Τράπεζες

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια - Εξακολουθεί να βλέπει 3 μειώσεις το 2024

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι εξακολουθούν να αναμένουν μείωσή τους κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του 2024, παρά την πιο δύσκολη πρόοδο που έχει επιτευχθεί προς τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για πληθωρισμό 2%. Την ίδια ώρα η Fed αναβάθμισε τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας στο 2,1%.

Στη νέα δήλωση πολιτικής της Fed περιγράφεται ότι ο πληθωρισμός παραμένει "αυξημένος" και οι επικαιροποιημένες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, θα αυξηθεί με ρυθμό 2,6% μέχρι το τέλος του έτους, έναντι 2,4% στις προβλέψεις που είχαν εκδοθεί τον Δεκέμβριο.

Παρόλα αυτά, 10 από τους 19 αξιωματούχους της Fed εξακολουθούν να βλέπουν το επιτόκιο πολιτικής να μειώνεται τουλάχιστον κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η μέση αυτή άποψη των αξιωματούχων τέθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο και διατηρήθηκε μέχρι σήμερα παρά τον πρόσφατο ποσοστό πληθωρισμού που ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Έντεκα αξιωματούχοι τον περασμένο Δεκέμβριο έβλεπαν για το 2024 τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας κάθε φορά, ενώ η νέα άποψη για τα επιτόκια συνοδεύτηκε από αναβαθμισμένες προοπτικές για την οικονομία.

Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται πλέον στο 2,1% για το έτος, έναντι μόλις 1,4% που προβλεπόταν τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα κλείσει το έτος στο 4%, χαμηλότερα από το 4,1% που αναμενόταν τον Δεκέμβριο και ελάχιστα υψηλότερο από το 3,9% που ήταν το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2024.

Η Fed ξεκίνησε έναν επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πριν από δύο χρόνια, ως απάντηση σε μια έξαρση του πληθωρισμού που τελικά θα έφτανε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, αλλά έχει διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 5,25%-5,50% από τον περασμένο Ιούλιο.

Ένα βασικό μέτρο, το μακροπρόθεσμο επιτόκιο πολιτικής, μετακινήθηκε υψηλότερα κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας, από 2,5% σε 2,6%, αντανακλώντας τις απόψεις ορισμένων αξιωματούχων της Fed ότι η οικονομία μπορεί να υποστηρίξει συνολικά υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον.

"Η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση της απασχόλησης παρέμεινε ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό", αναφέρει η Fed στην ομόφωνα εγκεκριμένη ανακοίνωσή της μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της.

Η δήλωση επανέλαβε επίσης ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναζητούν "μεγαλύτερη εμπιστοσύνη" στη συνεχή μείωση του πληθωρισμού προτού αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, γλώσσα που υιοθετήθηκε στη συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιανουαρίου και η οποία είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ μέχρι λίγο πριν από την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 14:30 μ.μ. EDT (18.30 GMT) για να αναπτύξει τη δήλωση πολιτικής και τις προβλέψεις.

ΚΥΠΕ