Παραπολιτικά

Ο Όσιος ίδρυσε Ησυχαστήριο, όχι... Χρηματιστήριο

Δεν αφήνουνε την Εκκλησία ημών να... αγιάσει τα κατά καιρούς σκάνδαλα που την ταλανίζουν. Τις τελευταίες ημέρες σκανδαλίζουν το ποίμνιον όσα απίστευτα αποκαλύπτονται γύρω από το θέμα της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, στο Φτερικούδι. Με πληροφορίες για ανεύρεση 800.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο, για επαύλεις και άλλα ακίνητα στο όνομα μοναχών, καθώς και άλλες δραστηριότητες, που είχαν να κάνουν περισσότερο με επιχειρηματικό... δαιμόνιο, παρά με θρησκευτικό.

Μα, καλά. Τον ίδιο τον Όσιο Αββακούμ τον ερώτησαν αν ήθελε να μαζεύονται εκείνα όλα τα εκατομμύρια εκ μέρους του; Και μάλιστα δεδομένου ότι ο Όσιος έζησε μιαν ασκητική ζωή, με ταπεινότητα και ακτημοσύνη, έχοντας ιδρύσει Ησυχαστήριο και όχι... Χρηματιστήριο.

Και αν θυμάμαι καλά, ο Κύριος δεν δίδαξε ποτέ «μακάριοι οι εμπορευόμενοι και κερδίζοντες από την πίστη».

Θα συγχυστούν και οι πιστοί. Κάποιοι από αυτούς θα σχηματίσουν την εντύπωση ότι, για να εισέλθεις στη Βασιλεία των Ουρανών, θα πρέπει να δώσεις στον Άγιο Πέτρο... χίλια ευρώ ή να του δείξεις την... πιστωτική σου κάρτα.

Πέρα από την Ιερά Σύνοδο, το θέμα εξετάζει και η Αστυνομία. Κύριε ελέησον! Από τους αγίους μάρτυρες της πίστεως, καταλήξαμε στους μάρτυρες... κατηγορίας για πιθανά ποινικά αδικήματα ιερωμένων.

Στο σκάνδαλο φαίνεται να εμπλέκονται και «ροζ» βίντεο, με τη συμμετοχή μοναχών. Δεν ξέρω τι ακριβώς παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα βίντεο, αλλά σίγουρα δεν είναι θρησκευτικού περιεχομένου. Ούτε μπορώ να επιβεβαιώσω μια πληροφορία που ήρθε κοντά μου, ότι σε ένα βίντεο ακούγεται μοναχός να αναφωνεί «ύπαγε... οπίσω μου, σατανά»!

Κάθε φορά που ξεσπά ένα σκάνδαλο στην κυπριακή Εκκλησία, η έγνοια όλων είναι να μην επηρεαστεί αρνητικά η πίστη του Χριστεπωνύμου πληρώματος. Μέχρι τώρα, όμως, παρ’ όλο που ζήσαμε αρκετά σκάνδαλα και τρικυμίες στην Εκκλησία μας, η πίστη του λαού παρέμεινε ακλόνητη, ανεπηρέαστη από τα απόνερα των «ιερών» ατοπημάτων. Αυτό, πιστεύω, θα συμβεί και με την παρούσα περίπτωση της Μονής Οσίου Αββακούμ, όση απογοήτευση, συγκλονισμός και σκανδαλισμός και αν έχει συσσωρευθεί στο πλήρωμα της Εκκλησίας. Η πίστη των Κυπρίων είναι βαθιά ριζωμένη και δεν αποδυναμώνεται με πράξεις αναξίων ρασοφόρων. Ούτε και με... fake θαύματα!

ΜΠΟΞΕΡ