Υπόθεση ξεπλύματος: Πρόβλημα διαδικασιών, θεσμική διαφθορά ή απλώς αδυναμίες;
Το Τελωνείο έβλεπε να μπαίνουν εκατομμύρια στη χώρα και απλώς τα έγραφε σε μια κόλλα χαρτί, ανέφεραν βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών που εξέτασε το θέμα
Περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά εισήλθαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Κύπρο, χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο, όπως λέχθηκε προ ημερών στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Η συζήτηση για τις διαδικασίες και τους ελέγχους πραγματοποιήθηκε με αφορμή την υπόθεση της Ουκρανής, που έφερε στην Κύπρο 8 εκατομμύρια ευρώ, μέσα σε 8 μήνες.
Οι πιο πάνω εξελίξεις δημιουργούν πληθώρα ερωτημάτων. Είναι ικανοποιητικοί οι έλεγχοι που διεξάγει το Τμήμα Τελωνείων; Υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός με την Αστυνομία και τη ΜΟΚΑΣ; Είναι η Κύπρος ξέφραγο αμπέλι όσον αφορά τη μεταφορά χρημάτων; Έχουμε καταστεί κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος;
Λαμβανομένων υπ’ όψιν των όσων λέχθηκαν προ ημερών στην Επιτροπή Θεσμών, τότε διαπιστώνεται ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με τις διαδικασίες και με τον συντονισμό των αρμόδιων Αρχών. Ενδεικτικά, οι βουλευτές διαπίστωσαν έλλειψη συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ Αστυνομίας, Τμήματος Τελωνείων και ΜΟΚΑΣ, επισύροντάς τους σοβαρές ευθύνες για το σκάνδαλο με την Ουκρανή. Καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι το Τελωνείο έβλεπε να μπαίνουν εκατομμύρια στη χώρα και τα έγραφε σε μια κόλλα χαρτί.
Κανείς δεν ξέρει πού κατέληξαν
Οι δηλώσεις των βουλευτών ήταν χαρακτηριστικές των όσων ακούστηκαν και καταγράφηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, διερωτήθηκε: «Να βλέπω τα εκατομμύρια να δηλώνονται, να περνούν τις πύλες της χώρας και απλώς να τα καταγράφω;». Δεν επιδείχθηκε καμιά συνεργασία και κανένα αντανακλαστικό, πρόσθεσε, και σημείωσε ότι πλέον κανείς δεν ξέρει πού κατέληξαν αυτά τα χρήματα που ήρθαν στην Κύπρο.
Το περιστατικό ξεσκέπασε τη γύμνια του κράτους διεμήνυσε, με τη σειρά της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας πως κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν και παραιτήσεις στο τραπέζι.
Η βουλευτής του VOLT Αλεξάνδρα Ατταλίδου έκανε λόγο για θεσμική διαφθορά. Υπάρχει πλέον τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία των εποπτικών θεσμών, αλλά και θεσμική διαφθορά, τόνισε, επισημαίνοντας πως "νομίζαμε όλοι όταν έκλεισε το περιβόητο ΚΕΠ και τα χρυσά διαβατήρια ότι τελείωσε. Δυστυχώς, δεν τελείωσε απ' ό,τι φαίνεται, θα το βρούμε και αυτό μπροστά μας".
Η κ. Ατταλίδου έδωσε και μια άλλη παράμετρο που πρέπει να εξεταστεί, όπως είπε, και η οποία αφορά στις μαρίνες. «Έρχονται πολυτελή κότερα. Τι γίνεται; Ποιος τα ελέγχει; Υπάρχουν ενδείξεις ότι έρχονται λεφτά και μέσω των μαρίνων. Θεωρώ ότι αφήσαμε πάρα πολλά παράθυρα στη νομοθεσία», επισήμανε.
Κόμματα και Εκκλησία
Εξάλλου, τόσο η κ. Χαραλαμπίδου όσο και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς έθεσαν στο τραπέζι και το ζήτημα των δωρεών από πλευράς Ρώσων ολιγαρχών τόσο στην Εκκλησία όσο και στα κόμματα. Όπως είπαν, θα πρέπει να τεθούν στο μικροσκόπιο οι δωρεές αυτές. «Δεν ξέρω αν οι Αρχές θεωρούν ότι αν αυτές οι δωρεές γίνονται στην Εκκλησία πρέπει να είναι υπεράνω ελέγχου», διερωτήθηκε η κ. Χαραλαμπίδου. Με τη σειρά του ο Παύλος Μυλωνάς κάλεσε τις Αρχές να διερευνήσουν τις δωρεές των Ρώσων ολιγαρχών στα κόμματα.
Θεοχαρίδης: Δεν έχουμε καταστεί κέντρο ξεπλύματος
Για τις εξελίξεις και για το κατά πόσον έχουμε γίνει κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Γιώργος Θεοχαρίδης. Μιλώντας προ ημερών στο «Σίγμα», ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε ότι το κομμάτι της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είναι ένα από τα κύρια θέματα εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως είπε, «το 2023 είχαμε κάνει πέραν των 700 επιτόπιων και εξ αποστάσεως θεματικών ελέγχων και είναι ένα ζήτημα που το παίρνουμε πολύ σοβαρά. Είναι τεράστιες οι απαιτήσεις που έχουμε και οι οποίες προέρχονται και από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Υπάρχει η πέμπτη Οδηγία για θέματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία έχει εφαρμοστεί στην Κύπρο, ενώ έρχεται τώρα η έκτη Οδηγία», ανέφερε.
Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, ο κ. Θεοχαρίδης ανέφερε ότι δεν θα έλεγε πως η Κύπρος έχει γίνει κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. «Σίγουρα υπάρχουν και υπήρχαν θέματα που πρέπει να βελτιωθούν, όπως για παράδειγμα το θέμα της παροχής διοικητικών υπηρεσιών. Υπάρχει πολιτική βούληση για να προχωρήσει αυτό το θέμα σε μια ενιαία εποπτική Αρχή. Εμείς θεωρούμε ότι ναι, είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι ένα θέμα που μας απασχολούσε τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν επίσης δυσφημιστικά δημοσιεύματα σε Μέσα του εξωτερικού για την Κύπρο, αλλά δεν θα έλεγα ότι έχουμε γίνει ένα κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Υπάρχουν αδυναμίες που έχουμε υποχρέωση να τις βελτιώσουμε», κατέληξε.
Συνελήφθη και δεύτερο άτομο
Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί πως και δεύτερο πρόσωπο, ένας άνδρας, φέρεται να εμπλέκεται ως συνεργάτης στην υπόθεση της 31χρονης Ουκρανής, ως ο παραλήπτης των χρημάτων που αυτή έφερνε στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, λέγοντας ότι εναντίον του εξασφαλίστηκε μαρτυρία. Ερωτηθείς εάν ο άνδρας είναι συνεργάτης της Ουκρανής ή ο εντολέας, ο κ. Ανδρέου είπε ότι αυτό διερευνάται, λέγοντας πως σύμφωνα με τις μαρτυρίες της Αστυνομίας ο άνδρας ήταν το πρόσωπο που παραλάμβανε τα χρήματα. Πρόσθεσε δε ότι δεν γνωρίζουν εάν τα χρήματα ήρθαν όλα με παράνομο ή νόμιμο τρόπο, ενώ γίνονται οι σχετικές εξετάσεις. Ο 43χρονος που συνελήφθη για υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, το οποίο θα συνεδριάσει στις 17 Απριλίου.