Οι σύμβουλοι στρατηγικής για το Κυπριακό
Κάθε Κράτος έχει ανάγκη προς αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν είναι θέματα καθαρά πολιτικής δράσης, να τυγχάνει ενίσχυσης για καθορισμό επιστημονικής και εξειδικευμένης στρατηγικής που να προσμετρά όλα τα δεδομένα και να προβαίνει σε εκτιμήσεις για άμεση και μελλοντική τακτική διεκδίκησης. Μια άκρως απαραίτητη προετοιμασία σε βάθος για το παρόν και το μέλλον με συνυπολογισμό τα όσα προηγήθηκαν ιστορικά δεδομένα.
Αυτή η ανάγκη καθίσταται πιο έντονη και απαραίτητη σε χώρες όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προς αντιμετώπιση της επεκτατικής βουλιμίας της Τουρκίας, πέραν της στρατιωτικής κατοχής/διαίρεσης, της δημογραφικής αλλοίωσης και του παράνομου εποικισμού! Άλλωστε το διεθνές δίκαιο, που παραβιάζει σε βάρος της Κύπρου η Τουρκία για πέραν των 49 ετών, δεν είναι στατικό αλλά ερμηνεύεται, εξελίσσεται και εφαρμόζεται με τις δικαστικές αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων.
Αναζητώντας λύσεις από τη Νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια απλή διοικητική διαφορά, παρατήρησα με έκπληξη για το βάθος του όλου συλλογισμού, σε απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια υπόθεση αναίρεσης, που προώθησε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο ως ο αριθμός 17 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρεμβαίνοντες. Αφορούσε σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων ενός φυσικού προσώπου (Yassin Kadi): όπου η απόφαση έλαβε υπόψη και καθόρισε το νομικό πλαίσιο εξέτασης και επίλυσης του ζητήματος, με εισαγωγικές αναφορές στις ακόλουθες αρχές διεθνούς δικαίου:
«Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών
- Κατά το άρθρο 1, παράγραφοι 1 και 3, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που υπογράφηκε στο Σαν Φρανσίσκο (Ηνωμένες Πολιτείες) στις 26 Ιουνίου 1945, σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι, μεταξύ άλλων, ''να διατηρούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια'' και ''να επιτυγχάνουν διεθνή συνεργασία με την επίλυση διεθνών προβλημάτων και με την ανάπτυξη και ενθάρρυνση του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, χωρίς διάκριση φυλής, φύλου, γλώσσας ή θρησκείας''.
- Κατά το άρθρο 24, παράγραφος 1, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανατίθεται η κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Η παράγραφος 2 του εν λόγω άρθρου 24 ορίζει ότι, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων που του επιβάλλει η ευθύνη αυτή, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.
- Κατά το άρθρο 25 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τα μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) συμφωνούν να αποδέχονται και να εκτελούν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σύμφωνα με αυτόν τον Χάρτη.
- Το κεφάλαιο VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με τίτλο «Ενέργειες σε περίπτωση απειλής για την ειρήνη, διαταράξεως της ειρήνης και επιθετικών πράξεων», καθορίζει τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στις περιπτώσεις αυτές. Το άρθρο 39 του Χάρτη ορίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας διαπιστώνει την ύπαρξη απειλής για την ειρήνη, διαταράξεως της ειρήνης ή επιθετικής πράξεως και κάνει συστάσεις ή αποφασίζει ποια μέτρα θα ληφθούν σύμφωνα με τα άρθρα 41 και 42 για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Κατά το άρθρο 41 του ίδιου αυτού Χάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίζει ποια μέτρα μη συνεπαγόμενα τη χρησιμοποίηση ένοπλης δύναμης θα ληφθούν για να εξασφαλιστεί η εκτέλεση των αποφάσεών του, μπορεί δε να καλεί τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά.
- Δυνάμει του άρθρου 48, παράγραφος 2, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας εκτελούνται απευθείας από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και μέσω των ενεργειών τους στο πλαίσιο των αρμόδιων διεθνών οργανώσεων των οποίων είναι μέλη».
Προφανώς η όλη προσπάθεια δεν επικαλέστηκε αυτές τις αρχές τυπικά ή ως απλή γνώση, αλλά ως ζήτημα υποταγής στο δίκαιο και τη νομιμότητα.
Αλήθεια, τέτοιες και άλλες ανάλογες δεσμευτικές αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιήθηκαν ποτέ, διπλωματικά, σ' ένα οποιοδήποτε συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση μάλιστα με την Τουρκία έναντι του Κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Κύρια έχουμε ετοιμάσει, άραγε, αντί των κομματικών εκπροσώπων, σε μια συμβουλευτική επιτροπή, μια τέτοια υπερκομματική ομάδα επιστημονικής μελέτης και κατάθεσης εισηγήσεων που να αφορούν στο σήμερα, αλλά και στο αύριο;
*Δικηγόρος – πρώην Βουλευτής