Διεθνή

Μακελειό στη Μόσχα: Πάνω από 143 νεκροί σύμφωνα με τον νέο απολογισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη σύλληψη 11 ατόμων, τα 4 εκ των οποίων συμμετείχαν άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο «Crocus», έχουν προχωρήσει οι Αρχές της Μόσχας, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο επικεφαλής της FSB στο Κρεμλίνο και αναπαράγει το RIA Novosti.

Για τη σύλληψη των τρομοκρατών, ο αρχηγός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, Αλεξάντερ Μπορτνίκοβ έχει ενημερώσει σχετικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο διευθυντής της FSB ανέφερε στον Πούτιν για τη σύλληψη 11 ατόμων, μεταξύ τους και οι τέσσερις τρομοκράτες που συμμετείχαν άμεσα στην τρομοκρατική επίθεση», ανέφερε το προεδρικό γραφείο, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό συνεργών των τρομοκρατών.

Στoυς 143 οι νεκροί

Το δικό της «Μπατακλάν» βιώνει από χθες η Ρωσία όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο συναυλιακό χώρο «Crocus City Hall» του Κρασνογκόρσκ κοντά στη Μόσχα και εκτέλεσαν εν ψυχρώ - σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας - 143 άτομα, με «τον αριθμό των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί».

Ο υπουργός Υγείας της Ρωσίας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε τα ξημερώματα ότι 107 άνθρωποι νοσηλεύονται -πέντε από αυτούς είναι παιδιά. Οι μουσικοί του συγκροτήματος Picnic δεν τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Γιούρι Τσερνισέφσκι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες της επίθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το χρονικό

Ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο κατάμεστο Crocus City Hall – μια αίθουσα συναυλιών στο Κρασνογκόρσκ, βορειοδυτικά της Μόσχας – και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, σκορπώντας τον θάνατο. Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε ταχύτατα στο κτίριο.

Ένας μουσικός παραγωγός που βρισκόταν στα καμαρίνια, αφηγήθηκε ότι «λίγο πριν από την έναρξη» της συναυλίας, ακούστηκαν πυροβολισμοί και κραυγές και είδε πανικόβλητους θεατές που έτρεξαν να βγουν έξω.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram καταγράφονται στιγμιότυπα από την εισβολή των ενόπλων, πυροβολισμοί στο αμφιθέατρο, θεατές να αναζητούν καταφύγιο πίσω από τα καθίσματα και άλλους να σπεύδουν προς την έξοδο.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από αρκετές ώρες και αφότου τμήμα της οροφής κατέρρευσε.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στους τραυματίες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλοί ξένοι ηγέτες καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον διαθέτει πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση. Υπενθύμισαν εξάλλου ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Ρωσία για την τρομοκρατική απειλή.

Τρία παιδιά βρίσκονται μεταξύ των νεκρών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA

Τρία παιδιά βρίσκονται μεταξύ των ανθρώπων στους οποίους στοίχισε τη ζωή η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, μετέδωσε το RIA.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την πληροφορία αυτή επικαλούμενο το περιφερειακό υπουργείο Υγείας.

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 115 τραυματίστηκαν από τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα περίχωρα της Μόσχας, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΥΠΕΞ: Καμία αναφορά για Κύπριους ανάμεσα στα θύματα στη Μόσχα

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής Κύπριοι μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών από την τρομοκρατική επίθεση στον συναυλιακό χώρο σε προάστιο της Μόσχας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Θεόδωρος Γκότσης, εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ. Η Πρεσβεία της Κύπρου στην Μόσχα βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες ρωσικές αρχές, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι στις 8 Μάρτιου η Πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα είχε αναρτήσει στην πλατφόρμα Χ μήνυμα που ανέφερε ότι λόγω πληροφοριών ΜΜΕ περί κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων σε χώρους μαζικών συγκεντρώσεων στη Μόσχα, καλεί τους Κύπριους πολίτες που βρίσκονται στη ρωσική πρωτεύουσα ν’ αποφεύγουν πολυσύχναστους χώρους και χώρους συγκεντρώσεων και να παρακολουθούν σχετικές ανακοινώσεις των ρωσικών αρχών.

«Στον θάνατο η Μόσχα θα απαντήσει με θάνατο»

Ενώ ακόμη ο κόσμος παραμένει σοκαρισμένος από την αγριότητα της επίθεσης των τζιχαντιστών στον συναυλιακό χώρο στη Μόσχα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, η προσοχή πέφτει πλέον στο Κρεμλίνο και πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα αντιδράσει. Τα πρώτα σημάδια - ήταν εμφανές - πως εμπεριείχαν οργή, αφού ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ αφενός ξεκαθάρισε πως στον θάνατο η Μόσχα θα απαντήσει με θάνατο, ενώ δεν παρέλειψε -πριν γίνει γνωστή η ταυτότητα των δραστών- πως εάν κρύβεται η Ουκρανία από πίσω, θα την αφανίσουν.

*Η είδηση ανανεώνεται