Τουρισμός

Χατζημανώλη: Στήριξη Κύπρου στις προσπάθειες απανθρακοποίησης κλάδου κρουαζιέρας

Στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Κρουαζιέρας, που διοργάνωσε η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), στη Γένοβα της Ιταλίας μεταξύ 12-14 Μαρτίου 2024 συμμετείχε η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Υφυπουργείου, η κ. Χατζημανώλη συμμετείχε σε πάνελ με θέμα την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, κατά τη διάρκεια του οποίου ενημέρωσε για τις ενέργειες και δράσεις της Κύπρου προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ σημείωσε την ισχυρή στήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κλάδος της κρουαζιέρας για να συμμορφωθεί με τις νέες απαιτήσεις που έχουν τεθεί. Επίσης, η Υφυπουργός Ναυτιλίας προσφώνησε το συνέδριο στις 14 Μαρτίου, οι εργασίες του οποίου επικεντρώθηκαν στις ευκαιρίες απασχόλησης των γυναικών στη βιομηχανία της κρουαζιέρας, παραθέτοντας το σχετικό πλαίσιο δράσεων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, η κ. Χατζημανώλη πραγματοποίησε στις 12 Μαρτίου, κοινή συνάντηση με τους εκτελεστικούς διευθυντές των εταιρειών Royal Caribbean Group, MSC Cruises, Carnival Corporation, Norwegian Cruise Line, Disney Cruise Line και Celestyal στην παρουσία της εκτελεστικής διευθύντριας της CLIA. Στη συνάντηση η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε τις θέσεις της Κύπρου ως ναυτιλιακό κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τις εταιρείες και ειδικότερα οι τρόποι ευθυγράμμισης της βιομηχανίας της κρουαζιέρας με τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ.

Στις 13 Μαρτίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Μεταφορών της Ιταλίας, αρμόδιο για τα θέματα θαλάσσιων μεταφορών Edoardo Rixi, ο οποίος έθεσε θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα των λιμένων των κρατών μελών της ΕΕ, ενώ η κ. Χατζημανώλη παρέθεσε τις θέσεις της Κύπρου σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτά, συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία των δύο χώρων και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στον τομέα της ναυτιλίας.

Εξάλλου, με αφορμή την παρουσία της Υφυπουργού Ναυτιλίας στη Γένοβα, διοργανώθηκε εκδήλωση κατά την οποία ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ιταλία, Γιώργος Χριστοφίδης επέδωσε τα διαπιστευτήρια στο νέο Πρόξενο της Κύπρου στη Γένοβα κ. Filippo Fabri. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας της Ιταλίας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την κ. Χατζημανώλη γενικότερα για την κυπριακή ναυτιλία και τις προοπτικές επαγγελματικής δραστηριοποίησης στην Κύπρο. Περαιτέρω, στα πλαίσια διάφορων άλλων εκδηλώσεων η Υφυπουργός Ναυτιλίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Περιφερειάρχη της περιοχής της Λιγουρίας Giovanni Toti και τον Δήμαρχο της πόλης της Γένοβας Marco Bucci.

ΚΥΠΕ