Ειδήσεις

Σημαντικές αρχαιότητες έφερε στο φως το αντιπλημμυρικό έργο της Λεμεσού

Σημαντικός αριθμός αρχαίων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων ένα μοναδικό στο είδος του ζωόμορφο κύπελλο, εντοπίστηκαν σε συνολικά επτά αρχαίους τάφους, κατά τη διάρκεια του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου του ΣΑΛΑ, στο κέντρο της Λεμεσού.

Τα  αρχαιολογικά ευρήματα, που φυλάσσονται στις αποθήκες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, σε διάσκεψη Τύπου, στο Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Λεμεσού, από την αρχαιολογική λειτουργό, Κατερίνα Παπανικολάου.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΑΛΑ, Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, έκανε μια γενική αναφορά στο αντιπλημμυρικό έργο της Λεμεσού, που έχει ολοκληρωθεί, και σημείωσε ότι μέσω των εργασιών δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλυφθούν αρχαιότητες για την «πόλη κάτω από την πόλη».

Υπογράμμισε επίσης ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση των αρχαιοτήτων και την ανάδειξη τους με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, υποδεικνύοντας πως, μετά από διαβούλευση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, όλες οι εργασίες εκσκαφών σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, γίνονταν υπό την επίβλεψη αρχαιολόγου.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλόφτας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το χρονοδιάγραμμα του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου της Λεμεσού, λόγω ακριβώς του εντοπισμού των αρχαιοτήτων και ευχαρίστησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη συνεργασία, αλλά και το Δήμο Λεμεσού και την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού για τη βέλτιστη κυκλοφοριακή διαχείριση κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Λεπτομέρειες γύρω από τις αρχαιότητες που εντοπίστηκαν έδωσε η αρχαιολογική λειτουργός Κατερίνα Παπανικολάου, η οποία ανέφερε ότι στην περιοχή της «Τζαμούδας», στην οδό Βίκτωρος Ουγκό, εντοπίστηκαν πέντε μικροί λαξευτοί τάφοι, της Μέσης Εποχής του Χαλκού, που εκτός από ένα χάλκινο ξίφος δεν ανέδειξαν κάποια ιδιαίτερα ευρήματα.

Οι σημαντικότερες αρχαιότητες εντοπίστηκαν στην οδό Ελλάδος, όπου οι εκσκαφές έφεραν στο φως δυο λαξευτούς τάφους της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, με αριθμό ολοκληρωμένων σκελετών και άλλα κρανία και οστά.

Στον πρώτο τάφο, σύμφωνα με την κ. Παπανικολάου, εντοπίστηκαν 105 αντικείμενα, τα  περισσότερα από τα οποία ήταν κτερίσματα, με χαρακτηριστικά αγγεία της εποχής, ενώ εκτός από πήλινα, εντοπίστηκαν αγγεία από αλάβαστρο και ένα αγγείο από χλωρίτη.

«Σημαντικό εύρημα είναι επίσης ο σφραγιδο-κύλινδρος του τάφου, ο οποίος είναι φτιαγμένος από χλωρίτη και φέρει μια ανάγλυφη παράσταση στην περιφέρεια του, όπου διακρίνουμε φυτά, πουλιά, ψάρια και ερπετά», είπε και πρόσθεσε ότι εντοπίστηκαν επίσης χάντρες, που φορούσαν ως περιδέραια οι νεκροί, κατασκευασμένες από κορνεόλη, χλωρίτη και υαλόμαζα. 

Επιπρόσθετα, συνέχισε,  εντοπίστηκαν μεταλλικά αντικείμενα, όπως ένας χάλκινος σφηκωτήρας, που στερεώνει τα μαλλιά, ένα δακτυλίδι στο δάκτυλο του ποδιού νεκρού και μια περόνη –καρφίτσα, που χρησιμοποιείται για το στερέωμα των ενδυμάτων.

Βορειοανατολικότερα εντοπίστηκε ο δεύτερος τάφος, επίσης λαξευτός, με τρεις ολοκληρωμένους σκελετούς και οκτώ κρανία, ενώ εντός του βρέθηκαν πήλινα αγγεία με την χαρακτηριστική τεχνοτροπία της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, αλλά και δυο «θήλαστρα» (μπιμπερό) αφιερώματα σε κάποια βρέφη.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, βρέθηκαν κοχύλια και μεταλλικά αντικείμενα, όπως ξίφος, βραχιόλι και μια αργυρή και επίχρυση περόνη, ωστόσο σημαντικότερο εύρημα θεωρείται πήλινο ζωόμορφο κύπελλο με απεικόνιση κριαριού.

«Αποτελεί μοναδικό εύρημα χωρίς αντίστοιχο προηγούμενο ανάμεσα στα ζωόμορφα αγγεία της εποχής αυτής, που είναι τουλάχιστον γνωστά μέχρι σήμερα, και κατά πάσα πιθανότητα να είναι εισαγόμενο από την Ανατολή», είπε η Κατερίνα Παπανικολάου, κάνοντας λόγο για «μια εκπληκτική καλλιτεχνική δημιουργία, ένα αριστούργημα τέχνης και τεχνικής».

Το οστεολογικό υλικό των δυο τάφων έχει παραδοθεί στο Ινστιτούτο Κύπρου για μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ωστόσο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, διαπιστώνεται πως υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα σε παιδιά και ενήλικους νεαρής ηλικίας, χωρίς ωστόσο να εντοπίζεται κάποια μόνιμη πάθηση.

«Είναι εντυπωσιακό, ότι η υγεία των δοντιών των σκελετών που εντοπίστηκαν, είναι καλή έως εξαιρετική, με ελάχιστα ίχνη πλάκας ή τερηδόνας, γεγονός που δείχνει σωστή υγιεινή διατροφή», είπε η κ.Παπανικολάου, υποδεικνύοντας ότι οι νεκροί ανήκαν σε ανώτερη κοινωνική τάξη της περιοχής.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με την ολοκλήρωση της μελέτης του οστεολογικού υλικού και ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία.

ΚΥΠΕ