Κόμματα

Πελεκάνος: Θα έπρεπε να αποχωρήσω νωρίτερα από ΔΗΣΥ - Ταύτιση απόψεων με ΕΛΑΜ

«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου ούτε προδότη, ούτε αποστάτη», ανέφερε μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο ο τέως Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ, Μάριος Πελεκάνος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για την προσχώρησή του στο ΕΛΑΜ.

Όπως είπε, «συνειδητά είχα λάβει την απόφαση να αποχωρήσω από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ και συνειδητά αποφάσισα την ένταξή μου στο ΕΛΑΜ και τη συμπερίληψη τού προσώπου μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ. Στην πολιτική βρισκόμαστε για να προβάλλουμε πολιτικές θέσεις και αυτό προτίθεμαι να πράξω».

«Θα έπρεπε να αποχωρήσω νωρίτερα»

Κληθείς να απαντήσει αν θα παρέμενε στην ΔΗΣΥ, σε περίπτωση που το κόμμα τον επέλεγε για το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών, ο κ. Πελεκάνος επανέλαβε ότι στον ΔΗΣΥ όλο το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν για να προωθήσει πολιτικές θέσεις. «Σέβομαι τις απόψεις του συνόλου. Εξέφραζα και δημόσια τις απόψεις μου και εσωτερικά», σημείωσε.

Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να έπρεπε να είχε αποχωρήσει νωρίτερα από το κόμμα. Ερωτώμενος για τους λόγους, δεν απάντησε, λέγοντας ότι «σεβόμενος την αρχή της εχεμύθειας», δεν θα ήθελε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

«Αν δεν γίνονταν όσα έγιναν, θα βρισκόμουν στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ και θα συνέχιζα να πράττω τα ίδια μέσω του ΔΗΣΥ», υπέδειξε.

«Εκφράζω τις απόψεις της βάσης του ΔΗΣΥ»

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις για τις θέσεις που εκφράζει, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε τα εξής: «Οι απόψεις μου έβρισκαν έρεισμα σ’ ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΔΗΣΥ, αλλά όχι στην ηγεσία».

«Επέλεξα να ενταχθώ στο ΕΛΑΜ», είπε, γιατί «έχουμε ταύτιση απόψεων στα πολύ μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως το δημογραφικό, το μεταναστευτικό, η προώθηση οικονομικών πολιτικών εις όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

«Όπως έπραττα στον ΔΗΣΥ», συνέχισε, «θα πράττω και στο ΕΛΑΜ. Θα καταθέτω τις θέσεις μου στα αρμόδια όργανα της παράταξης και θα σέβομαι τις απόψεις της πλειοψηφίας. Σε αυτά που διαφωνώ, θα διατηρώ τις απόψεις μου».

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις ότι «ο Μάριος Πελεκάνος ενδιαφέρεται μόνο για τις καρέκλες», ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ είπε ότι δεν έχει πρόθεση να έρθει σε αντιπαράθεση με κανέναν, υποδεικνύοντας ότι έχει ένα ιστορικό που είναι καταγεγραμμένο και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει.

«Τόσο στην επαγγελματική μου πορεία και την πολιτική μου σταδιοδρομία. Ουδέποτε ήταν σκοπός μου η κατάληψη οποιασδήποτε θέσης. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι η προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων. Οι θέσεις μου είναι πάγιες, είναι διαχρονικές», είπε.

Ερωτηθείς αν έχει κοινά στοιχεία με το ΕΛΑΜ, είπε ότι υπάρχουν κοινά, αλλά υπάρχουν και διαφορές, επαναλαμβάνοντας ότι η βάση του ΔΗΣΥ δεν ταυτίζεται απόλυτα με κάποιες θέσεις του κόμματος σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα το μεταναστευτικό.

Κλείνοντας, ο Μάριος Πελεκάνος είπε: «Δεν κρατώ κακία σε κανένα, όσα έγιναν ανήκουν στο παρελθόν», προσθέτοντας ότι ουδεμία σχέση είχε η παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ με την ένταξή του στο ΕΛΑΜ.

Διευκρίνισε, δε, ότι παραιτήθηκε από την ιδιότητά του ως μέλους του κόμματος, πριν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του με το ΕΛΑΜ, ενώ είπε ότι στη συνέχεια θα απαντά στα σχόλια μόνο εφόσον προκληθεί και μόνο με στοιχεία, καταθέτοντας λεπτομέρειες.