Ρεκόρ συμμετοχής καρναβαλιστών στη Λεμεσό
Το Λεμεσιανό Kαρναβάλι είναι το μοναδικό στον κόσμο που έχει ενταγμένους τους κανταδόρους στους εορτασμούς του
Ασυναγώνιστη είναι η πόλη της Λεμεσού κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, η οποία φορά τα γιορτινά της και είναι έτοιμη να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές γι' ακόμη μια χρονιά. Το Λεμεσιανό Καρναβάλι είναι ξακουστό σε όλη την Κύπρο και προσελκύει άτομα απ' όλη τη χώρα, γεμίζοντας δρόμους, καταστήματα και ξενοδοχεία από όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία. Της παρέλασης θα ηγούνται η Βασίλισσα του Καρναβαλιού και οι κανταδόροι, οι οποίοι μοιράζονται με τη «Σ» τη δική τους εμπειρία, καθώς είναι έτοιμοι να καλωσορίσουν όλο αυτό το πλήθος που θα συγκεντρωθεί στην πόλη τους.
Φέτος, όπως αναφέρει στη «Σ» η Πολιτιστική Λειτουργός του Δήμου Λεμεσού, Σκεύη Αντωνιάδου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη παρέλαση με 120 συμμετοχές και περίπου 30.000 καρναβαλιστές μέσα σε αυτή. «Αυτό το τριήμερο ο κόσμος θα είναι τόσο πολύς, που δεν θα μπορεί να βρει κανείς ούτε παγκάκι στη Λεμεσό», τονίζει. Η σημαντικότητα αυτής της γιορτής είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται για μια «οικονομική ένεση» στη Λεμεσό, εξηγεί η κ. Αντωνιάδου. Όσον αφορά τους μικρούς καρναβαλιστές, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί μικροί μέσα στα παιδικά καροτσάκια, ενώ από 12 ετών και άνω επιτρέπεται να συμμετέχουν πεζοί, με τους πιο μικρούς να βρίσκονται μέσα στα άρματα. Σάτιρα, πελλόμασκα και καντάδα είναι μερικά από τα κύρια στοιχεία της παρέλασης, συμπληρώνει.
Ο ρομαντισμός των κανταδόρων
Σταθερή αξία στη λεμεσιανή καρναβαλίστικη παρέλαση αποτελούν οι Κύπριοι κανταδόροι. Όπως επισημαίνει η κ. Αντωνιάδου, «είναι το μοναδικό καρναβάλι στον κόσμο που έχει ενταγμένους τους κανταδόρους στους εορτασμούς». Για τη σπανιότητα αυτού του φαινομένου μιλά στη «Σ» ο διευθυντής των κανταδόρων Γιωργαλλέτου, Λόλλος Γιωργαλλέτος, εξηγώντας τον ρομαντισμό της καντάδας και το πώς έφθασε η καντάδα στη Λεμεσό και έγινε τόσο αγαπητή. «Πρόκειται για ένα ιταλικό φαινόμενο, που αγκαλιάστηκε στην Κύπρο. Την έφερε το 1935 στη Λεμεσό ο Έλληνας μουσικός, Ευάγγελος Λούβρης, ο οποίος ήταν καθηγητής του πατέρα μου στο μαντολίνο και την κιθάρα. Επίσης, η καντάδα ήρθε στη Λεμεσό από τους ναυτικούς, οι οποίοι έφερναν τα τραγούδια και τις μελωδίες στην Κύπρο. Ο πατέρας μου ήταν ένας από τους πρώτους δέκτες που αγάπησε την καντάδα και την μετέδωσε στις επόμενες γενιές. Ίδρυσε τους κανταδόρους το 1940 στη Λεμεσό. Για πολλά χρόνια κάναμε καντάδες σε κοπέλες, από το 1965 στους δρόμους μέχρι και τον πόλεμο, το 1974. Μετά δειλά-δειλά επανήλθαν οι κανταδόροι στις επάλξεις».
Όπως αναφέρει, τα βασικά μουσικά όργανα της καντάδας είναι η κιθάρα και το μαντολίνο και τα χαρακτηριστικά της καντάδας είναι ότι πρόκειται για ένα είδος μουσικής «πολύφωνο, τετράφωνο, γραμμένο στο πιο μελαγχολικό ύφος. Δεν είναι ποτέ ένα χαρούμενο τραγούδι, είναι ερωτιάρικο, παραπονιάρικο, ρομαντικό, μελαγχολικό». Ερωτηθείς για το πότε είναι η περίοδος που κορυφώνονται οι καντάδες, απαντά ότι «οι Απόκριες είναι συνυφασμένες με την καντάδα. Από εκεί ξεκίνησαν. Είναι η εποχή που ανθίζουν οι αμυγδαλιές, που οι νύχτες είναι μελαγχολικές και δεν έχουν συχνά φεγγαράδα. Η καντάδα πήρε το χρώμα της από τον κανταδόρο στη βροχή, στο κρύο, για να δείξει στην κοπέλα ότι δεν τον νοιάζει τίποτα, παρά μόνο η αγάπη του. Κάνουμε καντάδα όταν θέλουμε να εντυπωσιάσουμε μια γυναίκα. Εμείς την κρατήσαμε γιατί μας άρεσε το είδος και την εξελίξαμε και στην κυπριακή διάλεκτο».
Για τη διαφύλαξη της καντάδας ο κ. Γιωργαλλέτος εισηγείται τη δημιουργία μιας Επιτροπής Καρναβαλιού, η οποία θα προετοιμάζεται ολόχρονα για το έθιμο αυτό. «Οι κανταδόροι είναι ερασιτέχνες και έχουμε διατηρήσει αυτό το είδος της μουσικής αγνό μέχρι και σήμερα. Θέλει οργάνωση για να μην το αφήσουμε να εκλείψει. Δυστυχώς χάνεται στον χρόνο, όμως δεν πρέπει να αργοπεθάνει. Παρά το γεγονός ότι πέρασε πάρα πολύς κόσμος, σήμερα δεν υπάρχουν πολλοί νέοι κανταδόροι, και αυτοί ασχολούνται μόνο τις Απόκριες». Σύμφωνα με τον κ. Γιωργαλλέτο, «υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, όμως δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος για να διατηρηθεί η καντάδα στην Κύπρο. Θα φτιάξει όταν βρει ξανά τους ακροατές και τους συνεχιστές της. Εμείς τραγουδάμε με την ψυχή μας και την καρδιά μας για τις αγαπημένες μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Ξεθωριάζει λίγο το πράγμα, θέλουμε περισσότερη βοήθεια, αλλά δεν την έχουμε. Δεν υπάρχει από κανέναν στήριξη, μόνο από τις δικές μας θυσίες. Το ενδιαφέρον υπάρχει μόνο όταν κοντεύει το Καρναβάλι», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «η μουσική είναι ένα πολύ σοβαρό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου και πρέπει να το διαχειριστεί καλύτερα».
Το κόσμημα της Μεσογείου
Τη δική της εμπειρία ως Βασίλισσας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού εκφράζει στη «Σ» η γυμνάστρια, Χριστιάνα Παπαχαραλάμπους. Όπως εξηγεί, για να γίνει κάποιος/α Βασιλιάς ή Βασίλισσα πρέπει να είναι καρναβαλιστής και ενεργός πολίτης, με κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. «Από το νηπιαγωγείο λαμβάνω μέρος στις καρναβαλίστικες παρελάσεις με διάφορες ομάδες, ενώ από την 5η Δημοτικού μέχρι και τις σπουδές μου συμμετείχα στη συνοδεία του Βασιλιά. Συμμετέχω, επίσης, στα κοινωνικά δρώμενα της Λεμεσού με φιλανθρωπίες σε άπορες οικογένειες, επισκέφθηκα ασθενείς στα νοσοκομεία και ηλικιωμένους σε γηροκομεία». Ως Βασίλισσα του Καρναβαλιού, δηλώνει ότι «αυτό που την συγκινεί περισσότερο και της δίνει μεγάλη δύναμη είναι η απίστευτη αγάπη των παιδιών, τα οποία της χαρίζουν μικρά αλλά ανεκτίμητης αξίας δωράκια, όπως ζωγραφιές, καρδούλες, ζωγραφισμένες πέτρες και σοκολατάκια». Επίσημα, ανακηρύχτηκε Βασίλισσα στις 11 Ιανουαρίου και έπειτα άρχισε η προετοιμασία για το σημερινό μεγάλο γεγονός που θα λάβει χώραν στη Λεμεσό.
Το πρόγραμμα
Συγκεκριμένα, η καρναβαλίστικη παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Τα άρματα θα ξεκινήσουν στη 1.00 μ.μ. από τον κυκλοφοριακό κόμβο του Αγίου Νικολάου και θα καταλήξουν στα φώτα τροχαίας Πολεμιδιών (Fairways). Της παρέλασης θα προηγηθούν η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, οι Μαζορέτες του Σώματος Κυπρίων Οδηγών, οι Κανταδόροι, η ομάδα κρουστών Batukinio και οι Μαζορέτες Λεμεσού. Η παρέλαση θα έχει επικεφαλής τη Βασίλισσα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού, το Κόσμημα της Μεσογείου και τη συνοδεία της, με άρματα και ομάδες πεζών. Στις 9.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί υπαίθριος καρναβαλίστικος χορός στην πλατεία του παλιού λιμανιού. Το Καρναβάλι θα ολοκληρωθεί με υπαίθριο καρναβαλίστικο χορό, με DJ τον Πανίκο Καρπέτα. Θα γίνει διαγωνισμός πελλόμασκας και έξυπνης μάσκας και θα απονεμηθούν βραβεία για τις τρεις καλύτερες αμφιέσεις.