Διεθνή

Δεσμοφύλακας κατήγγειλε διακίνηση ναρκωτικών στις Φυλακές αλλά... τον αγνόησαν - Αποκαλυπτικοί διάλογοι στη δίκη Τσιντάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέες αποκαλύψεις για τα κακώς κείμενα στις Κεντρικές Φυλακές έφερε στο φως η συνέχιση της δίκης για τον φόνο του τουρκοκύπριου κατάδικου Τανσού Τσιτάν.

Κατά τη σημερινή ακρόαση συνεχίσθηκε η αντεξέταση του μαρτύρα κατηγορίας δεσμοφύλακα από την υπεράσπιση των δύο κατηγορούμενων δεσμοφυλάκων.

Ο δεσμοφύλακας ισχυρίστηκε πως γινόταν διακίνηση ναρκωτικών από συναδέλφους του, καταγγέλλοντας, ταυτόχρονα αδιαφορία από μέρος δύο διαφορετικών διευθύνσεων του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

Δικηγόρος: Εκ της θέσεως σας, στο σημείο που υπηρετούσατε στον ουσιώδη χρόνο, τότε δηλαδή που έγινε το συμβάν και εκ της επαφής που είχατε με την Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, πόσο συχνά οι δεσμοφύλακες κατάγγελλαν για διακίνηση ή χρήση ναρκωτικών;

Δεσμοφύλακας: Εγώ, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι, από τη δεκαετία του 1990 μέχρι και το 2000, δύο διευθυντές προσωπικά ερώτησα: ''Αφού ξέρετε ότι υπάρχουν ναρκωτικά και αφού ξέρετε ότι φέρνουν ναρκωτικά συνάδελφοι γιατί δεν τους πιάνετε; Ο ένας μου απάντησε μα γιατί νεκατώνεις έτσι πράματα τωρά; και ο άλλος μου απάντησε δεν είναι εύκολο πράμα να πιάσεις τους συναδέλφους σου με ναρκωτικά. Η μόνη διεύθυνση που έκαμε κάτι και έδρασε ήταν η διεύθυνση που συζητούμε για το δεδομένο χρόνο αφού, παραδεχτό και τεκμηριωμένα συνελήφθησαν 8 συνάδελφοι. Εγώ για να καταλάβετε δούλεψα 7 χρόνια στις έρευνες και εγώ προσωπικά βρήκα άλλα πράγματα δεν βρήκα ποτέ ναρκωτικά όμως.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη δικαστική αίθουσα, η τότε διευθύντρια Άννα Αριστοτέλους όρισε τον μάρτυρα κατηγορίας υπεύθυνο για την παραλαβή και την παράδοση των γραπτών εκθέσεων των δεσμοφυλάκων και κατηγορουμένων 5 και 6, οι οποίοι ήταν σε βάρδια την στιγμή του συμβάντος.

Ο δεσμοφύλακας και μάρτυρας κατηγορίας παρέλαβε σε διαφορετικό χρόνο τρεις εκθέσεις γεγονότων από τον κάθε δεσμοφύλακα, στις οποίες αναφέρεται και από τους δύο ότι, ο Τσιντάν δεν έφερε καμία εξωτερική κάκωση όταν τον είδαν και ήρθαν σε επαφή μαζί του.

Οι εκθέσεις καταχωρήθηκαν ως τεκμήρια στη διαδικασία εκδίκασης της υπόθεσης.

«Φρουρός ασφαλείας της Διευθύντριας»

Δικηγόρος: Είχες αναφέρει ότι, η διευθύντρια και η βοηθός των φυλακών δεν είχαν επισκεφθεί μεταξύ 25 με 28 του Οκτώβρη την πτέρυγα 1 Α.

Δεσμοφύλακας: Η αναφορά μου ήταν στη διευθύντρια. Δεν είχε επισκεφθεί την πτέρυγα τον δεδομένο χρόνο.

Δικηγόρος: Πως είσαι εσύ γνώστης των ενεργειών της κυρίας Άννας;

Δεσμοφύλακας: Γενικά επήγαινα μαζί της. Για το δεδομένο χρόνο που με ρωτήσατε ξέρω ότι δεν πήγε.

Δικηγόρος: Ανέφερες επίσης ότι, όταν ήταν με άδεια, είχες οριστεί και προσωπικός φρουρός της; Εδώσαν σου τζαι όπλο είπες.

Δεσμοφύλακας: Αυτό είναι τον Οκτώβριο του 2022 με τα γνωστά επεισόδια, με τα συμβάντα που έγιναν ή μάλλον που εν έγιναν με τις καταγγελίες. Της έδωσαν το διοικητικό συμβούλιο (δικαίωμα φρουρού), με διόρισε για την ασφάλεια της. Μου παραχώρησε άδεια οπλισμού τζαι έφκαλλα τζαι τούτο το καθήκον επιπλέον, τότε.

Δικηγόρος: Επιβεβαίωσε μου τη θέση ότι, εσύ προσωπικά ήσουν άτομο εμπιστοσύνης στην διεύθυνση και στην κα Άννα και στην κα Αθηνά. Είναι σωστή η τοποθέτησή μου;

Δεσμοφύλακας: Εγώ, θα πω ότι, ήμουν ένας καλός συνεργάτης τους.

Αίσθηση προκαλεί και η αναφορά ότι φυλακισμένοι διέθεταν προσωπικές κλειδαριές στα κελιά τους για τις οποίες είναι υπεύθυνοι και της χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα, κάτι το οποίο φυσικά δεν προβλέπεται με γραπτή εντολή, αλλά με προφορική άγραφη οδηγία.

Δείτε βίντεo: