Παραπολιτικά

Η πίστη ως μπίζνες

Τι βλέπουμε και τι ακούμε, Θεέ μου! Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε χρηματοκιβώτια μοναχών, ροζ βίντεο, συσκευές παρακολούθησης σε ιερούς χώρους, καταγγελίες για απαγωγές από μασκοφόρους, μαύρα χρήματα, ψεύτικα θαύματα, συναποτελούν το σκηνικό των τελευταίων ημερών, γύρω από τα διαδραματισθέντα στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ. Ιερά; Χμ! Όχι και τόσο... Ιερά, τελικά.

Οι 800.000 ευρώ βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο των μοναχών και η απλή απορία είναι γιατί δεν κατατέθηκαν σε κάποια τράπεζα. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι οι μοναχοί είχαν σκοπό να τα βγάλουν από το χρηματοκιβώτιο και να τα μεταφέρουν σε τράπεζα και συγκεκριμένα στην... Αγία Τράπεζα (της εκκλησίας τους)!

Ακούστηκαν εξωφρενικές περιπτώσεις, όπως εκείνη της ηλικιωμένης κυρίας σε χωριό που έδωσε χίλια ευρώ για να γράψουν το όνομά της στους ευεργέτες της Μονής και μετά έκλαιγε, διότι δεν είχε να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν ξέρω αν οι ευεργετηθέντες ευαισθητοποιήθηκαν και έστειλαν στην κοτζιάκαρη λίγα δωρεάν... κεριά, για να βλέπει, τουλάχιστον, τις νύχτες!

Χρησιμοποιούσαν πολύ και τα σόσιαλ μίντια οι μοναχοί. «Στείλτε μας τα ονόματα των αγαπημένων σας, για να τα μνημονεύσουμε στις προσευχές μας». Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα μπορούσε σύντομα ο πιστός να προσεύχεται και να παίρνει την ευχή των μοναχών με... τηλεδιάσκεψη, να στέλνει τις αμαρτίες του με e-mail για να συγχωρεθούν και φυσικά να κάνει την ανάλογη εισφορά του σε κάποιον ιερό ηλεκτρονικό λογαριασμό.

Η εκμετάλλευση της πίστης για σκοπούς μπίζνες είναι σαφώς ενάντια στα διδάγματα του Κυρίου. Αν ήθελε να στείλει αυτό το μήνυμα ο Χριστός, μετά το θαύμα στην Κανά, όπου μετέτρεψε το νερό σε κρασί, θα άνοιγε... οινοποιείο. Οι δικοί μας «θαυματοποιοί» μοναχοί μετέτρεπαν κι αυτοί το νερό σε... «άγιο μύρο».

Πάλι βρήκανε τρόπο να μας κολάσουνε κάποιοι ιερωμένοι, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Πάσχα. Ενώ αναμένουμε τα Θεία Πάθη, είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τα ανθρώπινα πάθη (ηθικής φύσεως), ήμαρτόν Σου Κύριε!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ