Περιβάλλον

Υπ. Γεωργίας: Όχι σε ψεκασμούς μελισσοτοξικών σκευασμάτων στην ανθοφορία

Δεν επιτρέπονται οποιοιδήποτε ψεκασμοί μελισσοτοξικών σκευασμάτων στο στάδιο ανθοφορίας, αναφέρει το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της εκστρατείας διαφώτισης για την προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστών και ενόψει της ανθοφορίας των οπωροφόρων δέντρων, καθώς και της μεταφοράς μελισσιών κοντά σε δενδρώδεις ή άλλες καλλιέργειες.

Σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται ότι επιβάλλεται η προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος πριν από την εφαρμογή του, με στόχο την προστασία των μελισσών. Η μη τήρηση των οδηγιών αυτών αποτελεί παράβαση σύμφωνα με τον περί Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων Νόμο του 2011.

Πρόσθετα, σημειώνει ότι όλοι οι επαγγελματίες χρήστες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (γεωργοί, κηπουροί, εργαζόμενοι σε δήμους/κοινότητες κ.λπ.) υποχρεούνται πριν την έναρξη οποιουδήποτε ψεκασμού να ενημερώνουν τους δυνητικά επηρεαζόμενους μελισσοκόμους, ώστε να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα περιορισμού του κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι μελισσοκόμοι έχουν την υποχρέωση να αναγράφουν σε κάθε μελισσοκομείο το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση ή και το τηλέφωνό τους (προαιρετικά). Επίσης, στο πίσω μέρος της κάθε κυψέλης πρέπει να υπάρχει η ενδεδειγμένη σήμανση, όπως ορίστηκε από το Τμήμα Γεωργίας (Αρχικά Επαρχίας Λ, ΛΕ, ΛΑ, Π, Α – Αρ. Μελισσοκομικού Μητρώου – Αρ. Κυψέλης) για εύκολη αναγνώριση και ταυτοποίηση του κατόχου: π.χ. Λ – 155 – 10.

Στις περιπτώσεις που απαιτείται η απομάκρυνση του μελισσοκομείου για οποιονδήποτε λόγο από την περιοχή πρέπει να ενημερώνεται άμεσα το οικείο Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο για τη σχετική σήμανση που αναγράφεται στις κυψέλες ή στο μελισσοκομείο, προκειμένου να εντοπιστεί ο κάτοχος των κυψελών.

Για επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα παρακάτω τηλέφωνα. Για τον Κλάδος Προστασίας Φυτών και Μελισσοκομίας: 22408521, 22408530, για το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λευκωσίας: 22819704, για το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λεμεσού: 25803900, για το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Λάρνακας: 24202840, για το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Αμμοχώστου: 23812130, για το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πάφου: 26804601 και για το Επαρχιακό Γεωργικό Γραφείο Πιτσιλιάς: 25874031.

ΚΥΠΕ