση του ήρωα παρά μόνο είπε ότι ο Μιχαλάκης Σάββα πυροβολήθηκε (από ποιους, άραγε;) και μας βλέπει από ψηλά και χαίρεται όταν είμαστε ενωμένοι και θυμώνει (!!) όταν μας παρατηρεί διασπασμένους. Ο Υπουργός Εργασίας έκανε την χειρίστη εντύπωση διότι ο πρόχειρος και επιπόλαιος λόγος του, ως εάν να απευθυνόταν σε παιδάκια του Δημοτικού, προκάλεσε τα πατριωτικά αισθήματα και την αγανάκτηση των Ακακιωτών.

Ακόμα και ΑΚΕΛικός να ήταν, ο Γιάννης Παναγιώτου, από σεβασμό στην θυσία του Μιχαλάκη Σάββα, θα αναφερόταν εγκωμιαστικά στον ήρωα και λεπτομερώς στην ανυπέρβλητη θυσία του, πράγμα που εμφανώς απέφυγε να πράξει. Η περίπτωση του Υπουργού Εργασίας είναι ακόμα ένα πικρό μάθημα προς γονείς και συγγενείς ηρώων, που επιμένουν να προσκαλούν επισήμους για να τιμήσουν, τάχα, τους ήρωες ενώ, αντίθετα η παρουσία και η συμπεριφορά τους, προσβάλλουν τους ηρωϊκούς νεκρούς.