Παραπολιτικά

Περνά τον πήχη με... «Αμάλθεια»

Κι εκεί που όλα φαίνονταν μαύρα κι άραχνα στον Λόφο, ξαφνικά άνοιξαν τα επουράνια και ακούστηκε στεντόρεια η φωνή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «Ιδού ο Νίκος ο αγαπητός, για τον οποίο είμαστε τόσο περήφανοι»! Και η εικόνα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, που είχε ξεβάψει με τις διάφορες αρνητικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τελευταία, άρχισε να ξαναπαίρνει ζωντανά χρώματα.

Έγινε ολική ανατροπή, όπως λένε και στις περιγραφές της μάππας. Το θέμα του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο προς τη Γάζα, που ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με την επωνυμία «Αμάλθεια», επανήλθε με εμφαντικό και εντυπωσιακό τρόπο, ύστερα από μια περίοδο αβεβαιότητας και σκαμπανεβασμάτων. Η κίνηση του Προέδρου Μπάιντεν να διατάξει την κατασκευή προβλήτας από τον αμερικανικό στρατό στη Γάζα, για μεταφορά βοήθειας στους δοκιμαζόμενους Παλαιστινίους, ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που έθεσε σε εφαρμογή την «Αμάλθεια». Αλλά αν δεν υπήρχε έτοιμο το λεπτομερές και ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο της Κύπρου, ίσως να μη μιλούσαμε σήμερα για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο.

Ξεκάθαρα πρόκειται για μια προσωπική επιτυχία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, με την ενεργό συμβολή του ΥΠΕΞ και της ομάδας του, μια επιτυχία η οποία ασφαλώς αντανακλά ευρύτερα στην Κύπρο και αναδεικνύει τον κομβικό και γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.

Επιτέλους! Να και μια περίπτωση που η Κύπρος εμφανίζεται διεθνώς με επαίνους και θετικά σχόλια και όχι αρνητικές αναφορές για ξεπλύματα χρήματος, «χρυσά» διαβατήρια, Panama Papers και άλλες τάτσες.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η μικρή μας νήσος γίνεται γέφυρα με τη συμμετοχή πολλών χωρών, για να προσφερθεί η σωτήρια βοήθεια προς τους βασανισμένους ανθρώπους της Γάζας που πεθαίνουν από ασιτία, αρρώστιες και κακουχίες, σε ένα σκηνικό τρόμου που δημιουργούν οι απάνθρωπες και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο πολύνεκρες επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον αμάχων.

Οι συγκλονιστικές εικόνες που βλέπουμε κάθε βράδυ στις οθόνες μας, με τα σκελετωμένα Παλαιστινόπουλα, τα οποία θυμίζουν τα σκελετωμένα Εβραιόπουλα στη ναζιστική Γερμανία, με τα πλήθη των πεινασμένων να συνωστίζονται για να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί, υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο το πόσο σημαντική είναι η ανθρωπιστική πρωτοβουλία της χώρας μας, μιας χώρας που βίωσε και η ίδια τον θάνατο, την καταστροφή και τον ξεριζωμό, το τραγικό καλοκαίρι του 1974.

ΜΠΟΞΕΡ