Αναλύσεις

Να φοβάσαι τα συγχαρητήρια του Μπάιντεν και του ιερατείου των Βρυξελλών

Η ονομαζόμενη «Αμάλθεια», ο θαλάσσιος διάδρομος που μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια, μπορεί να προλάβει να σώσει από τον λιμό μερικές εκατοντάδες παιδιά, αλλά από τις βόμβες δεν πρόκειται να ξεφύγουν χιλιάδες

Πανευτυχής και ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά τα συγχαρητήρια που απέσπασε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την έναρξη του θαλάσσιου διαδρόμου με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, οι οποίοι λιμοκτονούν και δολοφονούνται από τους ανελέητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια θα ήταν πιο ειλικρινής εάν συνοδευόταν από την κυπριακή κυβέρνηση με καταδίκη των ισραηλινών βομβαρδισμών και με μια αυστηρή σύσταση προς τον αιμοσταγή Νετανιάχου να τερματίσει αυτό το λουτρό αίματος. Καμιά καταδίκη, καμιά διαμαρτυρία. Ούτε καν μια αμυδρή ευαισθησία ότι δίπλα μας σκοτώνονται χιλιάδες παιδιά και άμαχοι. Για τις μανάδες που βλέπουν τα παιδιά τους να πεθαίνουν από την πείνα. Αυτές τις άγιες γυναίκες που μας θυμίζουν τις Μεσολογγίτισσες στους στίχους του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού: «Λαλεί πουλί παίρνει σπυρί και η μάνα το ζηλεύει».

Μια τέτοια βοήθεια είναι στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και ένα είδος εξιλέωσης για την εκκωφαντική σιωπή μας μπροστά σε αυτήν τη γενοκτονία ενός λαού που διεκδικεί τη γη του, που μάχεται για την ελευθερία του, που θέλει να ζήσει στα χώματα των προγόνων του.

Ήλθε στην Κύπρο και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις για την αποστολή της «Αμάλθειας» και έμεινε πολύ ευχαριστημένη και αυτή, για τη «θεάρεστη» πρωτοβουλία της Κύπρου. Έδωσε και αυτή τα συγχαρητήριά της στον Πρόεδρο, όπως και τα άλλα μέλη του ιερατείου των Βρυξελλών.

Η ονομαζόμενη «Αμάλθεια», ο θαλάσσιος διάδρομος που μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια, μπορεί να προλάβει να σώσει από τον λιμό μερικές εκατοντάδες παιδιά αλλά από τις βόμβες δεν πρόκειται να ξεφύγουν χιλιάδες.

Ήδη από την έναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα οι νεκροί ξεπέρασαν τις 32.000 και καθημερινά η λίστα του θανατικού μακραίνει. Στα νοσοκομεία (όσα απέμειναν να λειτουργούν) στοιβάζονται δεκάδες παιδιά που υποφέρουν

από υποσιτισμό και αφυδάτωση, καθώς και τραυματίες με διαμελισμένα κορμιά.

Την ίδια ώρα που χιλιάδες Παλαιστίνιοι πεθαίνουν σε μια κόλαση πυρός, ούτε οι ΗΠΑ ούτε και το ιερατείο των Βρυξελλών επιχειρούν ουσιαστικά και με κυρώσεις να σταματήσουν τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ.

Αντίθετα, μεριμνούν για συμφωνίες στρατηγικής για να παρατείνουν τον πόλεμο που οδηγεί στον αφανισμό των Παλαιστινίων.

Ερωτηματικά προκαλεί η πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι στο Κάιρο, όπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπέγραψαν κοινή Δήλωση για μια Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου.

Κατά την ομιλία της, μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι αυτή η συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου θα υποστηριχθεί από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027).

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν συνοδευόταν από άλλους πέντε Ευρωπαίους ηγέτες: τον Πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, η χώρα του οποίου έχει την Προεδρία του Συμβουλίου, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και την Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Η «νόμιμη μετανάστευση»

Η στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος

για την Ευρώπη και την Αίγυπτο: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά στη μετανάστευση και η ΕΕ θα επενδύσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ από το πακέτο για «τη διευκόλυνση της νόμιμης μετανάστευσης», όπως είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Δηλαδή με την απλή λογική η Αίγυπτος θα μετατραπεί όπως η Τουρκία, η οποία εισπράττει από την Ε.Ε. δισεκατομμύρια για να αποτρέπει τις μεταναστευτικές ροές από το να φτάνουν στη Μεσογειακή οδό, φιλοξενώντας τεράστιο αριθμό μεταναστών και περιορίζοντας τις παράνομες οδούς διακίνησης.

Βέβαια και η Τουρκία δεσμεύτηκε να εμποδίζει τις μεταναστευτικές ροές αλλά Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία ασφυκτιούν από τις χιλιάδες μεταναστών που φτάνουν με σαπιοκάραβα στις ακτές τους, ενώ η χώρα μας δέχεται εκατοντάδες άλλους από τα κατεχόμενα.

Τα 600 εκατ. σχετίζονται με έργα κυρίως στον τομέα της μετανάστευσης και την τεχνική βοήθεια (π.χ. ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων). Δηλαδή στο ίδιο έργο θεατές. Αντί να ασκηθούν πιέσεις προς το Ισραήλ να τερματίσει το θανατικό και την εξόντωση των Παλαιστινίων, κάνουν αναποτελεσματικές συμφωνίες για να αποτρέψουν τις μεταναστευτικές ροές, όπως έγινε και στην περίπτωση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, τον οποίον οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ μεθόδευσαν. Και γέμισε η Ευρώπη με μετανάστες.

Δεν γνωρίζουμε αν στο πίσω μέρος του μυαλού των Δυτικών είναι να μεθοδεύσουν τη φυγή των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους, για να μείνει ανενόχλητο το Ισραήλ σε μια γη που δεν του ανήκει. Αλλά μπορούμε να υποπτευθούμε τι μέλλει γενέσθαι για τη μοίρα των εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Η δημοκρατία των άλλων παραμέτρων και προδιαγραφών

Την περασμένη Κυριακή έγιναν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία και είδαμε τους ηγέτες των ΗΠΑ, Γερμανίας, Βρετανίας και άλλων χωρών της Ε.Ε. να μιλούν για ανελεύθερες και άδικες εκλογές.

Κάποιοι βέβαια το προχώρησαν πάρα πέρα αποκαλώντας τον Ρώσο Πρόεδρο «δικτάτορα». Έχουν φρικάρει επειδή ο Πούτιν απέσπασε το 87,9% των ψήφων και είναι αγαπητός στον ρωσικό λαό, ο οποίος έχει και κρίση και αντιλαμβάνεται ποιες είναι στοχεύσεις της Δύσης.

Η αβάστακτη υποκρισία

Για τους ηγέτες άλλων χωρών, όμως, με τους οποίους κλείνουν συμφωνίες, όπως π.χ. τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, ή τον Αιγύπτιο Αλ Σίσι ή ακόμη και τους πρίγκιπες διαδόχους της Σαουδικής Αραβίας ή του Κατάρ, δεν υπάρχει δικτατορία. Όλα βαίνουν καλώς, «η δημοκρατία» ανθεί, άσχετο αν οι φυλακές των χωρών αυτών είναι γεμάτες με αντιφρονούντες ή διαφωνούντες. Ή ακόμα και όταν δολοφονούνται ύπουλα εκτός φυλακών δεκάδες πολίτες τους, όπως ο δημοσιογράφος Κασόγκι. Για τούτα τα εγκλήματα επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή.

Τα συγχαρητήρια των γερακιών και τα συμφέροντα της Κύπρου

Βέβαια είναι αμφίβολο αν τα συγχαρητήρια τόσο του Μπάιντεν όσο και του ιερατείου των Βρυξελλών θα μειώσουν τους αρνητικούς δείκτες της εικόνας που έχουν οι Κύπριοι πολίτες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι πολίτες και γενικά οι λαοί έχουν τα δικά τους αισθητήρια να κρίνουν πότε πίσω από τις δηλώσεις εκφέρεται η ειλικρίνεια ή το ψέμα περιτυλιγμένο με εύηχες λέξεις.

Δυστυχώς, η Κύπρος, που η μισή βρίσκεται κάτω από την μπότα του Τούρκου κατακτητή, ακολουθεί τ' αχνάρια της Ελλάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετατρέπεται σταδιακά και σταθερά σε ένα υποτελές κράτος των ΗΠΑ. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η ύπουλη και υποχθόνια αποστολή ρωσικών πυροβόλων που ανήκαν στην Εθνική Φρουρά προς την Ουκρανία. Αυτά τα όπλα, όσα παλαιά και αν είναι, στα πεδία των μαχών στον ουκρανο-ρωσικό πόλεμο λειτουργούν αποτελεσματικά σκοτώνοντας Ρώσους. Αυτό είναι το ευχαριστώ της Κύπρου όταν οι άλλες χώρες αρνούνται να προμηθεύσουν τη χώρα μας με όπλα μετά τη τουρκική εισβολή. Η Ρωσία ήταν η μόνη που στάθηκε δίπλα μας και τώρα στρέφουμε τα δικά της όπλα εναντίον της.

Όταν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης λέει πως τώρα τα συμφέροντά μας ταυτίζονται με τα συμφέροντα ισχυρών χωρών, να περιμένει σύντομα ποιων τα συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και το ΝΑΤΟϊκό συνονθύλευμα. Ηγέτες χωρίς ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένοι να ηττηθούν από αυτούς που δεν το περιμένουν. Γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, να φοβάσαι τα συγχαρητήρια του μπάρμπα Μπάιντεν και του ιερατείου των Βρυξελλών.