Παραπολιτικά

Να πάμε πίσω στους «εξαίρετους», σιόρ!

Από τη στιγμή που πήγε στη Βουλή το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ξεχάστε το. Θα φροντίσουν να το θάψουν τα κόμματα, τουλάχιστον για φέτος.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ξετυλίχθηκαν από τις συντεχνίες οι διαμαρτυρίες και τα παράπονα δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους δεν άρεσε η βαθμολογία που τους έβαλαν οι αξιολογητές για το 2023. Και για να τονίσουν με πιο δραματικό τρόπο το όλο σκηνικό, οι συντεχνιακοί ανέφεραν κιόλας στους παριστάμενους βουλευτές ότι κάποιοι (ή κάποιες) υπάλληλοι... φύρτηκαν από το άγχος μόλις είδαν τους βαθμούς τους και μεταφέρθηκαν στις Πρώτες Βοήθειες!

Ακόμα λίγο να μας πουν ότι κάποιοι δυσαρεστημένοι είναι έτοιμοι να πιάσουν τον σιηπέττον και ν’ αρχίσουν να πυροβολούν τους αξιολογητές.

Η ΠΑΣΥΔΥ και οι άλλες συντεχνίες φρόντισαν να αναδείξουν όλα τα αρνητικά του νέου συστήματος, για να το αποδομήσουν και να πείσουν ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί από φέτος, δηλαδή να παραβιαστεί η σχετική νομοθεσία. Από χρόνου και βλέπουμε.

Είναι αλήθεια ότι στους κόλπους της δημόσιας υπηρεσίας, το νέο σύστημα προκάλεσε μιαν αναμπουμπούλα. Όσοι πήραν καλούς βαθμούς, θεωρούν ότι καλώς τους πήραν. Όσοι είναι αγανακτισμένοι με την κακή βαθμολογία που τους δόθηκε, ρίχνουν την ευθύνη σε ανεπάρκεια ή και εκδικητικότητα των αξιολογητών και κοιτάζουν με το μισό τους τούς «καλούς μαθητές», πιστεύοντας ότι βαθμολογήθηκαν ευνοιοκρατικά. Και δεν ξέρουμε κιόλας αν αυτή η δυσαρέσκεια θα οδηγήσει κάποιους «να κάτσουν τον μύλον», σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας.

Είναι φανερό, από τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ότι αρκετοί Βουλευτές θα υποστηρίξουν το αίτημα των Συντεχνιών να μη λειτουργήσει φέτος το σύστημα. Έρχονται, γαρ, και εκλογές και η ψήφος των δημοσίων υπαλλήλων... αξιολογείται ως σημαντική.

Λοιπόν. Η στήλη έχει μιαν άλλην εισήγηση. Για να μην έχει κανένας παράπονο, να επανέλθουμε στο παλιό σύστημα, όταν όλοι ήταν «εξαίρετοι». Απλώς να δοθούν κάποιοι πρόσθετοι τίτλοι, για να ικανοποιηθούν αυτοί που είναι όντως εξαίρετοι. Όπως «εξαιρετότατος», «εξαίρετος των εξαιρέτων», «τζιει που τον εξαίρετον» και τα λοιπά. Έτσι θα είναι άπαντες ευχαριστημένοι, τόσο η μεγάλη μάζα των υπαλλήλων, αφού θα κρίνονται όλοι ανεξαιρέτως εξαίρετοι, όσο και οι άριστοι, που θα αναβαθμίζονται σε «εξαιρετότατους»!

Εξαίρετη... η ιδέα μου, συμφωνείτε, κύριε Στράτη μου;

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ