Αναλύσεις

Μονή Αββακούμ: Τρέχουν και δεν φτάνουν οι διωκτικές Αρχές

Μελετάται υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης – Την Τετάρτη τα σπουδαία με τους δύο Αρχιμανδρίτες ενώπιον της Συνόδου – Μετά το Πάσχα η απόφαση

Σε σενάριο ταινίας εξελίσσεται το σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ, με τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται για το θέμα να προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας. Ωστόσο, Αστυνομία και Ιερά Σύνοδος τηρούν στάση σιγής.

Τόσο οι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν από τη Νομική Υπηρεσία όσο και η Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου συνεχίζουν τις έρευνες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαδικασία.

Το πρωί της Πέμπτης (21/3) η Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου συνήλθε στην Αρχιεπισκοπή για συντονισμό των επόμενων ενεργειών της στην εν εξελίξει ανακριτική διαδικασία.

Μεταξύ άλλων αποφάσισαν όπως προχωρήσουν απρόσκοπτα τις έρευνες, χωρίς να δίνουν την παραμικρή πληροφόρηση στο χριστεπώνυμο πλήρωμα για την πορεία τους. Ο πατήρ Ελευθέριος, μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής, ανέφερε ότι «καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας δεν θα προβαίνουμε σε οποιεσδήποτε δηλώσεις επί της ουσίας της υπόθεσης».

Όπως ανέφερε στη «Σημερινή» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, η έρευνα από τις ανακριτές Αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη και διεξάγεται με εντατικούς ρυθμούς. Παράλληλα, επισήμανε ότι το οπτικοακουστικό υλικό που λήφθηκε από τη Μονή Οσίου Αββακούμ μελετάται, όπως και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο έχουν στα χέρια τους.

Εν τω μεταξύ, αντιμέτωπος με καταγγελία πιθανής διάπραξης σοβαρού ποινικού αδικήματος για σεξουαλική παρενόχληση, βρίσκεται ο Ηγούμενος της Μονής Οσίου Αββακούμ.

Τα τρία ανοικτά μέτωπα της Αστυνομίας

Μεγάλο όγκο τεκμηρίων συγκέντρωσε μέχρι στιγμής η Αστυνομία, με τις έρευνες να επεκτείνονται σε τρία μέτωπα. Την ίδια ώρα που η Αστυνομία δέχεται επικρίσεις ότι καθυστέρησε να διεξαγάγει έρευνα, οι ανακριτικές ομάδες συνεχίζουν τον αγώνα δρόμου, ώστε σύντομα να έχουν σχηματίσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα γύρω από τις υποθέσεις που προκύπτουν αλλά και για τα όσα εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της 5ης Μαρτίου.

Η Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος διερευνά το ζήτημα με τα χρήματα που έφταναν στη Μονή Οσίου Αββακούμ από διάφορες πηγές. Οι ανακριτές, μέσα από στοιχεία και καταθέσεις που κατέχουν, προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσον οι €800.000 στο ένα χρηματοκιβώτιο της Μονής είναι μόνο η άκρη του νήματος.

Από την άλλη, η Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων έχει ενώπιόν της δύο άλλες διαστάσεις του σκανδάλου. Η πρώτη αφορά καταγγελία κατά μοναχού της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, που υποβλήθηκε στην Αστυνομία.

Συγκεκριμένα, ενώπιον των Αρχών υπάρχει καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από μοναχό σε άτομο που είχε κάποια σχέση παλαιότερα με τη Μονή. Για το εν λόγω περιστατικό κατέθεσε ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Υποθέσεων Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μίλησε με τον νεαρό, αφού του γνωστοποιήθηκε η υπόθεση από μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ο καταγγέλλων ανέφερε στην Αστυνομία την επικοινωνία που είχε μαζί του, με αποτέλεσμα να κληθεί από τους ανακριτές για να καταθέσει.

«Ναι, έχω καταθέσει για την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης, γιατί σε κάποια φάση έγινα κοινωνός. Δεν ήταν κάτι που έγινε και τέλειωσε. Θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά ότι ο παραπονούμενος υπέπεσε σε αντιφάσεις», είπε.

Αποκάλυψε ότι «η παρενόχληση δεν ήταν μία φορά, δεν ήταν κάτι που έγινε και τέλειωσε, ενώ οι υποθέσεις έγιναν την προηγούμενη τριετία».

Η δεύτερη διάσταση που εξετάζεται στην υποδιεύθυνση διαχείρισης ευάλωτων προσώπων αφορά στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε από την εκπομπή του «Σίγμα», «Πρωτοσέλιδο» και δείχνει τον έναν από τους μοναχούς να κτυπά μια γυναίκα. Αν και η γυναίκα που φαίνεται να δέχεται την επίθεση κατέθεσε πως δεν έχει παράπονο, οι ανακριτές συνεχίζουν τη λήψη καταθέσεων.

Επιπλέον ομάδα ποινικών ανακριτών διερευνούν την πιθανή παρουσία αστυνομικών εκτός καθήκοντος την 5η Μαρτίου στη Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής αλλά και στην Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ.

Αιτήθηκαν ακρόασης ενώπιον της Ανακριτικής οι δύο μοναχοί

Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη Μονή Οσίου Αββακούμ, με την Ανακριτή Επιτροπή που διόρισε το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο να τηρεί σιγήν ιχθύος.

Το εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο απαρτίζουν ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος και ο Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος.

Εκκλησιαστική πηγή ανέφερε στη «Σημερινή» ότι οι δύο εν αργία μοναχοί δεν παρουσιάστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη (21/3) ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής λόγω του μεγάλου όγκου του υλικού.

Όπως εξήγησε, αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι δύο μοναχοί, καθώς οι ίδιοι αιτήθηκαν ακρόασης, ούτως ώστε να ακουστεί και η δική τους πλευρά. Τα βλέμματα, λοιπόν, στρέφονται σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι θα ισχυριστούν. Τα σενάρια πάντως είναι δύο: ή θα ζητήσουν συγχώρεση, ή θα επιμείνουν στη έση τους πως πρόκειται για σκευωρία εναντίον τους και θα κατηγορήσουν τον Μητροπολίτη Ησαΐα.

Μετά το Πάσχα η απόφαση

Η ίδια πηγή ανέφερε στη «Σ» ότι την περασμένη Πέμπτη η Ανακριτική Επιτροπή συζήτησε το πώς θα μεθοδευτούν οι εργασίες με επίκεντρο την ανάκριση των μοναχών. Επίσης, συζητήθηκε και το πώς θα πορευτούν στη συνέχεια.

Αμέσως μετά την κατάθεση των δύο εν αργία Αρχιμανδριτών σειρά θα έχουν και οι υπόλοιποι μοναχοί της Μονής, που θα κληθούν να μιλήσουν ως μάρτυρες ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής.

Αν και αρχικά η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολογιζόταν πριν από το Πάσχα, ωστόσο, όπως είπε, σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, καθώς η έρευνα που πραγματοποιείται είναι ενδελεχής και προκύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν το Συνοδικό Δικαστήριο θα επηρεαστεί από την απόφαση των ποινικών ανακριτών, είπε ότι «το εξαμελές συνοδικό θα πάρει την απόφασή του με βάση το πόρισμα που θα δοθεί από την Ανακριτική Επιτροπή. Στον βαθμό που θα στοιχειοθετείται κάτι ποινικά θα επηρεάζεται και το Συνοδικό Δικαστήριο», ανέφερε.

Όπως διευκρίνισε, αν δεν προκύψει κάποιο άλλο στοιχείο, μετά και από την κατάθεση των δύο μοναχών, θα προβούν στην κατάρτιση πορίσματος, το οποίο θα υποβληθεί ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, για τη λήψη απόφασης.

Η απόφαση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα αφορά καθαίρεση και όχι αφορισμό, καθώς αφορισμός μελετάται σε περίπτωση που οι κατηγορούμενοι είναι Μητροπολίτες.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος φαίνεται αποφασισμένος να κλείσει με κάθαρση η υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ.

Αναζητούσαν τρία εκατομμύρια ευρώ για επέκταση του ναού

Με το αιτιολογικό της επέκτασης του ναού, το 2020 η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών αίτηση, που προέβλεπε τρία εκατομμύρια ευρώ.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σωματείων του Υπουργείου Εσωτερικών, Αναστασία Καμένου, μιλώντας στον Alpha, ανέφερε ότι η αίτηση της μοναστικής αδελφότητας εγκρίθηκε το 2021 και προέβλεπε τη διενέργεια του εράνου με κουπόνια. Η Μονή, μεταξύ άλλων, προσκόμισε πιστοποιητικά από τη Μητρόπολη Ταμασσού και Ορεινής, που έκαναν λόγο για Ησυχαστήριο, ενώ περιγράφονταν οι οικονομικές ανάγκες για τη διενέργεια εράνου. Με την ολοκλήρωση του εράνου, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε τον οικονομικό απολογισμό, ο οποίος δεν κατατέθηκε ποτέ, παρά το γεγονός ότι απεστάλησαν οκτώ υπενθυμητικές επιστολές.

Το 2023 υποβλήθηκε τρίτη αίτηση για διενέργεια εράνου και η Μονή προσκόμισε αποδείξεις, τιμολόγια και παραστατικά τραπεζών, με τα οποία διαφαίνεται η κατάθεση χρηματικών ποσών, που φτάνουν τις €85.000. H κ. Καμένου ανέφερε ότι το 2022 η Αρχή Αδειοδότησης Εράνων προχώρησε στη θέσπιση νέων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων ήταν το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού σε τράπεζα είτε από φυσικό είτε από νομικό πρόσωπο. Συμπλήρωσε ότι ήδη η Διεύθυνση Σωματείων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει αποστείλει στην Υποδιεύθυνση Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος όλα τα στοιχεία αναφορικά με τον έρανο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ.