Ενέργεια

Υπάρχει εθνική στρατηγική για την ενέργεια διαμηνύει ο Υπουργός Ενέργειας

Υπάρχει Εθνική Στρατηγική για την ενέργεια με τελικό στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, σχολιάζοντας χθεσινές αναφορές βουλευτών κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του προϋπολογισμού της ΑΗΚ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώρια ημερίδας της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, ο Υπουργός ανέφερε «σας λέω έντιμα ότι υπάρχει εθνική στρατηγική για την ενέργεια, η οποία έχει ως στόχο και ως τελικό προορισμό τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στο οικιακό υποστατικό και στην επιχείρηση και κατ’ επέκταση στην κυπριακή οικονομία».

Συμπλήρωσε ότι η κυπριακή οικονομία είτε πρόκειται για υπηρεσίες, είτε για προϊόντα, αυτή τη στιγμή δεν είναι ανταγωνιστική λόγω του ότι υπάρχει το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

«Εμείς σαν Υπουργείο είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση για να παρουσιάσουμε αυτή την Εθνική Στρατηγική, την έχουμε ήδη παρουσιάσει πολλές φορές κάνοντας συναντήσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους. Πιστεύω ότι και η Βουλή θα πρέπει να μας ζητήσει να κάνουμε αυτή την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής ώστε να σταματήσουν οι συζητήσεις αυτές γύρω από την επιδίωξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια», είπε.

Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αυτή η στρατηγική, υπάρχει ο στόχος και οι τρόποι, ωστόσο αυτή τη στιγμή, όπως είπε, είναι τα εργαλεία που λείπουν ώστε να ξεκινήσουν να δίνονται λύσεις και να φτάσουν στον προορισμό. Εξήγησε ότι ένα εργαλείο είναι το τερματικό αεριοποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό το οποίο θα έπρεπε να ήταν τελειωμένο.

Ερωτηθείς αν βρίσκονται σε τροχιά θέματα, δικτύου, αποθήκευσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι ξεκινούν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μετά ακολουθεί η μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας και η διανομή της. Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτό το σύστημα θα πρέπει να αναπτυχθούν τα δίκτυα, να γίνουν έξυπνα και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και προχωρούν με τα επόμενα βήματα. Παράλληλα, είπε, κάνουν και κινήσεις ώστε αυτά τα δίκτυα να μπορούν να αποθηκεύουν και ηλεκτρική ενέργεια η οποία προέρχεται από πηγές οι οποίες είναι πέραν της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγή.

Συμπλήρωσε ότι ο σκοπός αυτής της εθνικής στρατηγικής γύρω από την ενέργεια αφορά ένα μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο προέρχεται από συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και από πράσινη ηλεκτροπαραγωγή.

«Θέλουμε να αυξήσουμε την πράσινη ηλεκτροπαραγωγή και να μειώσουμε τη συμβατική, διότι η συμβατική είναι και η πιο ακριβή», είπε.

Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται αποθήκευση της ενέργειας από ΑΠΕ σε μπαταρίες. Παράλληλα ανέφερε, γίνεται και μια προσπάθεια αυτονόμησης των οικιακών υποστατικών και των επιχειρήσεων μέσα από σχέδια όπως είναι τα φωτοβολταϊκά. Αναφέρθηκε στο σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους», το οποίο όπως είπε μόλις έχει ξεκινήσει και έχει αιτήσεις που υπερβαίνουν τις 4.500. Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι να αυτονομήσουν τα υποστατικά και να μην έχουν ανάγκη το ρεύμα το οποίο ρέει μέσα στο δίκτυο.

ΚΥΠΕ