Κυπριακό

Ψευδαισθήσεις στο Κυπριακό και πολιτική ηγεσία ανεπίδεκτη μαθήσεως - Ψάχνουμε επανέναρξη συνομιλιών την ώρα που Τατάρ και Ερντογάν εντείνουν απειλές και προκλήσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Ναρκοθετούν τις προσπάθειες της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων οι Τούρκοι με τον Αντιπρόεδρο της χώρας να καλεί εκ νέου για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τον κατοχικό ηγέτη να φανερώνει τα τουρκικά σχέδια για πλήρη κατάληψη της Κύπρου, δηλώνοντας ότι το νησί είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας.  

Όλα αυτά ενώ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε σειρά επαφών στις Βρυξέλλες με το Κυπριακό και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην κορυφή της ατζέντας.  

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με κύριο θέμα στην ατζέντα το Κυπριακό όπως επίσης και ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο Γκουτέρες επανέλαβε κατά την συνάντηση ότι παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ.    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε και αυτός ότι είναι έτοιμος για επανέναρξη συνομιλιών.

Όπως καταλαβαίνουμε συζητήθηκαν επίσης τα αποτελέσματα των επαφών της κ. Ολγκίν στην Κύπρο αλλά και με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Οι προσπάθειες της Λευκωσίας, κινούνται εκτός από το πλαίσιο του ΟΗΕ και σε αυτό της Ε.Ε καθώς είναι η γνωστή πλέον η θέση για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό.

Για αυτό το σκοπό ο Πρόεδρος είχε συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επί τάπητος ήταν το ενδεχόμενο υιοθέτησης συμπερασμάτων για τα ευρωτουρκικά όπου να γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό ώστε να υπάρξει πρόοδος.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ και την ανάλυση του Δρ Γιάννου Χαραλαμπίδη: