Αναλύσεις

Σβήνει τις ψευδαισθήσεις ο Ερντογάν

Ενώ η Ολγκίν ψάχνει για κοινό έδαφος μεταξύ δύο ισότιμων συντιστώντων κρατών και δύο χωριστών κρατών, ο Σουλτάνος πάει ένα βήμα παρακάτω και θέλει πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, έσβησε τις ψευδαισθήσεις των Αθηνών και της Λευκωσίας, οι οποίες τον ήθελαν να είναι έτοιμος για λύση συνδιαλλαγής και έντιμου συμβιβασμού είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο.

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σε νεαρούς αξιωματικούς της χώρας του, η Τουρκία θα μπορούσε να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο το 1974, αλλά η τότε κυβέρνηση Ετζεβίτ δεν το έπραξε καθότι υπέκυψε σε εξωτερικές πιέσεις. Δεν έκρυψε ούτε ο ίδιος, ούτε οι Υπουργοί του, όπως των Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, οι οποίοι πήραν τη σκυτάλη από τον κ. Ερντογάν και προέβησαν σε νέες τοποθετήσεις με τις οποίες μας υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία εξαπλώνεται πέραν των συνόρων της και ότι αταλάντευτος στόχος παραμένει η πλήρης τουρκοποίηση της Κύπρου.

Από το κάδρο δεν θα μπορούσε να λείπει ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Κύπρος ανήκε στους Οθωμανούς, πέρασε στους Βρετανούς, αλλά πάντα παραμένει τουρκικής ιδιοκτησίας.

Όλα μάλιστα αυτά λέγονται τη στιγμή κατά την οποία:

Πρώτον, η Αθήνα επενδύει σε έναν ελλαδοτουρκικό διάλογο για επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο και αλλού. Με τις δηλώσεις τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι χαλούν το «καλό κλίμα», το οποίο οι συνεργάτες του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καλλιεργούν επί τη βάσει ευσεβοποθισμών.

Δεύτερον, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ Ολγκίν Κουεγιάρ καταβάλλει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά. Οι Τούρκοι, βεβαίως, αφού εξασφάλισαν ήδη την παλαιότερη θέση τους περί δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα, τώρα θέτουν επί τάπητος τη λύση των δύο κρατών με ισότιμη κυριαρχία, υποσχόμενοι μάλιστα ότι μπορούν να βρουν συμβιβασμό στην πρακτική εφαρμογή μιας συνομοσπονδίας κρατών.

Τρίτον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντιόταν στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο εξέφρασε την πρόθεσή του για επίλυση του Κυπριακού εντός του δικού του πλαισίου, το οποίο όμως οι Τούρκοι χρησιμοποιούν για να υποστηρίζουν διχοτομικές διευθετήσεις στο πρόβλημα.

Ενώ λοιπόν ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει την πάγια τουρκική πολιτική περί της τουρκοποίησης ολόκληρης της Κύπρου, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία αρνούνται να τον πιστέψουν. Είναι σαφής ο κίνδυνος νέων αδιεξόδων που εδραιώνουν τη διχοτόμηση. Από την μέχρι τώρα διαδικασία στο Κυπριακό μόνο τα δύο κράτη παραμένουν ως νέος μπελάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, από τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται ν’ απαλλαγεί. Χωρίς βεβαίως μέχρι στιγμής να εξηγήσει πώς θα το επιτύχει, όταν η κ. Ολγκίν δεν έχει βάλει κόφτη στην τουρκική πλευρά, η οποία μπορεί να διεκδικεί ό,τι θέλει εκτός των πλαισίων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και χωρίς όρια.

Απόδειξη της επεκτατικής βουλιμίας του Ερντογάν

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) αναφέρει πως «οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για την Κύπρο αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την επεκτατική βουλιμία και τη στρατηγική της Τουρκίας, με βάση το σχέδιο του Νιχάτ Ερίμ το 1956, για την ανάκτηση της Κύπρου. Έκτοτε πάγιος στρατηγικός της στόχος είναι ο πλήρης έλεγχος ή/και η ανακατάληψη ολόκληρης της Κύπρου».

«Εάν εμείς, Κύπρος και Ελλάδα, δεν ανατρέψουμε ριζικά τους σχεδιασμούς αυτούς, ανοίγουμε τον δρόμο στην Τουρκία, να καταστεί η αδιαμφισβήτητη περιφερειακή δύναμη, που θα ελέγχει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με την Ελλάδα φτωχό συγγενή και αδύναμο δορυφόρο της. Ο Ερντογάν, με απροκάλυπτο και ανιστόρητο θράσος, δηλώνει ότι αν οι τότε προκάτοχοί του το 1974 πίεζαν λίγο περισσότερο, ο τουρκικός στρατός θα καταλάμβανε ολόκληρη την Κύπρο. Έτσι θα είχε επιτευχθεί ο στόχος της Τουρκίας, η οποία σήμερα ανενόχλητη θα προχωρούσε στην υλοποίηση του οράματός του για τη ‘‘Γαλάζια Πατρίδα’’, καταλαμβάνοντας πλήθος ελληνικών νησιών και συρρικνώνοντας την εδαφική και θαλάσσια κυριαρχία της Ελλάδας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στις διεθνείς και διακρατικές σχέσεις», προσθέτει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος της ΟΚΟΕ Γιώργος Συλλούρης και ο Γενικός Γραμματέας Λευτέρης Κωνσταντινίδης.

Στην παρούσα φάση, συνεχίζουν, «η Τουρκία με ήπια και ύπουλη μεθοδικότητα και περισσή υποκρισία, φροντίζει να δείξει στους Αμερικανούς και ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους μας ότι έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις της με την Ελλάδα, ώστε να τους πείσει να άρουν τους περιορισμούς για την προμήθεια και χρήση των μαχητικών αεροπλάνων F-16 και F-35, που της είναι αναγκαία, για να αποκτήσει την υπεροχή στον αέρα, έναντι της Ελλάδας. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αν η ελληνική Κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη σε μια διπολική επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, η οποία όχι μόνο διατηρεί ανέπαφες αλλά και εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της ή θα αντιδράσει και με ποιους πρακτικούς τρόπους».

«Δεν θα δεχθούμε να επαναληφθεί η ρήση “Η Κύπρος κείται μακράν”»

Θεωρούν, όπως σημειώνουν, αδιανόητο στην προγραμματισμένη προσεχή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο να μην είναι στην ατζέντα τους ως θέμα το Κυπριακό. Διερωτώνται, μάλιστα, εάν ο Πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να συνδιαλέγεται με τον ηγέτη της κατοχικής Τουρκίας ως «φίλος», παραγνωρίζοντας ότι το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέχεται παράνομα για 50 χρόνια.

Η Ελλάδα, τονίζουν, «οφείλει να προετοιμάζεται και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε σε βάθος χρόνου να αναγκάσει την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και να εγκαταλείψει τον θανάσιμο πολιτισμικό εναγκαλισμό δήθεν ‘‘προστασίας’’ της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

«Η χούντα των Αθηνών, ερήμην του ελληνικού λαού και υπακούοντας τις εντολές ξένων κέντρων, σχεδίασε και εκτέλεσε το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης Κυβέρνησης της Κύπρου, που έδωσε το πρόσχημα και την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974. Η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και η μεθόδευση αναβάθμισης του υποτελούς κατοχικού καθεστώτος αποτελούν διαρκείς μονομερείς παραβιάσεις της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συμμαχίας από την Τουρκία. Η Ελλάδα, ως μία από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις “είχε και έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να επέμβει συλλογικά ή μονομερώς, με σκοπό την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης”. Χάριν μάλιστα της ιστορικής μνήμης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1974, οικοδομήθηκε στα ερείπια της κυπριακής τραγωδίας».

«Εμείς δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε τους αρμόδιους για τον σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής Κύπρου και Ελλάδας. Όμως δεν θα δεχθούμε να επαναληφθεί η ρήση “Η Κύπρος κείται μακράν”, γιατί παρόμοιες νοοτροπίες και πρακτικές θα οδηγήσουν τον Ελληνισμό στον όλεθρο και σε νέες εθνικές τραγωδίες, πολλώ δε μάλλον αυτήν τη φορά υπό το ένδυμα της φερόμενης “εξομάλυνσης σχέσεων και των διακηρύξεων φιλίας”!!! Αναμένουμε, ελπίζουμε και ευχόμαστε οι σκέψεις αυτές να συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στην συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη», καταλήγει η ανακοίνωση.