Εκλογές 2024

DEBATΕ: Γιάννης Αρμεύτης Vs Νίκος Νικολαΐδης - Οι προτεραιότητές τους για τη Λεμεσό

Οι δύο βασικοί διεκδικητές της Δημαρχίας Λεμεσού ανοίγουν τα χαρτιά τους στη «Σ»

Τις προτεραιότητές τους για την πόλη της Λεμεσού, σε περίπτωση που τους επιλέξει ο λαός στις επερχόμενες εκλογές, παρέθεσαν Γιάννης Αρμεύτης και Νίκος Νικολαΐδης.

Η «Σημερινή» έθεσε στους δύο βασικούς υποψηφίους για τη Δημαρχία της Λεμεσού τρία κοινά ερωτήματα, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν στους πολίτες τι ήταν αυτό που του ώθησε να διεκδικήσουν τη θέση, τις προτεραιότητες και το όραμά τους. Καταθέτουν, επίσης, εμπεριστατωμένες απόψεις και εισηγήσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Γιάννης Αρμεύτης ανέφερε ότι αυτό που τον ώθησε να θέσει υποψηφιότητα είναι ο «κοινός βηματισμός» με τους συμπολίτες του. Για τον ίδιο, προτεραιότητα αποτελεί η Λεμεσός να καταστεί μια πόλη με προσιτή στέγη, φιλόξενη για τους νέους της. Όσον αφορά τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Γιάννης Αρμεύτης θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια διαδικασία εξελικτική. Σημειώνει, επίσης, ότι η μεταρρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εάν εφαρμοστεί σωστά, με άμεσες παρεμβάσεις όταν προκύπτουν ζητήματα, θα ωφελήσει τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την υποψηφιότητα του Γιάννη Αρμεύτη στηρίζουν μέχρι στιγμής ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Βολτ.

Με τη σειρά του ο Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος εξασφάλισε τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποφάσισε να θέσει τον εαυτό του στην κρίση των δημοτών, γιατί, όπως αναφέρει, πιστεύει ακράδαντα πως μια δεύτερη θητεία θα είναι επωφελής για τη Λεμεσό.

Oι δύο βασικοί στόχοι που έθεσε για τη Λεμεσό είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται πολυεπίπεδα τα επόμενα χρόνια και παράλληλα να συνεχίσει την πορεία αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Επεσήμανε ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και πως υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν και να διευθετηθούν. Τόνισε όμως ότι, παρά τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις της, η μεταρρύθμιση μπορεί να λειτουργήσει θετικά αν υλοποιηθούν οι απαραίτητες διορθωτικές ρυθμίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Σ» θα δώσει την ευκαιρία σε επόμενες εκδόσεις και σε υποψηφίους άλλων μεγάλων δήμων να παρουσιάσουν τις προτάσεις και θέσεις τους.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

  1. Γιατί πήρατε την απόφαση να διεκδικήσετε τη Δημαρχία της Λεμεσού στις επερχόμενες εκλογές;
  2. Τι οραματίζεστε για τη Λεμεσό; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
  3. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει η γενική παραδοχή απ’ όλους τους εμπλεκομένους ότι στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις. Εσείς ποια κενά εντοπίζετε και ποιες λύσεις εισηγείστε;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΜΕΥΤΗΣ

24.3 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΜΕΥΤΗΣ.jpg

«Να αλλάξουμε τη Λεμεσό των δύο ταχυτήτων και της άναρχης ανάπτυξης»

1. Είχα εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα τον Ιούλιο του 2021, ωστόσο οι δημοτικές εκλογές αναβλήθηκαν λόγω της μεταρρύθμισης. Ο κοινός βηματισμός με αρκετούς φίλους και συμπολίτες, η ενθάρρυνση και η εμπιστοσύνη τους με ώθησαν να λάβω την απόφαση να διεκδικήσω τη Δημαρχία Λεμεσού. Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ιδρύσαμε την Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό», μιαν ανεξάρτητη και δραστήρια ομάδα πολιτών, που πλέον έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε τομείς όπως η βιώσιμη κινητικότητα, η κοινωνική συνοχή και η προσιτή στέγη, η ευημερία των ζώων, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Μέσα από το επάγγελμά μου, αυτό του αρχιτέκτονα, αλλά και λόγω της πρότερης εμπλοκής μου στα κοινά ως δημοτικός σύμβουλος για δέκα χρόνια, πιστεύω ότι διαθέτω τη γνώση αλλά και την εμπειρία που απαιτείται για να πάρουμε τη Λεμεσό εκεί που αξίζει και δικαιούται. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να μπει ένα τέρμα στη στασιμότητα και να ξαναβάλουμε τον πήχη εκεί που πραγματικά δικαιούμαστε ως Λεμεσιανοί.

2. Το όραμά μας είναι απλό, συγκεκριμένο και ρεαλιστικό. Διεκδικούμε μια πόλη για όλους. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη Λεμεσό των δύο ταχυτήτων και της άναρχης ανάπτυξης. Επιδίωξή μας είναι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής σε όλη την επικράτεια της πόλης. Γι’ αυτό θέλουμε μια πόλη με προσιτή στέγη, φιλόξενη για τους νέους της. Μια πόλη που να γνοιάζεται για τους νέους της, που σήμερα μεταναστεύουν ή δεν μπορούν να φύγουν από το πατρικό τους λόγω του υψηλού κόστους ζωής και της ακρίβειας. Θέλουμε μια πόλη που να μην είναι βρόμικη, μια πόλη χωρίς κυκλοφοριακή συμφόρηση. Με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα ξανά, σύγχρονους χώρους άθλησης, μοντέρνες υποδομές, ζωντανό κέντρο. Μια Λεμεσό περήφανη, με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Δήμος Λεμεσού θα είναι ο φορέας υλοποίησης αυτού του οράματος. Χρειαζόμαστε έναν Δήμο δυναμικό και δραστήριο. Αποτελεσματικό, διεκδικητικό στην άντληση κονδυλίων και οικονομικά νοικοκυρεμένο. Έναν δήμο που να αναπτύσσει τη δράση του με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Θέλουμε έναν Δήμο αλληλεγγύης. Με προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, κοινωνικά ευαίσθητο και ανθρώπινο, που να αγκαλιάζει τους δημότες του και να έχει τις πόρτες του ανοικτές. Με έναν Δήμαρχο που θα είναι έξω στον κόσμο, δίπλα στους δημότες για να πιάνει τον παλμό της πόλης και όχι πίσω από το γραφείο του. Έχουμε ανάγκη έναν Δήμο που να εξυπηρετεί με ταχύτητα τους δημότες του. Προπαντός, χρειαζόμαστε έναν Δήμο που να ξεκινά και να τελειώνει έγκαιρα τα έργα που αναλαμβάνει. Διότι καθυστέρηση γνωρίζουμε τι σημαίνει: Ταλαιπωρία, απώλεια εσόδων, δυσφορία, στασιμότητα.

3. Παρακολουθώ τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο σε ένα γενικότερο πλαίσιο θεωρώ ότι η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια διαδικασία εξελικτική. Στην πράξη, κατά την εφαρμογή της δηλαδή, είναι φυσιολογικό θεωρώ να προκύψουν προβλήματα. Αυτό ισχύει σε κάθε αλλαγή, πόσω μάλλον τέτοιας έκτασης. Όμως, οι αλλαγές δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκουμε λύσεις στα ζητήματα που θα προκύπτουν. Πιστεύω πως η μεταρρύθμιση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εάν εφαρμοστεί σωστά, με άμεσες παρεμβάσεις όταν προκύπτουν ζητήματα, θα ωφελήσει τους πολίτες. Απ’ εκεί και πέρα, η καλή και παραγωγική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Κοινός στόχος εξάλλου είναι η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, η οικονομική τους βιωσιμότητα, η συμβολή τους στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

24.3 ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ .jpg

«Η Λεμεσός πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται πολυεπίπεδα»

1. Αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των συνδημοτών μου για μια δεύτερη θητεία, γιατί πιστεύω ακράδαντα πως αυτή θα είναι επωφελής για την πόλη μας. Θεωρώ πως σε αυτή μου την προσπάθεια έχω την απαιτούμενη στήριξη από τους συμπολίτες μου, οι οποίοι έχουν μπροστά τους ως απτό δείγμα γραφής της Δημαρχίας μας τα δεκάδες έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, με γνώμονα την προστασία της Λεμεσού και τη φροντίδα των ανθρώπων της. Έργα όπως η ισχυρή αντιπλημμυρική προστασία της Λεμεσού μετά από δεκαετίες απραξίας, τα έργα αναβάθμισης σε ξεχασμένες συνοικίες της πόλης, το πιο σύγχρονο κέντρο της Κύπρου για αντιμετώπιση της αστεγίας, η προώθηση του μεγαλύτερου έργου που έγινε ποτέ από δημοτική Αρχή για τη δημιουργία 600 κατοικιών προσιτής στέγης (σε συνεργασία με τον ΚΟΑΓ), τα δεκάδες έργα βιώσιμης ανάπτυξης, τα νέα πάρκα, οι νέες αθλητικές υποδομές, η εισαγωγή νέων πολιτιστικών θεσμών και άλλα πολλά.

Παράλληλα, αμέσως μετά τις εκλογές, θα χρειαστεί σκληρή και μεθοδική δουλειά για την ομαλή εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη δημιουργία ενός νέου, πιο ισχυρού, Δήμου. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή των μεγάλων αλλαγών και των μεγάλων στόχων, η πόλη μας έχει ανάγκη από μια ηγεσία με όραμα, σταθερότητα, γνώσεις, εμπειρία και χρηστή διοίκηση, ώστε να σχεδιαστεί με ασφάλεια ένα μέλλον προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας για τους δημότες. Αυτό το είδος της ηγεσίας μπορώ και θέλω να συνεχίσω να προσφέρω στους συνδημότες μου.

2. Η Λεμεσός απέδειξε διαχρονικά πως είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες, η αξιοποίηση των οποίων είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε δημοτική Αρχή. Δεν είναι τυχαίο που η πόλη μας αποτελεί και τoν κύριο αιμοδότη της οικονομίας της Κύπρου, με τομείς παγκόσμιας αναγνώρισης, όπως η Ναυτιλία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αλλά και με νέους ανερχόμενους τομείς όπως οι τεχνολογίες πληροφορικής και ψηφιακών υπηρεσιών. Η Λεμεσός πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται πολυεπίπεδα και τα επόμενα χρόνια και παράλληλα να συνεχίσει την πορεία αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί μας στόχοι. Παράλληλα, η μεγαλύτερη πρόκληση και ευκαιρία που έχει μπροστά της σήμερα η Λεμεσός είναι η Αποστολή Πόλεων 2030, το πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μιας πρωτοπόρου ομάδας 100 πόλεων της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες είναι η Λεμεσός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει επίσημα τη στρατηγική μας και τον κατάλογο από πέραν των 300 έργων συνολικού προϋπολογισμού πέραν του €1 δις, με βάση τον οποίο θα διεκδικήσουμε μέχρι το 2030 χρηματοδότηση από διάφορες πηγές. Πρόκειται για ένα πολύπλευρο πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια, που θα μετατρέψει την πόλη μας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη μέσα από δεκάδες νέα έργα. Αυτό είναι το μέλλον της Λεμεσού!

3. Η υλοποίηση της Μεταρρύθμισης βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν και να διευθετηθούν με εκτελεστικές αποφάσεις ή νομοθετικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μεταβατικές ρυθμίσεις, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η μεγάλη αλλαγή που θα επέλθει. Θα πρέπει να είναι αναμενόμενες κάποιες πρώτες δυσκολίες. Μακροπρόθεσμα, όμως, παρά τις ελλείψεις και τις στρεβλώσεις της, η μεταρρύθμιση μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, νοουμένου ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα επιδείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση και να έχουν την εμπειρία να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθωτικές ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν. Στο τέλος της ημέρας, η Μεταρρύθμιση θα κριθεί από το πόσο αποτελεσματικότεροι θα γίνουν οι δήμοι και οι κοινότητες στην εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη.