Διεθνή

Τι προσπάθησε να αποφύγει το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας πριν τις εκλογές

Οι πολιτικοί δεν ήθελαν αύξηση επιτοκίων

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια από 45% στο 50%, παρόλο που τον περασμένο μήνα είχε η ίδια ανακοινώσει ότι σταματά τις αυξήσεις.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ανέφερε μια «υψηλότερη από την αναμενόμενη» άνοδο του πληθωρισμού της χώρας σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, ο οποίος έφτασε σχεδόν το 70%. Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε αμέσως μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, καταγράφοντας πάνω από 1% άνοδο την ημέρα.

«Σε απάντηση στην επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, η επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο», ανέφερε η τράπεζα σήμερα. «Η αυστηρή νομισματική στάση θα διατηρηθεί έως ότου παρατηρηθεί σημαντική και διαρκής πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού».

Ο Timothy Ash, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, περιέγραψε την αύξηση ως μια εξαιρετικά θετική κίνηση.

«Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έστειλε δύο ισχυρά μηνύματα: α) είμαστε ανεξάρτητοι β) είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό», ανάρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Οι πολιτικοί δεν ήθελαν αύξηση επιτοκίων

Ο Τούρκος σχολιαστής Αλαατίν Ακτάς υποστήριξε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος βραχυπρόθεσμα για τη διατήρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας εκτός από την αύξηση των επιτοκίων. Η τουρκική κεντρική τράπεζα προσπαθούσε να ελέγξει την αγορά πουλώντας ξένο νόμισμα, αλλά δεν υπήρχε σημαντική ποσότητα ξένου νομίσματος στα αποθέματα. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες, η τουρκική κεντρική τράπεζα πούλησε 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να ελέγξει τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Για αυτό το λόγο η αύξηση των επιτοκίων σήμερα.

Οι πολιτικοί δεν ήθελαν αύξηση επιτοκίων 10 μόνο ημέρες μέχρι τις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, ήταν επιβεβλημένη για να αποτραπεί η αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών. «Για τον τουρκικό λαό, ο πιο σημαντικός δείκτης για το αν η οικονομία πηγαίνει καλά ή άσχημα είναι η συναλλαγματική ισοτιμία», λέει ο Ακτάς.

Ethnod.gr